Jelušičeva je zanikala, da bi se na njenem ministrstvu dogajali množični odstopi. Krek pa poudarja, da je odstopil iz osebnih razlogov, ker ni bil zadovoljen z doseženim v zadnjem letu dni glede na zahteve, ki si jih je sam postavil. Krek je sicer že umaknil odstop. Foto: MMC RTV SLO
Jelušičeva je zanikala, da bi se na njenem ministrstvu dogajali množični odstopi. Krek pa poudarja, da je odstopil iz osebnih razlogov, ker ni bil zadovoljen z doseženim v zadnjem letu dni glede na zahteve, ki si jih je sam postavil. Krek je sicer že umaknil odstop. Foto: MMC RTV SLO
Franco Juri
Franco Juri zagovarja sodelovanje med koalicijo in opozicijo na področju civilnega nadzora nad vojsko. Foto: MMC RTV SLO
Jelušičeva na zagovoru

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je na nujni seji odbora, ki je bila sklicana, potem ko je državni sekretar na Morsu Uroš Krek napovedal odstop, nato pa si je premislil, zanikala, da se na ministrstvu dogajajo množični odstopi. Glede Igorja Kotnika je pojasnila, da ni odstopil, ampak je končal projekt strateškega pregleda obrambnega resorja, nato pa je v bistvu napredoval z mesta njenega osebnega svetovalca na položaj namestnika direktorja za obrambno politiko.

Glede odstopa generalnega sekretarja na Morsu Boštjana Hožiča pa je povedala, da bo njegov odstop najverjetneje sprejela, sledil pa bo razpis prek ministrstva za javno upravo. Razlogov za odstop ni pojasnjevala, dejala je le, da si je Hožič želel razrešitev.

"Nisem odstopil zaradi misije v Afganistanu"
Sekretar Krek je zanikal poročanja medijev, da naj bi odstopil zaradi razhajanj z ministrico in načelnikom generalštaba SV-ja Alojzom Šteinerjem. Prav tako ni odstopil zaradi slovenskega sodelovanja v Afganistanu ali zaradi napovedane uporabe helikopterjev na tej misiji. Razlog za odstop tudi ni vladno letalo falcon, je poudaril Krek in zatrdil, da v tej zadevi ni bilo nobenih pritiskov ne nanj ne na komisijo, ki se je s tem ukvarjala.

Kot je pojasnil, se je za odstop odločil iz osebnih razlogov, ker ni bil zadovoljen z doseženim v zadnjem letu dni glede na zahteve, ki si jih je sam postavil pred prihodom na položaj. "V ozadju odstopa pa ni nobene velike zgodbe," je poudaril, nato pa dodal, da se je po pogovorih z ministrico in predsednikom vlade Borutom Pahorjem prejšnji teden premislil in bo nadaljeval delo pri zahtevnih projektih, s katerimi se ukvarja ministrstvo.

Poslanci s pojasnili niso bili najbolj zadovoljni
Toda poslanci s pojasnili niso bili najbolj zadovoljni. Celo v vladnih strankah LDS in Zares so bili skeptični glede pojasnil, da je na Morsu vse lepo in prav. Anton Anderlič (LDS) je celo dejal, da "v naključja ne verjame", in zahteval podrobnejša pojasnila, pa čeprav na zaprti seji. "Rad bi zagovarjal to vlado in ministrico (...) ampak brez tega, da bi vedel, zakaj gre, je to težko," je poudaril.

Predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS) je tudi opozoril, da je premalo civilnega nadzora nad vojsko, Anderlič pa je šel še dlje in izrazil mnenje, da tovrstnega nadzora sploh ni. Jelušičeva je to sicer odločno zanikala, a so poslanci vseeno vztrajali, da vloga parlamenta pri nadzoru obrambnega sistema ni taka, kakršna bi morala biti. To je izpostavil tudi Franco Juri iz Zaresa, ki prav tako ni bil zadovoljen z odgovori Jelušičeve in Kreka. Zavzel pa se je tudi za sodelovanje z opozicijo pri teh vprašanjih, ki so, kot je poudaril, nacionalnega pomena.

Jelušičeva na zagovoru