Foto: DZ/Barbara Žejavac
Foto: DZ/Barbara Žejavac

Izvršilni odbor SDS-a je prejšnji teden poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS-a. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa, v roku pa jo je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Zaveze poleg Dejana Kaloha nista podpisala še poslanca Anže Logar in Eva Irgl.

Predlog izvršilnega odbora je sicer prišel, potem ko se je v zadnjih mesecih stopnjevala napetost med stranko in njenim poslancem Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja. Soustanoviteljica omenjenega društva je tudi poslanka Irgl.

Med argumenti, zakaj ni podpisal izjave, je poslanec SDS-a Dejan Kaloh, navedel tudi, da izjava ni v duhu 82. člena ustave, ki govori o tem, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršna koli navodila. In še, da je "tudi sicer širokega duha in razmišlja s svojo glavo".

Prvak SDS-a Janez Janša je potezo omenjene trojice poslancev pospremil z besedami, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev". Zatrdil je, da poslanska skupina SDS ne razpada. Prepričan pa je, da je cilj Platforme sodelovanja preprečiti relativno zmago SDS-a.

A Logar vztraja, da bo nadaljeval delo v poslanski skupini in da trenutno ni potrebe po ustanavljanju nove stranke. Potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, pa ne zahteva podpisovanja nobenih izjav, je zatrdil.