V avtomobilu na parkirišču ne puščamo vrednejših predmetov. Foto: BoBo
V avtomobilu na parkirišču ne puščamo vrednejših predmetov. Foto: BoBo

Policisti poudarjajo, da je v božično-novoletnih praznikih pomembna tudi varnost, saj lahko v tem obdobju hitro postanemo žrtve tatvin in drugih prevar. Policisti zato najprej svetujejo, da v osebnih ali drugih vozilih, parkiranih na večjih parkiriščih trgovskih centrov, ne puščamo vrednejših predmetov na vidnih mestih in vozila dosledno zaklepamo. Tudi med postanki na avtocestnih počivališčih je treba ves čas nadzirati svoje vozilo in predmete v njem.

Kako ravnati, če nam vlomijo v avto?

Če nam v vozilo vseeno vlomijo, je treba nemudoma poklicati na interventno številko policije 113. Policisti svetujejo, naj do njihovega prihoda ničesar ne prijemamo ali premikamo, saj lahko tako morebiti poškodujemo ali uničimo sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

"Kot žrtev kaznivega dejanja lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: videz storilca, smer bega in prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal," dodajajo na policiji.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V obtoku vse več ponarejenih bankovcev

V zadnjem času se tudi v Sloveniji pojavlja vedno več ponarejenih evrskih bankovcev različnih vrednosti, unovčevanje ponaredkov pa je med prazniki pogostejše, ugotavljajo policisti. Svetujejo, naj bodo vsi, ki pri svojem delu poslujejo z gotovino, še posebej pozorni na nepravilnosti na bankovcih. Ob sumu na ponarejen bankovec pa naj takoj obvestijo policijo, ki bo primerno ukrepala.

Kraje na bankomatih

Previdnost pa ne bo odveč niti pri dvigu gotovine na bankomatih, saj med zlorabe negotovinskih plačilnih sredstev sodi nameščanje tako imenovanih skimming naprav in kamer za snemanje osebnih številk na bančnih avtomatih.

Storilci pa lahko s pomočjo lepila namestijo letev na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu. Ob zaključku dviga uporabnik gotovine zaradi nameščene letve ne prejme. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in bankomat zapustijo.

Za varno poslovanje na bankomatih policija zato svetuje, da smo pozorni na sumljive osebe, ki nas opazujejo ali nam celo sledijo. Pri uporabi bančnih avtomatov je treba paziti, da nihče ne vidi vtipkanega pina, priporočajo pa tudi uporabo SMS obveščanja o opravljenih transakcijah. Če bančnih avtomatih zaznamo morebitna odstopanja od običajnega delovanja, policisti svetujejo, da vzamemo kartico, zapustimo bančni avtomat in o dogodku obvestimo policijo.

Policisti ponovno opozarjajo, naj za volan ne sedemo alkoholizirani. Foto: BoBo
Policisti ponovno opozarjajo, naj za volan ne sedemo alkoholizirani. Foto: BoBo

Na cesto trezni in s kresničko

Policisti ponovno opozarjajo vse udeležence cestnega prometa, da so na cestah previdni in ne vozijo pod vplivom alkohola, drog ali psihoaktivnih zdravil. Prav tako opozarjajo tudi vse organizatorje javnih prireditev in lastnike gostinskih lokalov na pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o
omejevanju porabe alkohola.

Starši naj bodo otrokom za zgled. Foto: BoBo
Starši naj bodo otrokom za zgled. Foto: BoBo

Vsem, ki se bodo v tem času odpravili na različne novoletne zabave peš, pa policisti svetujejo, da z nošenjem svetlejših oblačil, uporabo kresničk ter drugih izdelkov z odsevnimi površinami ponoči ali v slabši vidljivosti poskrbijo za boljšo vidnost in lastno varnost.

Varna raba pirotehnike

Policisti že ves december opozarjajo na negativne posledice, do katerih lahko pride pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Uporabnike zato pozivajo, da jih uporabljajo varno in v skladu z navodili proizvajalca, uporaba pa naj bo čim manj moteča za okolico. Ob tem dodajajo, da imajo pomembno vlogo tudi starši, ki s svojim vedenjem in odnosom do pirotehničnih izdelkov vplivajo na zavest in vedenje otrok.