Je vlada pozabila na obljube? Foto: BoBo
Je vlada pozabila na obljube? Foto: BoBo

Predstavniki Delavske svetovalnice so v javnem pismu, naslovljenem na predsednika vlade Roberta Goloba, opozorili na izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanovič Hovnik, izrečeno predstavnikom medijev ob robu sredine okrogle mize o draginji in prekarnosti v prostorih ljubljanske ekonomske fakultete. V njej je povedala, da so se na ministrstvu lotili pregleda pogodb storitev čiščenja, varovanja in recepcije, ki jih javnemu sektorju zagotavljajo prek zunanjih izvajalcev, in preučevanja, ali bi lahko storitve, za katere obstaja dnevna potreba, "na nek način insourcali".

V pismu se Goran Lukić iz Delavske svetovalnice javno sprašuje, ali je ministrica sploh seznanjena z vsebino koalicijske pogodbe, v kateri je navedeno, da bodo "javni sektor postavili za pozitiven zgled in v njem v čim krajšem času v skladu s pripravljeno strategijo odpravili prekarnost" in da bodo "tam, kjer obstaja potreba po rednem delu, ukinili outsourcing".

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik. Foto: BoBo
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik. Foto: BoBo

Kot navaja, sam namreč pozna "kar nekaj čistilk, varnostnikov, ki prek različnih zunanjih izvajalcev leta in leta kolobarijo na istem delu pri istem naročniku". Ob tem pa predstavnike vlade opominja, da jim ti delavci, o katerih na ministrstvu za javno upravo trenutno opravljajo "ocene stroškovne učinkovitosti njihovih neposrednih zaposlitev", čistijo pisarne in varujejo stavbe.

Opozoril je tudi, da v predlogu zakona o izvajanju proračuna za prihodnji dve leti prav tako "ni zapisana niti beseda o tem, da se omogoči neposredna zaposlitev oseb, ki opravljajo delo pri zunanjem izvajalcu". Medtem ko je isti zakon za leti 2020 in 2021 to določbo vseboval, je v vseh nadaljnjih zakonih o izvrševanju proračuna – tudi v zadnji različici – izginila. Kot meni Lukić, so se vladajoči "zavestno odločili, da stavek o insourcingu v omenjeni zakon ne gre".

V zapisu Lukić med drugim izraža tudi presenečenje nad tem, kako vsaka politična oblast na iste "ocene stroškovne učinkovitosti in preglede pogodb" pozabi, ko v oblastne strukture neposredno zaposli na desetine svojega kadra.