Sorodna novica 50-letna gospodinja, ki se je prerodila kot zvezda feministične pornografije

Programerka in producentka festivala Maša Peče je dejala, da si na Kurji Polti želijo pokazati najbolj unikatne pristope k žanrskemu filmu, "torej najbolj bizarne, posebne filme, bodisi v formi ali v vsebini, pa tudi najbolj kakovostne, najbolj 'feelgood' filme, torej tisto, kar bi nekdo rad delil in gledal z občinstvom v kinu".

Brez strogih definicij
Tudi letos je tako v programu zelo malo grozljivk.

"Po eni strani, ker skušamo izpodbijati nanje vezano stigmo, predvsem pa zato, ker živimo v času, ko je prav, da si pridemo v kino ogledat kaj smešnega, kaj odpičenega, kaj romantičnega in tudi kaj seksi. Pomembno se mi zdi, da se ne oklepamo nekih zelo strogih definicij in kategorij, predvsem pa vsaj v enem delu radi kršimo svoja lastna pravila in v program umestimo tudi kakšen film, ki ni strogo žanrski, a ga ne bi nihče v Sloveniji prikazal," je pojasnila sogovornica.

Festival drevi uvaja Cronenbergova Polaščevalka. Foto: Kinodvor
Festival drevi uvaja Cronenbergova Polaščevalka. Foto: Kinodvor

Začeli bodo s Polaščevalko
Organizatorji so se odločili, da bodo festivalske filme tokrat predvajali v kinu in na spletu. Festival drevi uvaja Cronenbergova Polaščevalka. Po zapisu Maše Peče režiser v drugem celovečercu "svoji žilici za visoko stilizirano in sterilno hladno futuristično distopijo vcepi še tradicijo telesne groze".

Prizor iz filma Jezus te usmeri k avtocesti. Foto: Kinodvor
Prizor iz filma Jezus te usmeri k avtocesti. Foto: Kinodvor

Srhljivo, borbeno, klasično
Filme so, predvsem za lažjo usmerjanje gledalcev prek spleta, razporedili v nekaj razpoloženjskih kategorij. Kategorija Plešem z volkovi tako združuje "vse grozljivo, srhljivo, skrivnostno in borbeno, a ustvarjeno z umetniško žilico in odločnim avtorskim pečatom". Vanjo so uvrstili denimo sublimno psihološko srhljivko Spanec režiserja Michaela Venusa, film Nori samuraj Musashi, ki ga podpisuje Yuji Shimomura, in drugi celovečerec Johannesa Nyholma, "po skandinavsko sprevrženo komično in srhljivo pravljico za odrasle" z naslovom Koko-di Koko-da.

V omenjeno kategorijo sodi tudi sklepni film festivala, "kultna in kanonska klasika, zagonetna kronika izginotja, v kateri trčita represivna viktorijanska omika in starodavna avstralska divjina", Piknik pri Hanging Rocku v režiji Petra Weira.

Prizor iz filma Spanec. Foto: Kinodvor
Prizor iz filma Spanec. Foto: Kinodvor
Spremljevalni program

Na spletu bo v sodelovanju z britansko Univerzo Northumbria potekala tudi Konferenca kultnega filma, pripravili pa so še nekaj delavnic.

Noro, odbito, kultno
Kategorija Kliči H za humor medtem vključuje "čudovito prismuknjeno japonsko sci-fi komedijo o polžje počasnem potovanju v času" Neskončni dve minuti (režija Junta Yamaguchi) in dokumentarec Osmi potnik na Odru (Danielle Kummer in Lucy Harvey), ki pokaže, kako se angleški "avtobusarji" lotijo odrske priredbe kultne klasike Ridleyja Scotta.

Film Kinematografski labirint Nobuhikuja Obayashija. Foto: Kinodvor
Film Kinematografski labirint Nobuhikuja Obayashija. Foto: Kinodvor

V sodelovanju z Animateko bo na ogled tudi "sočna animirana norija" Stari mlekar, ki jo podpisujeta Mikk Mägi in Oskar Lehemaa.

"Najbolj odbite festivalske filme" kopiči Divji horder. Spominu na večno mladega eksperimentatorja Nobuhikuja Obayashija se poklanjajo z avtorjevim poslednjim filmom Kinematografski labirint, prikazali pa bodo tudi filma #ŠekspirjanskaŠtala v režiji "kralja ameriškega B filma" Lloyda Kaufmana in Jezus te usmeri k avtocesti, ki ga je režiral Miguel Llanso.

Zgolj v kinu pa se obeta projekcija 16-milimetrske filmske kopije kultnega queer in camp filma Gromskastrela! iz leta 1975 v režiji Curta McDowlla.

Prizor iz filma Gromskastrela! v režiji Curta McDowlla. Foto: Festival Kurja polt
Prizor iz filma Gromskastrela! v režiji Curta McDowlla. Foto: Festival Kurja polt