Jožef Horvat. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Jožef Horvat. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V uvodni predstavitvi so dejali, da ostajajo na strani gospodarsko močne in podjetništvu naklonjene Slovenije. Prihodnost bo zelena, zato bo treba električno energijo zagotavljati po dostopnih cenah in stabilno, navajajo. Namesto centralno-planskega sistema si želijo po evropskih smernicah ukrojen sistem vsem dostopnega javnega zdravstva, ohranjajo pa tudi vrednote stranke.

"Smo na strani družin, mladih in v Slovenijo želimo vrniti več veselja do življenja," so strnili. Ob tem pa zagotavljajo, da so "najboljša ekipa in stranka, ki vladni program ne le napiše, ampak tudi izvede".

Matej Tonin. Foto: BoBo
Matej Tonin. Foto: BoBo

Tonin: NSi bo presenetil na volitvah

NSi bo po besedah predsednika stranke Mateja Tonina presenečenje naslednjih volitev. "Ima odličen program in sposobne ljudi. Mi to imamo, imamo ekipo, ki zna in zmore. Narediti moramo vse, da bo NSi del vladne koalicije tudi v prihodnosti," je bil na današnji programski konferenci stranke odločen Tonin.

Tonin se je v svojem govoru po potrditvi programa ozrl na zadnji dve leti mandata, na epidemijo in vojno v Ukrajini. Ponovil je, da je moralna dolžnost Slovenije, da Ukrajini pomaga, dolžnost Slovenije in Evrope pa, da Ukrajincem da upanje z evropsko perspektivo.

Nanizal je nekaj dosežkov aktualnega mandata in izpostavil nekaj poudarkov volilnega programa, ki so ga potrdili danes, med drugim premik od državnega k vsem dostopnemu javnemu zdravstvu. Poudaril je, da ima NSi dober program in ekipo, potrebujejo pa še samozavest.

Kritike Levice

Tonin se je dotaknil tudi njihovih kritik Levice. Kot je pojasnil, so bili v tej kritiki tako odločni, ker se je prvič izkazala možnost, da bodo del vlade. "Dolžni smo bili opozoriti na njihov program," je dejal in ocenil, da je ta neustaven in škodljiv za prihodnji razvoj Slovenije in vse prihodnje naložbe. Dejal je, da ima Levica v programu nacionalizacijo. "Proti temu se moramo najostreje boriti. Ena nacionalizacija je bila absolutno dovolj," je dodal. "Oni bodo jemali," pa je povzel drugo "nevarnost". "Povedali so nam, da bodo, če bodo na oblasti, spreminjali zakon o dohodnini, ki ga zdaj sprejema koalicija," je poudaril. Ob tem pa dodal, da so v NSi-ju dobili skoraj 25.000 podpisov v podporo temu zakonu.

Ukrepi

V nadaljevanju so navedli še nekaj konkretnih ukrepov, ki so jih zapisali v program. Tako je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na področju energije napovedal usmerjenost v obnovljive vire energije in drugi blok jedrske elektrarne. "Sončne elektrarne na vsako slovensko streho, med pasove na avtocestah, na opuščene kamnolome ...," je med drugim napovedal in omenil še gradnjo tudi manjših hidroelektrarn po rekah ter vetrna polja.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Skrajšan delovni čas, internetna povezava za vse

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je med drugim poudaril skrajšani delovni čas kot strukturni ukrep, dostojne plače in pokojnine ter pomoč tistim, ki trpijo zaradi nasilja v družinah.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je med drugim zavzel za internetno povezavo za vse in na nekatere prometnice. Različni govorci pa so med drugim našteli še uvedbo elektronskega poslovanja sodišč v celoti, gradnjo centrov civilne zaščite, davčne olajšave za nakup gasilske opreme, jamstveno shemo za prvo rešitev stanovanjske problematike, gradnjo modernega potniškega centra v Ljubljani, vsako leto 300 kilometrov dodatnih kolesarskih povezav, usklajenost železniških in avtobusnih voznih redov, razvoj podeželja.

Prestrukturiranje RTV Slovenija

Napovedujejo še prestrukturiranje RTV Slovenija, ureditev statusa samozaposlenih v kulturi ter spremembo financiranja medijev in nevladnih organizacij, po kateri bi se davkoplačevalci sami odločali, komu bi namenili tri odstotke dohodnine.

"Slovenija in Evropa bosta krščanski ali pa ju ne bo," pa je poudaril vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat, ob tem pa dodal, da ne govori o veri, ampak o političnih načelih.

Kandidatna lista

Na današnji konferenci so predstavili tudi končno kandidatno listo. Kandidirali bodo vsi aktualni ministri. Tonin v Kamniku in Kranju, Jernej Vrtovec v Ajdovščini, Janez Cigler Kralj v okraju Ribnica - Dobrepolje in Domžale 1, Jože Podgoršek v Ljubljani (okraj Šiška 4), kandidiral pa bo vendarle tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, in sicer v Mozirju.

Na seznamu kandidatov so med vidnimi obrazi tudi državni sekretar Cveto Uršič v Radovljici, poslanka Iva Dimic v Logatcu, Vida Čadonič Špelič v Novem mestu, poslanec Jožef Horvat pa v Lendavi. Na kandidatni listi je sicer še en Jožef Horvat, poslančev soimenjak, k bo kandidiral v Ljubljani v okraju Bežigrad. Med kandidati so vsi aktualni poslanci z izjemo Mihaela Prevca.

Tonin: NSi bo presenečenje volitev