Jelinčič bo moral pojasniti, od kod povečanje premoženja. Foto: BoBo
Jelinčič bo moral pojasniti, od kod povečanje premoženja. Foto: BoBo
Klemenčičeva komisija bo šla skozi Jelinčičevo premoženje

V Komisiji za preprečevanje korupcije pravijo, da morajo poslanci in drugi funkcionarji v primeru ugotovljenega povečanega premoženjskega stanja sami pojasniti, kako so premoženje pridobili.

Na podlagi informacij, ki so ji dobili v zadnjem tednu, bodo zato opravili podroben nadzor nad Jelinčičevim premoženjem. "To je naša pristojnost in dolžnost po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije," so zatrdili.

Jelinčič: Želijo me spraviti iz politike
Žena poslanca Monika Zupanc Jelinčič je sicer pretekli teden na javni dražbi parcel na Obali kupila 2.211 kvadratnih metrov veliko parcelo v Semedeli, za katero je odštela 576.000 evrov.

Jelinčič pravi, da je za nadzor izvedel iz medijev in da je namen preiskave, da bi ga spravili iz politike. Po njegovih besedah je namreč edini, ki zahteva boj proti organiziranemu kriminalu in ki je "vložil kar nekaj kazenskih ovadb, ki pa obremenjujejo sodni sistem in se jim bodo težko izognili". Prepričan je, da gre "za vezano trgovino" med ministrico za notranje zadeve v odstopu Katarino Kresal in predsednikom komisije Goranom Klemenčičem.

Pregledali bodo še 50 funkcionarjev
Iz komisije so sporočili, da bodo letos opravili še nadzor nad premoženjem naključnih 50 zavezancev iz izvršilne in zakonodajne veje oblasti. Svoje premoženje bodo tako morali razkriti dolgoletni funkcionarji ali uradniki na položaju, tudi taki, ki jim je funkcija prenehala v preteklih 24 mesecih.

Klemenčičeva komisija bo šla skozi Jelinčičevo premoženje