Odgovorni urednik Vala 202 o podaljšanju pogodbe ni bil uradno obveščen, tako da še zjutraj ni vedel, ali ostaja na položaju.  Foto: SOJ RTV SLO
Odgovorni urednik Vala 202 o podaljšanju pogodbe ni bil uradno obveščen, tako da še zjutraj ni vedel, ali ostaja na položaju. Foto: SOJ RTV SLO

Nejcu Jemcu je dosedanji mandat na položaju odgovornega urednika Vala 202 potekel v torek, na ta dan pa je v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough tudi podpisal predlog za njegovo vnovično imenovanje, ki mu ga je v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular posredoval prejšnji petek, so pojasnili na RTV Slovenija. S tem je bil Jemec imenovan za prihodnje štiriletno mandatno obdobje, ki je začelo teči danes.

V Aktivu novinarjev Radia Slovenija so ob tem v izjavi za javnost opozorili, da so dan začeli z negotovostjo, saj sodelavci uredništva uradne informacije o Jemčevem vnovičnem imenovanju niso prejeli. "Da sta se zgodili takšna negotovost in zmeda, je nesprejemljivo, nezaslišano in predvsem neodgovorno," so prepričani.

Poudarili so, da mora v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija transparentno in jasno obveščati javnost, predvsem pa zaposlene o imenovanjih odgovornih urednikov, ki po statutu RTV-ja skrbijo za snovanje in produkcijo televizijskih in radijskih programov, hkrati pa so finančno, programsko, kadrovsko in produkcijsko odgovorni za njihovo realizacijo. Odgovorni so tudi za uresničevanje uredniške politike in porabo finančnih sredstev skladno s programskimi zasnovami in sprejetim programsko-produkcijskim načrtom.

V Aktivu novinarjev Radia Slovenija menijo, da so takšna ravnanja Graha Whatmougha nedopustna, saj da s tem ogroža kakovost vsebin na RTV Slovenija, posledično pa si lahko takšno netransparentno komuniciranje, zavlačevanje in negotovost, ki je zavladala v uredništvu, razlagajo "kot neposreden pritisk na novinarke, novinarje in na novinarsko avtonomijo".

Sodelavcem uredništva so ob tem v aktivu izrazili polno podporo in pozvali vodstvo RTV Slovenija, naj nemudoma uredi administrativne zaplete z imenovanjem odgovornega urednika Vala 202. Poleg tega v. d. generalnega direktorja RTV-ja pozivajo, "naj takoj spremeni svojo politiko komuniciranja z zaposlenimi, ki naj temelji na transparentnosti, jasnosti in pravočasnosti".