Na mejnem prehodu Dragonja bo nekaj objektov ostalo. Fotografija je nastala poleti med obsežnimi zastoji. Foto: BoBo
Na mejnem prehodu Dragonja bo nekaj objektov ostalo. Fotografija je nastala poleti med obsežnimi zastoji. Foto: BoBo

Med Slovenije in Hrvaško je 57 mejnih prehodov različnih kategorij, tudi avtocestni. Vstop Hrvaške v schengen in ukinitev nadzora ne bosta prinesla takojšnje odstranitve mejnih objektov.

Sorodna novica Hrvaška bo 1. januarja vstopila v schengen. Ministri zavrnili vstop Bolgarije in Romunije.

"57 mejnih prehodov smo kategorizirali, 11 od njih smo prepoznali kot infrastrukturo strateškega pomena. Tam infrastruktura ostane, razen v tistem delu, da bo omogočala prost pretok prometa. Za manjše mejne prehode, kjer tudi do zdaj nismo imeli veliko prehajanj meja, se pa odstranjuje celotna infrastruktura," je pojasnil Tomaž Pavček iz uprave uniformirane policije.

Na Primorskem bodo objekti ostali na Sečovljah, Dragonji, Jelšanah in Starodu.

Kaj bo z obmejnimi policisti

Na celotni meji dela 1400 policistov, večina jih bo premeščenih v enote za izravnalne ukrepe, ki bodo selektivne kontrole potnikov, blaga in vozil lahko izvajale v bližini meje in v notranjosti države.

Na območju Policijske uprave Koper bodo prerazporedili okoli 150 policistov. "Večina njih se preseli na policijsko postajo za izravnalne ukrepe. Kar nekaj jih bomo dali v sosednje policijske uprave, gre za Policijsko upravo Nova Gorica in Policijsko upravo Kranj. Nekateri, ki so za to izrazili željo, bodo prišli na naše splošne območne policijske postaje," je dejal direktor Policijske uprave Koper Igor Jadrič.

Morska meja bo še vedno schengenska

Manj znano pa je, da bo morska meja med Slovenijo in Hrvaško tudi po 1. januarju ostala zunanja schengenska meja, podobno kot zračna. Lastniki tako imenovanih rekreacijskih plovil, krajših od 24 metrov, bodo obravnavani kot izjeme. "To pomeni, da osebam na krovu rekreacijskih plovil, ki bodo plula med pristanišči držav članic, ni treba več opravljati mejne kontrole in lahko vplujejo v pristanišče, ki ni mejni prehod," je pojasnil David Tušek s pomorske policije.

Na slovenskih letališčih in morju bo zunanja schengenska meja do 26. marca.