Slovenski novinarji so izrazili solidarnost z žrtvami napada na francoski satirični tednik Charlie Hebdo. Foto: BoBo
Slovenski novinarji so izrazili solidarnost z žrtvami napada na francoski satirični tednik Charlie Hebdo. Foto: BoBo
Zborovanja v spomin na žrtve
Tudi v Ljubljani s shodom podprli nasprotovanje nasilju
Novinarji so pisala dvignili visoko v zrak

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo okoli 200 novinarjev, urednikov, fotografov, snemalcev in drugih, ki so izrazili solidarnost z uredništvom satiričnega časnika. Po kratkem zboru ob spomeniku so se vsi skupaj odpravili pred francosko veleposlaništvo, kjer so se z minuto molka poklonili spominu na žrtve napada, nato pa so na tla pred veleposlaništvom položili svoja pisala.

Novinarje je nagovoril tudi francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier, ki se je slovenskim oblastem zahvalil za izraženo podporo in solidarnost s francoskim narodom. Povedal je, da napad na uredništvo Charlie Hebdo ni bil samo napad na svobodo tiska, ampak napad na svobodo kot tako, ter da je bila napadena celotna država. Dodal je še, da Francozi po napadu ostajajo združeni in da bodo tako močnejši kot vsi teroristi.

Predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik je po shodu povedal, da je napad na uredništvo Charlie Hebdo eden najbolj barbarskih napadov na svobodo izražanja, svobodo tiska in svobodo medijev kot tako. Dodal je, da je svoboda tiska pogosto na udaru politike, interesov kapitala in lobijev ter da slovenski novinarji s svojim profesionalnim pristopom odbijajo te napade.

Spomin na žrtve tudi v Bruslju
Na 12 žrtev napada so se spomnili tudi v Bruslju, kjer so zastave spustili na pol droga, evropski poslanci pa so se zbrali pred poslopjem parlamenta v Bruslju in, kot je poudaril predsednik Martin Schulz, tako izkazali solidarnost s Francijo. Evropski komisarji pa so se z minuto molka žrtvam napada na Charlie Hebdo poklonili skupaj z latvijsko vlado v Rigi, kjer poteka tradicionalno srečanje ob začetku šestmesečnega predsedovanja EU, ki ga je z novim letom prevzela Latvija.

Napad je obsodil tudi papež Frančišek, ki je žrtvam daroval jutranjo mašo v Vatikanu. Kot je dejal, nas je teroristični napad v Parizu spomnil na človeško krutost. "Molimo za žrtve te krutosti, tako veliko jih je. Molimo tudi za storilce te krutosti, da bi Gospod spremenil njihova srca," je dejal. Frančišek je odprl poseben račun na Twitterju, #PrayersForParis (Molitve za Pariz).

Zborovanja v spomin na žrtve
Tudi v Ljubljani s shodom podprli nasprotovanje nasilju
Novinarji so pisala dvignili visoko v zrak