Foto: UPRS/Bor Slana/STA
Foto: UPRS/Bor Slana/STA

"Pogovarjali smo se o tem, kako se lotiti pokojninske reforme, in izjemno zadovoljna sem, da mi je minister Mesec povedal, da se tega ne bodo lotili na hitro, rokohitrsko in da se pokojninska reforma pripravlja že poglobljeno. Pogovarjali smo se seveda tudi o tem, kako v teh časih vendarle pomagati tistim upokojencem, ki so na najnižjih pokojninah," je po srečanju dejala predsednica republike in omenila, da so se pogovarjali o varstvenem dodatku.

"Verjetno vsi zelo dobro veste, da je treba pri varstvenem dodatku vpisati tudi premoženje otrok. V Sloveniji se je to izrodilo v nasprotno smer. Tisti upokojenci, ki so revnejši in seveda ta varstveni dodatek potrebujejo, se zanj niso odločali, ker njihovi otroci ne želijo razkrivati svojega premoženja. Tu smo prišli v neki začarani krog. Minister Mesec mi je obljubil, da bo pogledal, kaj se na tem področju da postoriti. Drug ukrep, o katerem smo se pogovarjali, so vdovske pokojnine. Marjan Papež je imel zelo dober predlog, da bi se vdovske pokojnine, 10.000 je takšnih v Sloveniji, večinoma gre za vdove, nekaj manj je vdovcev, povečale na tisto zajamčeno pokojnino, torej 688 evrov," je pojasnila Pirc Musar ter dodala, da je minister Mesec napovedal, da bodo izdelali izračun in pogledali, kaj se da postoriti na področju vdovskih pokojnin.

Mesec: Nismo v tekmi, kdo bo od države več izsilil

Minister za delo Luka Mesec je po srečanju povedal, do so imeli zelo plodno razpravo, kako upokojencem pomagati v trenutnem položaju in kakšno pokojninsko reformo Slovenija potrebuje, da bo odpravila revščino med upokojenci in da bo v naslednjih 30 letih ustvarila boljši pokojninski sistem od tega, ki ga imamo in ki bo omogočal dostojne pokojnine in varno starost.

"Več bom o sami reformi povedal, ko se o tem dokončno dogovorimo na vladi, trenutno je vse še v usklajevanju. Razumem stisko sodržavljank in sodržavljanov, ampak je treba razumeti, da nismo v nekakšni tekmi, kdo bo od države več izsilil, ampak je treba gledati, da vsi živimo v isti državi, vsi bomo živeli v tej državi in zato moramo gledati na skupno dobro in skupno korist. Se pravi, kako bomo skupaj postajali boljša družba od te, v kateri živimo," je povedal minister Mesec.

Predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Frančiška Ćetković pa je izrazila zadovoljstvo, da so skupaj ugotovili, da je treba vsem upokojencem, ki prejemajo res nizke pokojnine, urediti oziroma na neki način popraviti položaj z varstvenim dodatkom.

"Na vprašanje preureditve varstvenega dodatka že nekaj časa opozarjamo in dogovorili smo se, da bomo skupaj z ministrom našli ustrezne rešitve glede izredne uskladitve pokojnin. Pričakujemo odgovor vlade in tudi predloge, kako naprej, da ne bo raven pokojnin zaostajala še bolj kot že," je poudarila Ćetković.

Kako pomagati tistim z najnižjimi pokojninami?

Izkoriščanje upokojencev za nabiranje političnih točk

Predsednica republike pa je opozorila, da dogajanje na področju pokojninske reforme v zadnjih tednih na trenutke zahaja v nekulturni, neprimerni diskurz v javnosti.

"Kot predsednica republike pozivam vse, da se upokojenci ne zlorabljajo za nabiranje volilnih točk, naj se realno pogleda na njihove težave, naj se v javnosti nastopa, prosim, z realnimi argumenti in predlogi. Ne bi želela, da se upokojenci izkoriščajo samo še kot volilno telo na levi in na desni strani," je pozvala Pirc Musar.

Srečanja pri predsednici republike Nataši Pirc Musar so se udeležili minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, generalni direktor ZPIZ-a Marijan Papež, predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Frančiška Ćetković, direktorica inštituta za socialno varstvo Barbara Kobal Tomc in predsednik zveze društev upokojencev Janez Sušnik.