Direktor Electe Damijan Janković utegne zaradi istega zemljišča ponovno pred komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Electe Damijan Janković utegne zaradi istega zemljišča ponovno pred komisijo. Foto: MMC RTV SLO

Z Zoranom Jankovićem nisem bil v stiku najmanj dve leti.

Marjan Pišljar

Electa je kar precej zadolžena, zato ocenjujem, da je župan z naslova teh zemljišč imel finančna pričakovanja. Ker tudi kupnine Electe še ni dobil v celoti izplačane od sinov.

Alenka Jeraj (SDS)
Jure Janković
Ker je na vprašanja komisije Jure Jankovič odgovarjal z "odgovor enak prejšnjemu", ga je v ponedeljek zaslišalo sodišče. Vsebina še ni znana. Foto: MMC RTV SLO


Komisija je spet zaslišala nekdanjega direktorja podjetja Les Marjana Pišljarja, ki je komisiji že marca lani potrdil, da je Mestni občini Ljubljana leta 2007 doniral 100.000 evrov za obnovo gradu, kar predstavlja 90 odstotkov dobička podjetja iz leta 2006. Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z domnevno spornimi prodajami zemljišč v Ljubljani in spremembami njihove namembnosti v prostorskem načrtu, je danes opravila 12. in 13. sejo.

Pišljar: O pogojih posojila mi ni treba govoriti
Marjan Pišljar bi moral biti zaslišan že 2. decembra 2010, vendar je zaradi zdravstvenega posega prisotnost opravičil. Jerajeva je pričo najprej prosila, naj kronološko pojasni, zakaj se je v sodni register pri "Electi vpisala sprememba ali dopolnitev podatkov, delež 50 odstotkov imetnika Jureta Jankovića, se zaznamovala prepoved razpolaganja ali obremenitve poslovnega deleža in vpisala zastavna pravica upnika Marjana Pišljarja".

Pišljar je pojasnil, da je zastavljal pravico, ki mu je bila dana ob podpisu pogodbe kot garancija, ko je Juretu Jankoviću pred letom in pol posodil 3 milijone evrov, ta pa mu jih v tem času ni vrnil. Kot je še dejal, mu ni znano, zakaj si je Janković denar izposodil, "ker je Jure nastopil kot osebni porok in zastavil 50-odstotni delež Electe, mi ni natančno pojasnil, za kaj so sredstva namenjena. Denar pa je bil nakazan na njegov osebni račun." Jure Janković po Pišljarjevem pričanju izposojenih finančnih sredstev še ni vrnil, zato ta prepovedi na sodišču ni umaknil. O pogojih vračila pa Pišljar ni želel govoriti, saj "to piše v pogodbi in tega nisem dolžan razkriti".
Kot je še povedal Pišljar, je bil v stiku s Klemnom Šešokom, saj je ta zastopal Jureta Jankovića pri sestavljanju pogodbe. Medtem ko z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ni bil stiku že vsaj dve leti, tudi v povezavi s posojanjem denarja Juretu Jankoviću ne, prav tako ni bil z nobene strani povabljen k sodelovanju pri kakšnem projektu Mestne občine Ljubljana.

Jerajeva napovedala ponovna zaslišanja

Zaradi zemljišča Electe na ljubljanskem Barju, za katera je komisija zaslišanja že opravila, pa Jerajeva želi ponovno zaslišati Damijana Jankovića, sina ljubljanskega župana ter direktorja Electe. Po trditvah Jerajeve se je namreč pojavila nova predkupna pogodba s podjetjem Branton, ki vrednost zemljišča poveča na 32 milijonov evrov. Prvotna vrednost zemljišča je znašala 11 milijonov, po spremembi namembnosti pa 18 milijonov evrov. Jerajeva bi ponovno zaslišala tudi predstavnika podjetja Branton in generalnega direktorja banke Hypo Leasing.

Tudi Electinemu sosednje zemljišče utegne prinesti dodatno delo komisiji. Tu se je po trditvah Jerajeve izvedlo nekaj spornih prodaj med različnimi podjetji, ki vodijo do "skrivnostnega" ciprskega podjetja Cubo. Zanj je Jerajeva prepričana, da je v (so)lasti Jureta Jankovića.
Kdo je pravi lastnik hotela Cubo?
Na dnevni red komisije utegne priti tudi ljubljanski hotel Cubo na Slovenski cesti 15. Jerajeva tu vidi povezavo med družinama Šešok in Janković - Jure Janković kot lastnik podjetja Cubo, Klemen Šešok in Matija Šešok pa sta po Jerajevih besedah že priznala solastništvo hotela. Med lastniki se pojavljajo različna ciprska podjetja, poleg prej omenjenega Cubo tudi podjetje Finadria, za katerega je, zoper po trditvah Jerajeve, Klemen Šešok že priznal lastništvo. Predsednica komisije je izpostavila tudi napovedano zaprtje Slovenske ceste in gradnjo garaže, ki naj bi dvigovala vrednost hotelu, zadevo pa želi preiskovati tudi zaradi 637.000 evrov nepovratnih sredstev, ki naj bi jih podjetje prejelo iz proračuna.

Glede ponedeljkovega zaslišanja Jureta Jankovića na sodišču pa je Jerajeva razkrila le, da je grosupeljsko sodišče zaslišanje prepustilo ljubljanskemu, to pa zapisnika komisiji še ni poslalo. Več bo Jerajeva razkrila takoj, ko bo prejela informacije.

Z Zoranom Jankovićem nisem bil v stiku najmanj dve leti.

Marjan Pišljar

Electa je kar precej zadolžena, zato ocenjujem, da je župan z naslova teh zemljišč imel finančna pričakovanja. Ker tudi kupnine Electe še ni dobil v celoti izplačane od sinov.

Alenka Jeraj (SDS)