Vlada je z vrha Fursa bliskovito zamenjala Petra Jenka. Foto: BoBo
Vlada je z vrha Fursa bliskovito zamenjala Petra Jenka. Foto: BoBo
V ozadju sporni posel Geneplaneta z ventilatorji?

Menjava je presenečenje, saj je bil Jenko na položaju šele devet mesecev, v ozadju pa naj bi bil sporni posel z ventilatorji podjetja Geneplanet. Na FURS-u namreč poteka preiskava glede nabave ventilatorjev, ki je razrešeni Jenko menda ni želel ustaviti, je za TV Slovenija poročal Forjan Zupan.

Za vršilko dolžnosti je za pol leta imenovala Ireno Nunčič, ki je bila pred tem dva meseca državna sekretarka na finančnem ministrstvu.

Šlo je res za hitro zamenjavo, in mnogi se sprašujejo zakaj, kaj je v ozadju. Vlada je to storila na predlog finančnega ministra, sklicuje se na člen zakona o javnih uslužbencih, da lahko v prvem letu izpeljejo zamenjavo brez razlogov in brez obrazložitve. Finančna uprava je namreč ustanova, ki spada pod finančno ministrstvo, vendar gre za izjemno pomembno ustanovo za pobiranje davkov, ki polnijo proračun in druge javne blagajne.

Zakaj takšna naglica?

Zato naglica preseneča, ne nazadnje je bil dozdajšnji direktor Jenko imenovan lani novembra, po izvedenem razpisu, in je od začetka svoje kariere zaposlen v davčni upravi, opravljal tudi vodstvene funkcije, med drugim je bil tudi namestnik generalne direktorice. Eden od namigov, zakaj so razrešili Jenka, pa naj bi bil povezan z organizacijo dela inšpektorjev, ti so pri delu samostojni in včasih lahko z odločbami zelo zagrenijo življenje zavezancem, saj je treba obveznost plačati, dokazovanje nasprotnega pa se lahko vleče leta in leta.

Sorodna novica Vlada razrešila Petra Jenka, ki ni več na čelu finančne uprave

Po naših informacijah doslej uradne primopredaje še ni bilo, se pa je nova vršilka dolžnosti Nunčičeva pozno dopoldne oglasila na finančni upravi in zdaj poteka več sestankov z vodstvom finančne uprave.

Povezana s SDS-om

Nunčičeva je bila od julija državna sekretarka. Sicer pa je bila dva mandata tudi direktorica zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, poleg tega se je letos neuspešno potegovala za direktorico slovenjegraške bolnišnice. Je pa bila pred leti zaposlena tudi na generalnem davčnem uradu, ko je bil na čelu Ivan Simič, takrat je vodila sektor za knjigovodstvo in izterjavo. Sicer je končala tako pravno fakulteto v Ljubljani kot ekonomsko v Mariboru. Povezana je s stranko SDS, saj je na njihovi listi kandidirala za občinsko svetnico v Šmarju pri Jelšah.

Vlada bliskovito zamenjala direktorja Fursa