Robert Golob. Foto: Boštjan Podlogar/STA
Robert Golob. Foto: Boštjan Podlogar/STA

"Predsednik vlade za službene poti uporablja vladno letalo, kadar je na voljo, vendar je bilo to v tem mandatu na rednih ali izrednih servisih skoraj sedem mesecev, zato smo primorani najemati letala pri zunanjih ponudnikih," pojasnjujejo v kabinetu predsednika vlade.

Ob tem so opozorili, da imata prednost pri uporabi falcona predsednica republike in predsednica državnega zbora.

KPV: V javnosti so se pojavljale netočne interpretacije

V premierjevem kabinetu so hkrati navedli, da so se v javnosti pojavile netočne interpretacije, povezane z datumi poletov. Datumi transakcij izvajalcu letalskih prevozov namreč ne odražajo datumov dejanskih poletov, ti so običajno plačani po opravljenih poletih. Iz kabineta so tako medijem posredovali podatke o posameznih datumih poletov in datumih izvedenih transakcij.

Iz posredovanih informacij izhaja, da je premier Robert Golob z delegacijo od nastopa mandata največkrat letel v Bruselj na zasedanje Evropskega sveta, in sicer trikrat. Predsednik vlade je na redno zasedanje Evropskega sveta prvič odpotoval 20. in 21. oktobra lani, stroški so znašali 18.900 evrov, plačilo je bilo izvedeno 28. novembra, izhaja iz podatkov kabineta predsednika vlade. V nadaljevanju je bil Golob na zasedanju Evropskega sveta še dvakrat, in sicer 9. februarja letos, ko so stroški znašali 10.290 evrov in so bili poravnani 13. marca, ter 29. in 30. junija, ko so stroški znašali 34.500 evrov in so bili poravnani 1. avgusta. Stroške rednih in izrednih zasedanj sicer povrne Evropska komisija, so pojasnili.

Stroški najetih poletov, ki jih je dejansko kril kabinet predsednika vlade, pa so znašali 60.080 evrov za skupno pet poti za vse potnike, kar po navedbah kabineta pomeni, da je bil povprečni strošek na osebo 1716 evrov.

Lani junija je bil premier Golob tudi na delovnem obisku v Bruslju, kjer se je srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Stroški poti so znašali 8900 evrov, poravnani so bili 20. julija lani. Z najetim letalom se je Golob udeležil tudi dvodnevnega vrha Evropske politične skupnosti in neformalnega srečanja voditeljev držav članic EU-ja v Pragi oktobra lani, pri čemer so stroški znašali 13.900 evrov, poravnani so bili 11. novembra.

Predsednik vlade je letalo najemal tudi za pot na vrh Nata v Vilni julija letos. Stroški v znesku 12.900 evrov so bili poravnani 18. avgusta in v znesku 10.900 evrov 25. avgusta. Drugi polet sta za vrnitev uporabili delegaciji obrambnega in zunanjega ministrstva, zato so znesek povrnili z omenjenih resorjev. "Ob tem opozarjamo, da je bil zaradi varnostnih razlogov zračni prostor nad Vilno zaprt in je bilo potovanje z rednimi linijami otežkočeno," so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Prav tako so po njihovih navedbah na zunanjem ministrstvu krili stroške najetega poleta na Vrh EU-CELAC od 16. do 18. julija letos, saj se je nanj odpravila ministrica za zunanje in evropske zadeve. Stroški v znesku 15.500 evrov so bili poravnani 21. avgusta.

Predsednik vlade pa se je z najetim letalom odpravil tudi na nedavni uradni obisk v Luksemburg septembra letos. Stroški v znesku 9480 evrov bodo po navedbah kabineta poravnani 20. oktobra.

Kdo Goloba spremlja na poteh po tujini

Ob tem v kabinetu predsednika vlade pojasnjujejo, da Goloba na poteh v tujino spremljajo svetovalec za mednarodno politiko Vojko Volk, svetovalec za evropske zadeve Igor Mally, ena od predstavnic za odnose z javnostmi, varnostnik, fotograf in snemalec. Občasno ga spremljata tudi vodja kabineta Petra Škofic, svetovalec za državno varnost Andrej Benedejčič in uslužbenci državnega protokola. Sestavo delegacije določi vlada s sprejetim sklepom in se lahko razlikuje glede na vsebino pogovorov. Kadar gostitelj povabi tudi premierjevo partnerico in je organiziran tudi damski program, pa je v delegaciji tudi partnerica predsednika vlade Tina Gaber. Tako je bilo denimo na vrhu Nata v Vilni in na uradnem obisku v Luksemburgu.

Zaradi izredne situacije ob letošnjih avgustovskih poplavah pa so za premierja najeli tudi letalo za vrnitev z dopusta v Slovenijo. Stroški poti iz Grčije so znašali 14.900 evrov in so bili poravnani na začetku septembra. "Predsednik vlade je sicer imel kupljene vozovnice za vrnitev, vendar bi se z dopusta vrnil šele devet dni pozneje, kar pa je bilo zaradi razmer nesprejemljivo," ob tem poudarjajo v njegovem kabinetu.