Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Borut Pahor je vodje poslanskih skupin pred kratkim seznanil s svojim predlogom, da namerava za kandidata za ustavnega sodnika predlagati Janeza Kranjca, zaslužnega profesorja na pravnih fakultetah ljubljanske in mariborske univerze ter izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti. K možnosti kandidiranja ga je povabil Pahor in pri tem uporabil zakonsko določbo, da h kandidaturi lahko nagovori kandidata zunaj javnega poziva.

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat je po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem pojasnil, da bodo poslanke in poslanci NSi-ja, če bo za kandidata za ustavnega sodnika predlagal Janez Kranjca, glasovali za njegovo imenovanje. "Menimo, da je strokovnjak na tem področju, zelo cenjen, in po našem mnenju si zasluži zaupanje," je dejal.

Vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper je po pogovoru s Pahorjem povedala le, da je predsedniku republike posredovala mnenje, javno pa se "zaradi integritete postopka in integritete kandidata" do predloga ni želela opredeljevati.

Predsednik Pahor v pogovorih ugotavlja podporo med poslanci. Foto: STA/Bor Slana
Predsednik Pahor v pogovorih ugotavlja podporo med poslanci. Foto: STA/Bor Slana

Nepovezani so za novo ustavno sodnico

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je dejala, da imajo pri kandidaturi Kranjca njihovi poslanci vsaj en pomislek. Kot je dejala Sluga, je namreč "skrajno nenavadno", da kandidat odlaša s svojim imenovanjem do konca leta. To po njenem mnenju izraža njegovo stališče do funkcije, ki naj bi jo zasedel.

Prav tako je Sluga Pahorju dejala, da če že išče kandidate na takšen način, je zanje pomembna tudi spolna uravnoteženost ustavnega sodišča. V trenutni sestavi je razmerje tri proti šest, z imenovanjem Kranjca pa bi bilo razmerje dva proti sedem. "Zato si zelo želimo ženske kandidatke," je dejala.

V četrtek je Pahor v predsedniški palači gostil vodje poslanskih skupin SDS-a, LMŠ-ja, SMC-ja, SD-ja, Levice, DeSUS-a, SNS-a in narodnih skupnosti. Sodeč po izjavah po posvetovanjih so Kranjcu naklonjeni poslanci SDS-a, SMC-ja, DeSUS-a ter v poslanski skupini narodnih skupnosti. A tudi če vsem poslancem omenjenih poslanskih skupin prištejemo poslance NSi-ja, absolutna večina v DZ-ju še ni zagotovljena, saj skupaj štejejo 44 glasov.

Stališča do predlaganega kandidata ob SAB-u doslej sicer niso razkrili niti v SNS-u. Vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti je namreč po koncu četrtkovih posvetovanj dejal le, da "nima česa povedati".

Kranjca ne podpirajo v LMŠ-ju, SD-ju in Levici

Kranjca medtem ne nameravajo podpreti v opozicijskih LMŠ-ju, SD-ju in Levici. V LMŠ-ju predsedniku republike kot kandidata znova predlagajo Andraža Terška, ki sicer ob prvem glasovanju v DZ-ju ni dobil zadostne podpore.

Janez Kranjc je zaslužni profesor na pravnih fakultetah ljubljanske in mariborske univerze ter izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. A Kranjc očitno ni edini mogoč kandidat, saj je vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec po četrtkovem delu posvetovanj povedal, da je "v igri več imen".

Pahor ugotavlja podporo

Iz urada predsednika republike so ob tem sporočili, da Pahor prav zato še ne more ugotoviti, ali Kranjc že po prvih formalnih pogovorih uživa zadostno podporo za izvolitev v DZ-ju. Zato bo neformalne pogovore nadaljeval v prihodnjih tednih, ko se bo na njihovo željo poslanskim skupinam Kranjc tudi predstavil.

Posvetovanja so bila sicer namenjena tudi nekaterim drugim imenovanjem, ki DZ čakajo v prihodnje, med drugim o kandidatih za sodnike na Sodišču EU-ja in Splošnem sodišču EU-ja. Vendar pa vodje poslanskih skupin po današnjih pogovorih teh niso obširneje komentirali.

V Pahorjevem uradu so ob tem navedli, da se je predsednik posvetoval o možnosti, da bi za kandidata za sodnika Sodišča EU-ja v Luksemburgu predlagal Marka Ilešiča. Tudi glede njegove kandidature po prvih pogovorih še ni mogel ugotoviti zadostne podpore in bo o tem nadaljeval pogovore v prihodnjih tednih, so še zapisali.