Foto: BoBo
Foto: BoBo

Začasna vodja DeSUS-a Brigita Čokl je pojasnila, da so se na seji izvršnega odbora, po kateri zdaj zaseda tudi svet stranke, posvetili junijskemu volilnemu kongresu.

V okviru aktualnih političnih tem so obravnavali razmere v političnem prostoru, se dotaknili delovanja poslanske skupine in sodelovanja stranke s poslansko skupino ter preostalih vprašanj. Začeli so tudi pogovor v povezavi z zahtevami za izključitev poslancev iz stranke. A za odločanje o tem po statutu niso bili izpolnjeni pogoji in takega predloga niso posredovali svetu stranke. Odbor je sprejel tak ugotovitveni sklep.

O nekaterih željah za razrešitev predsednika sveta stranke Antona Urha po besedah Čokl izvršni odbor ni razpravljal. Po seji sveta je Urh pojasnil, da sta bila dva predloga za razširitev dnevnega reda, in sicer s točko za njegovo zamenjavo ter točko, da se svet stranke opredeli do predloga za izključitev poslancev iz stranke.

Razprava je bila po besedah Urha zelo burna. Kot je dejal, so bili člani sveta ob predlogu glasni in prepričljivi, da se kaj takega ne sme zgoditi. Po okoli 40-minutni razpravi so predlog za razširitev dnevnega reda z omenjenima točkama zavrnili, za je glasovalo 11 članov sveta, 27 jih je bilo proti, je še povedal Urh. Svet stranke se je sicer posvetil pripravam na kongres.

Čokl je sicer na vprašanje o mnenju o poslanski skupini odgovorila posredno. Po njenih besedah mora politična stranka sprejemati veliko kompromisov, med čimer pa je tudi kompromis in oseben odnos. Spomnila je na svojo nedavno izjavo, da so si segli v roke, pri čemer računa na to, da bodo tudi drugi iskreno spoštovali zadeve, ki jih je ona vzela resno.

"Ne napenjamo loka. Želimo, da se stvari kolikor toliko delajo naprej, da najdemo minimalne skupne imenovalce vzajemnega dela. Kajti koncev koncev je DeSUS parlamentarna stranka," je poudarila Čokl.

Jurša: Poslanci smo dobili podporo na volitvah

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je po seji izvršnega odbora ocenil, da članstvo stranke večinoma natančno ve, da brez poslanske skupine ni parlamentarne stranke. "Obstajajo pa člani stranke, neke vrste jurišniki, ki vse pred sabo podirajo, nič pa ne gradijo. Ti dejansko na terenu delajo veliko škodo," je opozoril Jurša, ki je ob prihodu na sejo izvršnega odbora pojasnil, da je že zasedalo vodstvo stranke, srečanje pa je bilo živahno in burno. "Prepričevali smo drug drugega. Upam, da bomo našli skupni jezik, da stranka pride do kongresa, kjer bomo izvolili vodstvo, ki naj bi konsolidiralo stranko," je dejal.

"Poslanci smo dobili podporo na volitvah in na volitvah, kjer bom ponovno kandidiral, bodo ljudje povedali, ali se strinjajo s tem," je za Radio Slovenija poudaril Jurša.

O vprašanju, ali morda izključitev poslancev DeSUS-a zahteva tudi njegov matični lokalni odbor, pa je Jurša povedal, da ta odbor nima predsednika, ker je odstopil. Tako ne ve, kdo bo vodil postopek zoper njega. "To lahko naredijo, a morajo imeti utemeljitev. Te pa v nobenem primeru nimajo," je prepričan.

Trije kandidati za predsednika

Na zasedanju organov DeSUS-a se danes predstavljajo trije kandidati za predsednika stranke. Za to mesto se potegujejo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc.

Vsi kandidati so po besedah Brigite Čokl na kratko predstavili svojo politično zgodovino in svoje videnje položaja DeSUS-a v političnem prostoru ter mnenje o tem, kaj bi bilo treba v prihodnje storiti.

Glede predloga za ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše in predloga za razrešitev predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča, o čemer bo DZ odločal na seji, po besedah Čokl nimajo stališča, saj se vsi odbori, ki bi to morali storiti, do tega še niso opredelili.

Tudi Jurša je na vprašanje ravnanja pri predlogu ustavne obtožbe pritrdil, da se danes o tem niso pogovarjali, ker so bili obremenjeni z lastnimi težavami. Je pa spomnil, da bo o predlogu ustavne obtožbe, če bo DZ tako izglasoval, odločalo ustavno sodišče.

Tudi glede glasovanja o razrešitvi predsednika DZ-ja Zorčiča se Jurša ni želel konkretno opredeliti. Glasovanje o tem naj bi bilo prihodnji petek, ko naj bi bil Jurša po nekaterih informacijah odsoten.

"Imam občutek, da se z mojo odsotnostjo ukvarjate bolj vi kot v DZ-ju," je odvrnil na to vprašanje. Zatrdil je, da je bil vedno, ko je bil odsoten, odsoten upravičeno. Po njegovih besedah se želi vso težo prenesti na DeSUS, "a so drugi v tej verigi, ki imajo večjo težo in so bolj odgovorni".

Začasno vodstvo in poslanci DeSUS-a bodo nadaljevati sodelovanje