Kako bo potekal 14. avgust – dan solidarnosti? Foto: BoBo/Borut Živulović
Kako bo potekal 14. avgust – dan solidarnosti? Foto: BoBo/Borut Živulović

"Na dan solidarnosti bo delovala vsa državna kritična infrastruktura, ki zajema energetiko, promet, prehrano, preskrbo s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolja ter informacijsko-komunikacijske sisteme. Dodatno je poveljnik civilne zaščite odredil obvezno delo v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javnih zdravstvenih zavodih, v centrih za socialno delo, veterini in zavarovalnicah," je na vladni tiskovni konferenci v nedeljo pojasnila direktorica Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman.

Upravne enote bodo delale

Po njenih besedah bodo normalno odprte vse upravne enote, saj so številni v poplavah izgubili osebne dokumente, zato jih bodo lahko nemoteno naročili. "Da se ne bi pojavljal zamik pri dostavi potnih listov in osebnih dokumentov, bo Pošta Slovenije opravila prevzem teh pošiljk v podjetju Cetis ter jih dostavila do naslovnikov predvidoma do 16. avgusta," je navedla Bezjak Cirman.

Bančne poslovalnice bodo sicer zaprte, bo pa nemoteno potekal plačilni promet, prav tako ne bodo poslovale pošte, je poročala TV Slovenija.

Trgovine so lahko odprte, če se tako odloči trgovec

Trgovine so na solidarnostni ponedeljek lahko odprte, ni pa to nujno, tako da se bodo o tem odločali posamični trgovci sami. Na praznični torek pa bodo trgovine lahko odprte le na ogroženih območjih.

V ponedeljek Mercator, Spar, Eurospin in Tuš

Mercator bo na dan solidarnosti odprl vrata 198 trgovin po državi med 8. in 15. uro. Trgovine Spar bodo odprte dopoldne, delovale pa bodo tudi trgovine Eurospin.

Trgovine Tuš bodo v ponedeljek delovale le na ogroženih območjih.

Na praznični torek trgovine le na ogroženih območjih

Trgovine Tuš bodo na ogroženih območjih delovale tudi v torek, večina bo odprta med 8. in 12. uro, poleg njih pa tudi trgovini Spar v Komendi in na Muti.

Lidl in Hofer ne bosta odprla svojih vrat

V ponedeljek in torek bodo zaprte vse Lidlove in Hoferjeve poslovalnice, je še poročala TV Slovenija.

Kako bo potekal dan solidarnosti?

Dodatek za delo na dela prost dan

Zaposlenim, ki bodo 14. avgusta delali, pripada dodatek za delo v manj ugodnem delovnem času, to je dodatek za delo na dan praznika oz. na dela prost dan, ki za zaposlene v javnem sektorju znaša 120 odstotkov. Zaposleni, ki zaradi dela prostega dne ne delajo, pa prejmejo nadomestilo plače zaradi praznika oz. prostega delovnega dne v vrednosti 100 odstotkov plače.

"Slovenci smo v zadnjem tednu izkazali, da smo solidarni, da si takoj pomagamo in znamo stopiti skupaj. Ker je ponekod pomoči dovolj, lahko svojo solidarnost izkažete tudi s finančnimi donacijami, vlada je ta teden za ta namen odprla poseben transakcijski račun državnega proračuna, zbrana sredstva bodo namenjena izključno odpravi posledic poplav," je navedla Bezjak Cirman in dodala, da bodo pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, lahko uveljavljale dodatno davčno olajšavo za donacije za celoten znesek nakazil.

Donacije za odpravo posledic poplav

Podračun proračuna RS: SI56 0110 0630 0109 972
Namen: Odprava posledic poplav
Koda namena: CHAR

Sklic za pravne osebe: 18 10995 7300000 23011223
Sklic za fizične osebe: 18 10995 7301006 23011223