Zmago Jelinčič med kolegi nima zagovornikov. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič med kolegi nima zagovornikov. Foto: MMC RTV SLO
Roko Žarnić
Prvaka SNS-a je zmotilo poreklo kandidata za ministra za okolje Roka Žarnića. Foto: www.uni-lj.si

Bojim se, da se takšne kodekse v Sloveniji zlorablja samo v prid enih, da so orožje v rokah močnejšega.

Jožef Jerovšek (SDS) o morebitni vzpostavitvi etičnega kodeksa za poslance
Jožef jerovšek
Jožef Jerovšek je prepričan, da so žaljivke na račun poslancev SDS-a hujše od sovražne oznake, ki jo je na račun Pahorja in Žarnića v torek izrekel Jelinčič, ker naj bi bile osebno žaljive, med tem ko je Jelinčičeva izjava del političnega govora. Foto: MMC RTV SLO

Ko mediji spremljate delo DZ-ja, mnogokrat izpostavljate ravno tiste, ki uporabljajo takšen ekscesni govor, medtem ko o pomembnih konkretnih stvareh, o katerih poslanci lahko debatiramo ure in ure, ni sledu.

Cveta Zalokar Oražem (Zares)
Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem: Komunikacija v DZ-ju vse prevečkrat prestopi mejo korektnosti in sovražnega govora. To je treba spremeniti, saj je parlament kraj, kjer poslanci dajemo ljudem najpomembnejša sporočila. Foto: MMC RTV SLO

Ne sprejemam kritike, da bi se morali odzvati na vsako takšno žalitev, mi se bolj ukvarjamo sami s seboj in naši nastopi so primerni.

Jakob Presečnik, SLS
Joško Godec (DeSUS) si je v odgovoru na vprašanje, zakaj se niso odzvali na Zmaga Jelinčiča, sposodil Goethejeve besede.
Parlament
Bi etični kodeks lahko izboljšal politično kulturo v parlamentu? Foto: MMC RTV SLO

bi "le idiot vzel Hrvata v vlado".

Kot je znano, je sporno izjavo o Hrvatu v vladi v torek v DZ-ju izrekel prvak SNS-a Zmago Jelinčič, ki je tako komentiral odločitev premierja Boruta Pahorja, da za kandidata za ministra za okolje izbere Roka Žarnića. Sovražni govor je v javno zgražanje napeljal le stranki SD in LDS, zato je MMC zanimalo, kako to, da se preostale stranke niso odzvale. Kaj to pove o etiki v državnem zboru? Bi lahko stopnjevanje sovražnega govora omejili s sprejetjem etičnega kodeksa za parlament, o katerem te dni razmišlja predsednik DZ-ja Pavel Gantar?

Jerovšek: So še hujši napadi, kot je bil Jelinčičev
V SDS-u, Zaresu, LDS-u in DeSUS-u so za našo spletno stran pojasnili, da Jelinčičeve besede obsojajo in da je njegova žaljivost tako pogosta, da se ni mogoče odzvati na njegov vsakokratni tovrstni govor. Še najbolj so bili do prvega moža nacionalne stranke prizanesljivi v SDS-u, zato začnimo z njimi.

Jožef Jerovšek (SDS) je za MMC pojasnil, da ne podpirajo takšnih besed, hkrati pa opozoril, da so poslanci v medijih deležni še vse hujših napadov, kot je bil omenjeni Jelinčičev na Pahorja in Žarnića. Opozicijskega poslanca pri tem boli, da stranke, ko gre za to vprašanje, v medijih niso enako obravnavane. "Če mi nekaj rečemo o kom, je to v nebo vpijajoče, če pa drugi o nas in se mi na to pritožimo, pa je to lajanje v luno," je potarnal.

Jerovšek: Kodeks bi bil zlorabljen v dobro močnejših
Da bi podkrepil to svojo trditev, je navedel več primerov. Vito Rožej (Zares) je tako, denimo, Jerovška označil za "kapa" v nacističnem taborišču, "uporabil je isto dikcijo kot italijanski premier Silvio Berlusconi, razlika je le ta, da se je zaradi besed italijanskega premierja zganila cela Evropa, pri nas pa se ni zgodilo nič," je dejal naš sogovornik in spomnil, da so ga ob neki priložnosti označili celo za potomca konjev. Evo Irgl (SDS) neki medij po njegovih besedah stalno imenuje Eva Braun (to je bila ljubica prvega nacista Adolfa Hitlerja, op. a.), "čeprav je tovrstna uporaba nacističnih simbolov povsod po Evropi prepovedana". Pri naštevanju žalitev se je nato vrnil k Rožeju in povedal, da je ta nedavno o poslancu SDS-a Vinku Gorenaku dejal, da je revolveraš oz. kavboj osamosvojitvene vojne, Dušan Kumer (SD) pa je vodjo poslanske skupine SDS-a Jožeta Tanka označil za političnega klošarja. "A zganil se ni nihče,"opozarja Jerovšek.

Pa rešitev morebiti vidi v vpeljavi etičnega kodeksa za poslance? Niti ne, čeprav to ne pomeni, da tega apriori ne podpira. "Bojim se, da se takšne kodekse v Sloveniji zlorablja samo v prid enim, da so orožje v rokah močnejšega," je dejal in dodal, da so največja kazen oz. sankcija za sovražni govor navsezadnje vedno volitve.

Zalokar Oražem: Mediji pomagajo igrati Jelinčičevo igro
S tem se, kot kaže, ne strinja vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem. Ta je namreč prepričana, da se poslanci, kakršen je Jelinčič, s takšnimi izjavami s pomočjo medijev razvijajo v nekakšne "nacionalne junake". "Ko mediji spremljate delo DZ-ja, mnogokrat izpostavljate ravno tiste, ki uporabljajo takšen ekscesni govor, medtem ko o pomembnih konkretnih stvareh, o katerih poslanci lahko debatiramo ure in ure, včasih ni niti sledu," je bila kritična. "Izražanje, kakršnega uporablja Jelinčič, je način njegove afirmacije, poslanci vedo, da se lahko s takšnimi ekscesnimi besedami prebijejo v medije, zbudijo pozornost, mediji pa jim nasedajo in pomagajo razvijati njihovo igro, tako da jih vzpostavljajo celo kot nacionalne junake."

Na MMC-jevo vprašanje, zakaj se Zares ni odzval na zadnje Jelinčičeve besede v DZ-ju, je odgovorila, da je treba zaradi Jelinčiča kar naprej protestirati in da so ravno poslanci njihove stranke tisti, ki to največkrat počno. Pri tem je spomnila, da so nedavno dosegli, da je bil predsedniku SNS-a zaradi njegovih besed izdan opomin. Norčeval se je namreč iz priimkov in porekla poslancev.

Zalokar Oražem: Vzpostaviti boljšo komunikacijo v širšem smislu
"To se mora spremeniti," je poudarila, zato so se Zaresovi poslanci o tem, da se sovražni govor skuša omejiti ali z etičnim kodeksom ali z vnosom tega področja v poslovnik DZ-ja, že pogovarjali z Gantarjem. Izrazila je upanje, da bo to vprašanje prišlo na dnevni red DZ-ja, da se bo sestavilo ekipo s predstavniki vseh poslanskih skupin, ki bi nato skušali skupaj dvigniti raven komunikacije, saj je "parlament ogledalo za komunikacijo v družbi". Glede na to, da nekaj sankcij (čeprav ne neposredno na sovražni govor) narekuje že poslovnik (predsedujoči DZ-ja lahko izreče opomin, poslancu odvzame besedo ali ga odstani s seje), nas je zanimalo, kako bi se dalo še sankcionirati tiste, ki v hramu demokracije žalijo in napadajo. Sogovornica nam je pojasnila, da jim v Zaresu ne gre le za določene člene (sploh pa ne za finančne kazni), temveč za vzpostavitev spoštovanja v političnem dialogu v širšem smislu - smislu družbe in dela medijev.

Kaj poslovnik DZ-ja pravi o vzdrževanju reda na seji (ne pa tudi o sovražnem govoru), si lahko preberete v njegovem 74. členu. Poslovnik si lahko ogledate na tej povezavi.

Poslanec Zaresa Franco Juri je opozoril, da je sovražnega govora in osebnega žaljenja v državnem zboru vse več, ogorčenje pa se nanaša večinoma na izburhe poslanca in predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča. Kot težavo je izspostavil nedorečenost poslovnika DZ-ja, ki takšnih izpadov oziroma žalitev ne preprečuje in ne sankcioniram, pa tudi nekatere medije, ki Jelinčičevemu populizmu in njegovemu sovražnemu govoru namenjajo nesorazmerno pozornost, neredko pa tudi naklonjenost. Juri tako predlaga, da se po zgledu ustave, v poslovnik DZ-ja čim prej vnese člen, ki bo zaščitil enakopravnost, dostojanstvo in integriteto posameznikov in skupin.

Zakaj so bili po Jelinčičevi kritiki Pahorja in njegovem spotikanju ob Žarnića tiho, smo povprašali tudi prvega poslanca SLS-a Jakoba Presečnika. Tako kot drugi je tudi on pojasnil, da se enostavno ni mogoče odzvati na vse govore prvaka SNS-a. Dodal je, da je bilo teh zlasti v zadnjih dneh ogromno, pri tem pa namignil na zelo neprimerne izjave, ki naj bi jih izrekel še na zaprtem delu seje, a niso prišle v javnost. O čem je tekla beseda, poslanec SLS-a ni želel povedati.

Presečnik: Sodbo bodo dali volivci
"Ne sprejemam kritike, da bi se morali odzvati na vsako takšno žalitev, mi se bolj ukvarjamo sami s seboj in naši nastopi so primerni," je zatrdil. Presečnik sicer tako kot Tanko meni, da bodo na koncu svoje povedali volivci.

In kaj meni o etičnem kodeksu za DZ? Bi ga veljalo vpeljati? "Dvomim, da bo kodeks koga zaustavil. Nekaterih nič ne spremeni. In nekatere stranke tako že imamo podobne dokumente, po katerih se je treba ravnati. SLS bi sicer podprl takšen kodeks za DZ in se po njem ravnal," je odgovoril. Spomnil je še, da nekaj sankcij, ki jih lahko (po poslovniku) izvede predsedujoči DZ-ju (omenili smo jih zgoraj) že obstaja in da drugih poleg teh verjetno niti ne more biti.

Godec: Jelinčič je primitivec
MMC se je za odziv obrnil še na DeSUS. Vodja poslanske skupine stranke upokojencev Joško Godec je na vprašanje, zakaj se niso odzvali na Jelinčiča, odgovoril s citatom, sposojenim od Goetheja: "Bogovi so pametni, zato se z norci ne prerekajo." Besede o Pahorju in Žarniću je označil kot zavržene, brezobzirne, njihovega avtorja pa za primitivca, ki se ne zna lepše oz. normalno izražati. "Jelinčič je vsa ta leta prisoten v slovenski politiki, program njegove stranke podpiram, razumem, da ima SNS določene cilje, a stranka ni bila nikoli v poziciji, da bi lahko z resnim delom kaj več naredila, temveč vedno le v opoziciji, od koder nato kritizira," je poudaril.

V pogovoru za MMC je izrazil še upanje, da bo kmalu sprejet etični kodeks, ki bo onemogočil takšne nesramnosti, saj poslanci navsezadnje niso "teleta" oz. "živali".

Bojim se, da se takšne kodekse v Sloveniji zlorablja samo v prid enih, da so orožje v rokah močnejšega.

Jožef Jerovšek (SDS) o morebitni vzpostavitvi etičnega kodeksa za poslance

Ko mediji spremljate delo DZ-ja, mnogokrat izpostavljate ravno tiste, ki uporabljajo takšen ekscesni govor, medtem ko o pomembnih konkretnih stvareh, o katerih poslanci lahko debatiramo ure in ure, ni sledu.

Cveta Zalokar Oražem (Zares)

Ne sprejemam kritike, da bi se morali odzvati na vsako takšno žalitev, mi se bolj ukvarjamo sami s seboj in naši nastopi so primerni.

Jakob Presečnik, SLS
Joško Godec (DeSUS) si je v odgovoru na vprašanje, zakaj se niso odzvali na Zmaga Jelinčiča, sposodil Goethejeve besede.