Alenka Jeraj meni, da naloga preiskovalne komisije ni, da vlaga ovadbe, ampak da osvetli tiste dogodke, za katere ocenjuje, da so koruptivni oz. da nekdo od političnih veljakov izkorišča svoj vpliv. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Jeraj meni, da naloga preiskovalne komisije ni, da vlaga ovadbe, ampak da osvetli tiste dogodke, za katere ocenjuje, da so koruptivni oz. da nekdo od političnih veljakov izkorišča svoj vpliv. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica komisije, ki se ukvarja z gradbenimi posli, Alenka Jeraj je na novinarski konferenci poudarila, da bodo, da se razčistijo določeni stvari, k sodelovanju povabili tudi urad za preprečevanje pranja denarja in davčno upravo. Komisija bo predvidoma 17. februarja zaslišala še Petra Seliškarja in Nevenko Jelovčan, potem pa podala ustrezne ovadbe.


"Nekdo od političnih veljakov izkorišča svoj vpliv"
Jerajeva je povzela, da je na zaslišanju največ dvomov vzbudilo pričanje, da Peter Seliškar na Mestni občini Ljubljana ni vložil vloge za spremembo namembnosti zemljišča, podpis pa naj ne bi bil njegov. Če bo Peter Seliškar na zaslišanju zanikal podpis, bodo naročili izvedensko mnenje grafologa. Jerajeva se še sprašuje, zakaj se je pred pričanjem Aleš Seliškar posvetoval s Klemnom Šešokom. "Del izjav je sicer potrdil, vendar iz njegove strani ni bilo potrjeno, da bi pri poslu sodeloval tudi sin ljubljanskega župana Jure Janković," je povedala.

Jerajeva je še dejala, da je Seliškarju poskušala razložiti, da je njihova družina samo eden izmed podobnih primerov, ki so se dogajali v Ljubljani, žrtev nekih drugih zgodb, ki se jih gredo nekateri politični veljaki v Mestni občini Ljubljana, in da je krivo pričanje kaznivo dejanje, vendar meni, da njegovo pričanje ni bilo verodostojno. Zato bo komisija vložila ustrezne ovadbe, "čeprav naloga naše komisije ni, da vlagamo ovadbe, pač pa da osvetlimo tiste dogodke, za katere ocenjujemo, da so koruptivni oz. da nekdo od političnih veljakov izkorišča svoj vpliv".

"Šešoki za Jureta Jankovića opravljajo storitve"
"Matija Šešok je potrdil, da so za Jureta Jankovića opravljali nekatere storitve in da jih še opravljajo," je dejala Jerajeva ter dodala, da so Šešoki sodelovali pri sestavi posojilne pogodbe med Juretom Jankovićem in Marjanom Pišljarjem.

Glede posojila treh milijonov evrov pa se je komisija na zaprtem delu dogovorila, da se bodo obrnili na urad za preprečevanja pranja denarja in na davčno upravo, saj so taki zneski povezani z nekaterimi obveznostmi. "Banka je dolžna obvestiti urad in urad mora preveriti, ali gre za sum pranja denarja. Želimo ugotoviti, ali je bil ta denar plasiran v nakup katerega izmed zemljišč, ker se je to dogajalo v letu 2009, torej v času pred sprejetjem prostorskega načrta v Ljubljani," pojasnjuje. Urad za preprečevanje pranja denarja pa bodo verjetno zaprosili tudi za analizo denarnih tokov družb, ki so na Cipru.

"Podjetja na Cipru so namenjena skrivanju premoženja"
Predsednica komisije je še dejala, da se s soočenji očitno približujejo dejanskemu stanju. "Klemen Šešok je na enem izmed zaslišanj rekel, da ustanavljajo podjetja na Cipru predvsem zato, ker je to davčna oaza, ocenjujem pa, da gre predvsem za skrivanje premoženja."

"Ugotavljamo politično odgovornost in tukaj zelo utemeljeno lahko sumimo, da je do zlorab prišlo, z nadaljevanji pričanj bomo to poskušali tudi dokazati," meni Jerajeva in med drugimi napoveduje zaslišanja v zvezi z lokacijo na Barju, ko bodo zaslišani Damijan Janković, direktor podjetja Branton in direktor Hypo banke Andrej Potočnik.

Jerajeva se je še dotaknila zaslišanja Jureta Jankovića na sodišču. "Ker iz zapisnika ni jasno razvidno, katera vprašanja so bila podana in kateri odgovori, smo zaprosili za dopolnitev." Dodala je, da je presenečena nad takim zapisnikom, po njenem mnenju se na "vsakem sestanku napiše boljši".