Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Da sta se prijavila na razpis za predsednika uprave, sta za Večer potrdila Zvezdan Martič in trenutni odgovorni urednik informativnega drugega programa na TV Slovenija Rajko Gerič. Televizija Slovenija je v petek poročala, da naj bi se prijavil tudi direktor Kina Šiška Simon Kardum, po neuradnih podatkih STA-ja pa pogoje izpolnjuje še Miha Krišelj.

Krišelj je svojo strokovno pot začel na RTV-ju, Martič je bil v obdobju od leta 2019 do 2021 pomočnik takratne direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak, Gerič je odgovorni urednik informativnega programa na drugem sporedu Televizije Slovenija, Kardum pa direktor Centra urbane kulture Kino Šiška. Pogovori pred razpisno komisijo bodo 10. julija, Svetu RTV-ja se bodo predstavili 13. julija, potem pa bodo člani sveta predsednika uprave izbrali z glasovanjem.

Sorodna novica Začetek razreševanja Graha Whatmougha. Za novega predsednika uprave prispele štiri veljavne prijave.

Med kandidati za dva člana štiričlanske uprave pa jih razpisnim pogojem ustreza sedem. Po neuradnih informacijah STA-ja so to nekdanji pomočnik prejšnjega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca Peter Dular, nekdanji generalni direktor zavoda Marko Filli, zdajšnji v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough, Andrej Trček, ki je med drugim delal v Multimedijskem centru (MMC) RTV Slovenija, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek pa tudi Simon Kardum. Kardum je za STA povedal, da je oddal prijavo tako za predsednika uprave kot za člana in da izpolnjuje pogoje tudi za člana.

Štirje kandidati za tretjega člana uprave, ki bo izvoljen iz vrst zaposlenih

Predsednik uprave bo moral med kandidati z izpolnjenimi pogoji svetu zavoda predlagati dva kandidata do 17. julija. Svet bo o njiju glasoval dva dni pozneje. Razpis za predsednika in dva člana uprave je bil objavljen 9. junija, rok pa se je iztekel v petek ob 14. uri.

Tretjega člana uprave bodo iz svojih vrst izvolili zaposleni na RTV-ju. Prvi krog bo 25. julija. Kandidati so voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik, športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer ter predsednik sveta delavcev Robert Pajek.

Uprava bo v skladu z novelo zakona o RTV-ju vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.