Slovenija
Zmago Jelinčič je pojasnil, da je v ozadju afere »pralnica« spor med Armenijo in Azerbajdžanom glede Gorskega Karabaha. Armenija naj ne bi izbirala sredstev za diskreditacijo in naj bi bila avtorica navedb, da ima Azerbajdžan štiri milijarde evrov za podkupovanje, to pa je s pomočjo medijev spravila v javnost. Foto: BoBo
Jelinčič je skušal dokazati, da ni dobil prepovedi Sveta Evrope, vendar z zastarelimi dokumenti. Foto: BoBo
       V okviru postopka nadzora premoženjskega stanja zavezanca komisija posebej ni bila obveščena o kakršnem koli nakazilu za namen plačila storitev prevoda Svetinove Ukane, zato se do navedenega v okviru postopka tudi ni mogla opredeliti. Če bi zavezanec znesek v višini, kot ga navajajo mediji, prejel na svoj transakcijski račun, bi spremembo v višini nad 10.000 evrov moral sporočiti komisiji, saj to zahtevajo določbe ZIntPK.       
 KPK o plačilu za domnevni prevod Ukane.
       Ravno zaradi članstva Slovenije v GRECU, skupini držav proti korupciji pri Svetu Evrope, slednji Slovenijo oziroma slovenske poslance že vse od sprejema Poročila o Republiki Sloveniji leta 2012 poziva k sprejetju kodeksa etike, ki ne bo le opredeljeval pravil vedenja poslancev, s katerimi bi dobili napotke za obnašanje, se bolje zavedali vprašanj integritete, javnosti pa pokazali, da so pripravljeni ukrepati za izboljšanje svoje integritete in integritete svojih kolegov. Takšni napotki bi bili koristni tudi za državljane, ki imajo pravico vedeti, kakšno vedenje lahko pričakujejo od izvoljenih predstavnikov. Hkrati s kodeksom etike pa morajo poslanci določiti tudi učinkovit mehanizem nadzora in sankcij, ki bi bile uporabljene v primeru, ko bi eden izmed poslancev kršil kodeks etike.       
 Podpredsednik KPK-ja o tem, zakaj bi morali poslanci sprejeti etični kodeks.
VIDEO
Jelinčič trdi, da mu niso...

Dodaj v

Jelinčič pravi: "Nikoli nisem bil izključen iz SE-ja." Toda sklicuje se na napačen dokument.

Brez pojasnil o prevodu knjige Ukana v ruščino
4. julij 2018 ob 13:45,
zadnji poseg: 4. julij 2018 ob 19:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zmago Jelinčič je želel dokazati, da je njegova dosmrtna izključitev iz Sveta Evrope izmišljotina, toda pri tem se je skliceval na zastarele dokumente izpred nekaj mesecev. Sicer pa naj bi pri vsem šlo za poskus "levičarske" diskreditacije njega in njegove stranke SNS.

Svet Evrope, sestavlja ga 47 evropskih držav, je prejšnji teden dosmrtno izključil 14 nekdanjih članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE), ker so bili vpleteni v veliko korupcijsko afero v korist Azerbajdžana. Med njimi je tudi predsednik in poslanec SNS-a Zmago Jelinčič.

Novoimenovani podpredsednik odbora DZ-ja za zunanjo politiko je želel zaplet s Svetom Evrope javno pojasniti, vendar se je ob tem še bolj zapletel v številne nejasnosti. Medijske zapise o izključitvi je označil za "silno gonjo" leve politične opcije ob pomoči medijev in z nekaj meseci starimi dokumenti Sveta Evropa skušal dokazati, da ni res, da so mu prepovedali vstop v Svet Evrope.

"Nikoli nisem bil izključen in nisem dobil nobenega obvestila. Navedli so le, da nisem dal pisne obrazložitve. Vendar nisem dobil nobene zahteve," je navajal Jelinčič, ki je dopustil možnost, da so kakšne zahteve v preteklosti prišle v DZ, vendar sam od leta 2011 ni bil poslanec.

Toda na spletni strani PS-ja SE-ja je pri odločitvah zaradi korupcijskega škandala s konca junija navedeno, da so preiskovalci ugotovili, da je: "Zmago Jelinčič Plemeniti julija 2012 prejel 25.000 evrov od podjetja iz Velike Britanije, vpletenega v zadevo 'pralnica perila.'" Zaradi tega je osumljen, da je deloval v korist Azerbajdžana pri opazovanju volitev.

Poleg tega ni ravnal v skladu s prošnjami preiskovalnega organa za predložitev pisne izjave. "Jelinčič Plemeniti ni odgovoril na pismo, ki ga je poslal predsednik odbora in ni dal nobenih pripomb," so še navedli in dodali, da je prišlo do resnih kršitev etičnih pravil Parlamentarne skupščine, zato so se odločili za dosmrtni odvzem pravice do dostopa do prostorov Sveta Evrope in Parlamentarne skupščine SE-ja.

Evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) je v zvezi z ugibanji v nekaterih slovenskih medijih, da je "morda" v kakršnikoli preiskavi, povezani s korupcijskim škandalom v Svetu Evrope, sporočil, da "v zvezi z Azerbajdžanom in tudi v zvezi s katerokoli drugo zadevo ni v nobeni preiskavi". V sporočilu za javnost je poudaril, da je medijem v preteklih letih že večkrat pojasnil, da je bil njegov primer zaključen v začetku leta 2014, torej v prejšnjem mandatu Evropskega parlamenta. Posvetovalni odbor za etična vprašanja Evropskega parlamenta je sklenil, da je skupaj s še nekaterimi kolegi, člani Evropskega parlamenta, storil manjšo kršitev etičnih pravil, ker mu je prepozno prijavil sodelovanje v opazovalni misiji leta 2013 na volitvah v Azerbajdžanu. "Tega nisem storil namerno, pač pa zato, ker sem si napak tolmačil takratna etična pravila Evropskega parlamenta. Zaradi tega me parlament ni sankcioniral in zadeva je zaključena," je poudaril.


Jelinčič zadevo vidi tudi kot poskus diskreditacije njegove stranke. Še bolj "neumne" pa so po njegovem mnenju izjave protikorupcijske komisije, ki je napovedala, da bo Jelinčiča znova pozvala k pojasnilu izvora prejetih sredstev, saj je zadeva po njegovem mnenju že končana oz. ad acta.

Skrivnostni prevod Ukane
Predsednik SNS-a naj bi sicer nakazilo 25.000 evrov iz Azerbajdžana, kot je v preteklosti pojasnjeval, dobil za ruski prevod vojnega romana Ukana pisatelja Toneta Svetine. Toda Jelinčič na tiskovni konferenci ni znal niti pojasniti, kdo je prevajal knjigo, niti ni zmogel pokazati izvoda knjige – "Pokličite v Azerbajdžan," je dejal – niti imena založbe, ki naj bi knjigo izdala, nato pa ni želel več odgovarjati na novinarska vprašanja.

Zgodba z Jelinčičevo Ukano še najbolj spominja na Jelinčičevo pojasnilo iz leta 2011, od kod njemu oziroma njegovi ženi več kot pol milijona evrov, ki sta jih namenila zgolj za parcelo ob morju.

Pojasnil je namreč, da njegova žena dodatno služi, da kaj izveze, sešije, okrasi torto in podobno. "Ona dela to samo za najvišje. Delala je za burmanskega kralja in za take fantičke, za poroko in tako naprej. To je umetniška zadeva, ki jo podari burmanski vladi, oni pa ji dajo potem v zahvalo kakšen briljant, kakšnih sedem, osem karatov, potem pa to prodamo. Takšno je življenje. Če se znajdeš, je v redu, če pa ne znaš, si pa tipičen Slovenec," je v oddaji 24 ur tedaj razlagal Jelinčič (Burma oz. zdaj Mjanmar sicer nima kralja od konca 19. stoletja, ko jo je okupirala Velika Britanija, op. p.).

Poziv k sprejemu etičnega kodeksa poslancev
Protikorupcijska komisija je zaradi primera Jelinčič poslance znova opozorila, da že vrsto let pozivajo DZ k sprejemu kodeksa etike, ki bi natančneje določal pravila njihovega vedenja in krepil njihovo integriteto ter integriteto institucije, ki jo predstavljajo.

"Nujnost sprejema tovrstnega dokumenta se je ponovno izkazala za pomembno sedaj, ko se spet oblikuje Državni zbor RS oziroma njegova delovna telesa, pri tem pa poslanci zanemarjajo dejstvo, da je njihovemu stanovskemu kolegu Zmagu Jelinčiču nadnacionalno predstavniško telo v Svetu Evrope, Parlamentarna skupščina, izreklo dosmrtno prepoved članstva. Sankcija je bila izrečena zaradi vpletenosti poslanca v afero, v katero je bilo vpletenih več poslancev Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki naj bi zaradi podkupovanja s strani Azerbajdžana v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope glasovali proti sprejetju poročila, ki je bilo kritično glede ravnanja Azerbajdžana z njihovimi političnimi zaporniki," je med drugim zapisal namestnik predsednika KPK-ja Uroš Novak.

"Če bi državni zbor imel takšen kodeks etike, bi lahko poslanci sedaj učinkovito ukrepali z namenom zaščite lastne integritete in integritete DZ-ja. Vključitev poslanca, ki je bil trajno izključen iz telesa Sveta Evrope in ki mu je prepovedan vstop v Svet Evrope, v odbor za zunanjo politiko je hkrati tudi v posmeh članstvu Slovenije v tej mednarodni organizaciji," je še poudaril.

Boj proti korupciji mora biti prioriteta
K sprejetju kodeksa etike je zaradi primera Jelinčič pozvala tudi nevladna organizacija, ki se bojuje proti korupciji, Transparency International Slovenia. "Skozi celoten prejšnji mandat smo opozarjali, da mora državni zbor končno sprejeti kodeks etike in tako pokazati vsaj kanček volje za sankcioniranje neetičnih ravnanj. Danes se ta potreba kaže še toliko bolj," je povedal njihov generalni sekretar Sebastijan Peterka. TI Slovenia je, kot navajajo, v preteklem mandatu na predsednika DZ-ja Milana Brgleza naslovil več dopisov, s katerimi je opozarjal na potrebo po uvedbi tega samoregulacijskega mehanizma. Zdaj so takšen dopis naslovili na novega predsednika DZ-ja Mateja Tonina. "Čeprav smo v času sklepanja koalicij, mora biti boj zoper korupcijo in neetična ravnanja prioriteta. Predvsem to velja za predsednika institucije, ki mora s svojimi dejanji braniti njen upadajoči ugled," pravi Peterka.

Gregor Cerar, Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
barbar2
# 04.07.2018 ob 13:50
Saj ne more biti boljše, če so izvoljeni takšni kot je Jelinčič.
Jakob Mali
# 04.07.2018 ob 13:52
Ah Zmago, če te ne bi poznali....
rudes
# 04.07.2018 ob 13:54
Ej Zmago, Zmago, kateri gumpci so tebe volili?

Če bi bila Slovenija normalna država, bi ti in tebi podobni z macolo razbijal kamenje na tistem otoku, ki ga želijo zgraditi pred Izolo. Pa še žena ne bi imela prav daleč za 1x mesečne obiske.
tim sein
# 04.07.2018 ob 13:49
Zakaj pa se ukvarja s tem, če je rekel, da ga ne gane?
21.12.2012
# 04.07.2018 ob 13:53
če je ta čist, potem jaz nisem.

vsi so enaki, samo polnijo si žepe. eni jahajo te valovi, drugi druge, vsi se znajdejo.

in morda je to nauk vsega, samo znajti se je treba, morala, etika, poštenost nič ne šteje, temveč življenje na veliki nogi in zvok šelestenja denarja.
Tao3
# 04.07.2018 ob 13:58
In tega skorumpiranca vabi Janša v vlado? Aja, čaki malo ... isti ptiči skup letajo ... Tonin v to družbo pač ne spadaš ...
ibn Ghazi
# 04.07.2018 ob 14:14
burmanski kralj... Kdo to voli?
Vladoska
# 04.07.2018 ob 14:18
Taki ne bi smeli stati poleg zastave države Slovenije.
Adi H.
# 04.07.2018 ob 14:17
Pravi Jelinčič, da si želi v koalicijo z gospodom Janšo. Gliha vkup štriha.
Rasta75
# 04.07.2018 ob 14:14
In takega nesposobnega lažnivca narod celo izvoli v parlament... Banane...
SpookyDonk
# 04.07.2018 ob 14:12
Nič kriv, popolnoma nedolžen, zarota leve opcije. Spremeni N v D, v imenu svoje stranke Zmago, ker izgovore imaš povsem iste. Če bi imel kaj osebnega dostojanstva, bi že včeraj odstopil. Itak ga nima in seveda odstopa ne bo. Tukaj se vidi vpliv nizke volilne udeležbe. On ima svojo bazo, ki mu bo stala vedno ob strani. Višja je udeležba, manjši je vpliv “trde baze”. Vendar je za 48% volivcev povsem nepomembno, ali je poslanec v DZ Zmago, Pujsa Pepa, Maček Muri, Janko ali Metka. Seveda bo pa teh 48% najbolj glasnih, kako nič ne štima in je vse narobe. In ne govorit, ni bilo izbire. Imeli smo skoraj 25 strank na izbiro. Izbereš pač najmanjše zlo ali pa ustanoviš svojo novo stranko. Možnosti je več ko dovolj, le svojo leno rit je treba dvigniti in storiti nekaj za državo.
huntelaar
# 04.07.2018 ob 14:02
Zadnji odstavek pa zmaga hahaha
čarli23
# 04.07.2018 ob 14:19
...od kod njemu oziroma njegovi soprogi več kot pol milijona evrov, ki sta jih namenila zgolj za parcelo ob morju...
Pojasnil je namreč, da njegova soproga dodatno služi, da kaj izveze, sešije, okrasi torto in podobno.
To je noro, ne samo da ni obsojen še izvoljen je v parlament...in folk, ki ga voli, verjame da se bo tak boril za pravice malega človeka. Slovenceljni naivni.
Ricky Gervais
# 04.07.2018 ob 14:22
Je rekel, da je dobil 25000€ za prevod Ukane v ruščino, in da jo je sam prevedel. Malo morgen, da zna tako dobro rusko. V bistvu se pa da to preveriti samo nihče od novinarjev si ne upa.
Če pa je dal komu prevesti, se ga pa lahko elegantno vpraša naj pokaže račun od prevajalca.
Laže kot pes teče.
JozekVeseli
# 04.07.2018 ob 14:13
Razmisljam, da bi naredil eno sranje, sel v zapor za kaksne pol leta, potem pa kandidiral za poslanca.
LosAlamos
# 04.07.2018 ob 14:23
Seronja kot je od nekdaj bil tale Jelinčič.
Ko je letu s ceste tud ni vidu kdo ga je zrinu.
praetor
# 04.07.2018 ob 14:23
hahaha kakšen lažov, smilijo se mi tisti 4%, ki so mu spet nasedli. kje je policija?
matkurja93
# 04.07.2018 ob 14:22
Ona dela to samo za najvišje. Delala je za burmanskega kralja in za take fantičke, za poroko in tako naprej. To je umetniška zadeva, ki jo podari burmanski vladi, oni pa ji dajo potem v zahvalo kakšen briljant, kakšnih sedem, osem karatov, potem pa to prodamo.
...
(Burma sicer nima kralja od konca 19. stoletja, ko jo je okupirala Velika Britanija o.p. ).

hahahahaha tole točno opiše našega plemenitija. Prepričljivo in hitro natolcevanje tja v tri dni da se sliši prepričljivo in samozavestno, ko gre pa človek preverjat dejstva se lahko pa zjoče čemu ljudje nasedajo na volitvah.

Se spomnim ko je na soočenju dobil vprašanje gospod Jelinčič kako rešiti zdravstvo? To bando je treba polovit, sodit in zapret za najmanj 20 let da se bodo naučili kako se dela z javnim denarjem brez kakršnihkoli razlag koga, kako, kdaj... ampak za ljudstvo je že zgornji odgovor dovolj.
Soni
# 04.07.2018 ob 14:22
Človek se očitno dela norca iz vse Slovenije, saj sem prepričana, da dobro ve, da Burma že dolgo nima kralja!
Če pa tega res ne ve, potem je pa navaden lažnivec in v parlamentu nima kaj iskati. Aja...uh, kot lažnivec v parlamentu nima kaj iskati? Navsezadnje, nisem povsem prepričana, mogoče pa ravno tja spada...
GORILA
# 04.07.2018 ob 13:50
...pa spet ravno pred volitvami!
kolibri123
# 04.07.2018 ob 15:46
Od burmanskega kralja da je dobila diamant, ker je spekla torto... hahahahahhhahahahhh :) :)
KLIPAN
# 04.07.2018 ob 15:01
Ampak ta z Burmanskim princem in torto pa je zmagovalna izjava desetletja.
Prekosil je Janeza s sestričnami.
božo1
# 04.07.2018 ob 14:21
označil za "silno gonjo" leve politične opcije

In tako "robo" iz njegovih ust še kdo kupi? Desni ali pa zelo, zelo levi. Se ve kako levi!
Joker
# 04.07.2018 ob 14:41
Žlahtna koalicija SDS+SNS.
beton
# 04.07.2018 ob 14:30
Lahko ga bi preimenovali v Zmago Veliki Laž in to na kubik.
Voly
# 04.07.2018 ob 14:29
Verjetno bom zbrisan, a vseeno moram napisati.
Me zanima, če ta človek sploh ve, kaj pomeni beseda plemeniti.
Laži, zavajanje ljudstva in prevare zagotovo ne spadajo pod naziv "plemeniti"!
Bi napisal še kaj pod to temo, pa ne upam...
HOR
# 04.07.2018 ob 14:24
Skratka plemenita ukana...
iufhdfewd
# 04.07.2018 ob 15:03
Erotični salon od njegove poslanke bo čez vikend žal zaprt.Ukajinske maserke so namreč dobile nalogo za čez vikend prevest Ukano,da bo lahko v ponedeljek imel kaj za se zagovarjat. :)
Jazst2
# 04.07.2018 ob 14:32
@tupamaross

si v redu? sončarica udarila ali kaj?
DiscoViking
# 04.07.2018 ob 14:07
Zmagec bi najbolje naredil, če bi bil lepo tiho. Zdaj se pa blamira.
1q2w3e
# 04.07.2018 ob 15:43
..pa se jasno je povedal da je dobil denar za ukano!!
jurlin
# 04.07.2018 ob 15:18
Proč s to barabo. Ljudje kot je Jelinčič nimajo kaj iskati v parlamentu in opravljati državniške funkcije. Kakšen obraz s tem Slovenija kaže svetu. Še posebej, ko nam je poznano kakšni kriminalci so bili tudi nekateri njegovi najožji sodelavci kot na primer Prijatelj, ki je več let odsedel v zaporu.
Ples
# 04.07.2018 ob 15:14
Minister za kulturo v Janševi vladi.
Si predstavljate, da je to čisto možno? Takšna groteskna prihodnost 27-letnice?
Vladoska
# 04.07.2018 ob 14:50
Vezem, šivam in krasim torte po konkurenčnih cenah. Reference: Gorenjska knežja družina in dolenjska princeza.
lemur
# 04.07.2018 ob 14:45
Bogi Zmago... Ne zgolj Murgle, še armenska deep state ga skuša diskreditirati... Pa ravno, ko je lastnoročno skoraj rešil 30-letni konflikt Nagorno Karabaha... Nč, zdaj pa se vpišem na tečaj krašenja tort...
tsinamuh0
# 04.07.2018 ob 15:17
Zmago, odstopi, zdaj in takoj, zaradi HIGIENE.
Sploh veš, kaj je to - etični kodeks?
leond
# 04.07.2018 ob 14:47
In potem naj nekdo, ki je normalen in deloholik pride med te klovne.
stari maček
# 04.07.2018 ob 14:46
Saj tudi knjig za 10000 € ni vrnil DZ ko mu je potekel mandat.
firtoh
# 04.07.2018 ob 15:58
Mislim,da je pri nas zakon o izvoru premoženja, popolnoma nepotreben.Očitno je,da lahko premoženje pojasniš brez dokazil in s pravljicami.
Eni gojijo lubenice,drugi pečejo torte za dragulje,tretjim nekdo posodi denar,vendar se ne spomnijo kdo...Samo prav se moraš pisati
Kva pr nas sploh počne policija,razen da čepi v grmovju?Predvsem pa, kakšen IQ imajo preiskovalci in sodniki,ki se jim to zdi normalno
Ples
# 04.07.2018 ob 15:00
Ampak on bi bil z Janšo v vladi in Janša bi ga seveda sprejel, kaj pa to, he he
KLIPAN
# 04.07.2018 ob 14:59
Definitivno komedija leta 2018.
Kaj sem vam rekel pred dnevi, kdo bo kriv?
Seveda levičarji!
Kot pri vseh ultra poštenih desničarjih.
Samo prebiranje članka me je nasmejalo do solz.
In take ljudi bi sds-ovci imeli v svoji desni koaliciji??
Vsaka čast, res. Upam, da boste še dolgoooo v opoziciji.
Jazst2
# 04.07.2018 ob 14:29
@Jakob Mali
Ah Zmago, če te ne bi poznali...


problem je v temu, da je izvoljen... četudi ga "poznamo"

kako smo slovenci smešni, takšni loleki prodajajo bučke, mi pa kar kupujemo.. (namenoma napisal "mi") in to kar po vrsti od vsakega, ki ima pet minut časa, da nam pridiga o svoji "poštenosti" in "skrbi za Slovenijo in slovence"

ehhhh....
SamoRes
# 04.07.2018 ob 15:45
V vsaki normalni državi bi stranke izključile ali začasno umaknile poslance, ki se jim očitajo nepravilnosti.
Razen naše desnice. Ta živi v nekakšnem vzporednem svetu Murgel, zlobnih levičarjev in večnih izgovorov.
Že Janšo so rinili v parlament iz zapora kljub pravnomočni obsodbi.
Tako da nehajte omenjat da lahko desnica sestavi vlado. Dokler je tu kaj razuma in poštenja je ne boste sestavljali, pa če je treba še stokrat na volitve.
oliva
# 04.07.2018 ob 15:17
Ja, ravno sem hotla pod drugim prispevkom, ko 'sestavljajo vlado' (komentatorji) navreči, ej folk, Jelinčič utegne bit v vladi, celo minister, celo kulturni!!! :o|||!
Hjooooo.....

Ampak ja, odkar je Janša nepogrešljiv za demokracijo in ne priznaje ovog suda, je pač zdaj tako.
Sem in smo opozarjali, kako nevaren in škodljiv precedens je to. In voila. :x
iufhdfewd
# 04.07.2018 ob 15:15
@tupamaross

Kaj nisi gledal poročila včeraj, Jelinčič je namreč Janšata podprl.
oliva
# 04.07.2018 ob 14:47
Nehaj, no!!!
Saj je men nerodno! :o)
omb, kako nizko moralo imamo Slovenci..... :\\
Bivši uporabnik
# 04.07.2018 ob 14:43
Jaz pa temu človeku ploskam.
Ljudi nateguje z najbolj cenenimi lažmi in ljudje mu še kar naprej verjamejo.
Zmagec se s svojimi nezakonitimi dejanji dobesedno norčuje iz pravnega sistema, pravosodja, državljanov, volivcev in je zato še dodatno nagrajen s sedežem v parlamentu.
firtoh
# 04.07.2018 ob 16:03
Jelinčič pravi: "Nikoli nisem bil izključen iz SE-ja."
In na novinarski konferenci ni bilo nikogar od novinarjev,ki bi mu pokazal sklep od SE?Noben novinar ni bojkotiral njegove konference?
Še več, njegove pravljice beležite in jih brez vsakršne kritike objavljate.Ne vem več,kdo je večja sramota za to državo
r5
# 04.07.2018 ob 15:51
Na novinarsko vprašanje, ali se da to knjigo videti, je odgovoril: »Pokličite v Azerbajdžan.«
No, novinarji - kontaktirajte kolege v Azerbajdžanu in preverite, če prevod knjige obstaja.
nonparel
# 04.07.2018 ob 15:36
Tak, zdaj imamo pa že dva zdraharja, ki si domišljata, da se svet vrti samo okoli njiju.
Kazalo