Foto: BoBo
Foto: BoBo

Člani Sveta RTV Slovenija so se sestali na izredni seji. Na pobudo 12 svetnikov se je začel postopek razrešitve vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha, člani sveta mu namreč v času opravljanja tekočih poslov očitajo več nepravilnosti.

"Dopoldne sem bil seznanjen še s pobudo za razrešitev vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija. Pobudo, ki jo imam pred sabo, je vložila več kot tretjina članov Sveta RTV-ja, kolikor jih statut predpisuje za začetek postopka," je ob začetku seje povedal predsednik Sveta RTV-ja Goran Forbici. Na glasovanju je pobudo soglasno podprlo 15 prisotnih svetnikov.

Sorodna novica Delovati začel novi Svet RTV Slovenija, predseduje mu Goran Forbici

V pobudi za razrešitev so navedeni štirje razlogi. Očitajo mu nespoštovanje sklepa o zagotovitvi ustrezne strokovne pravne pomoči Svetu RTV Slovenija, nakupe grafik v vrednosti več kot 37 tisoč evrov brez DDV-ja in zaposlovanje novih sodelavcev, čeprav lahko kot v. d. opravlja le tekoče posle, ter prodajo delnic Eutelsat Communications, ki je bila izvedena v nasprotju s finančnim načrtom, zaradi česar bodo po opozorilih Sveta RTV-ja prihodki od prodaje delnic ob koncu leta okvirno dva milijona evrov nižji od načrtovanih.

Svet bo Graha Whatmougha seznanil z razlogi za pobudo o razrešitvi in ga pozval, da se nanje odzove v roku treh delovnih dni od vročitve. V. d. direktorja so na Televizji Slovenija prosili za odziv, a so s službe za odnose z javnostmi odgovorili, da je ta odsoten.

Za novega predsednika uprave sedem prijav, štiri veljavne

Ob 14. uri se je iztekel rok za prijavo na razpis za predsednika in dva člana uprave Radiotelevizije Slovenija. Kot so sporočili z razpisne komisije Sveta RTV-ja, so prejeli 12 prijav. Nekateri kandidati so oddali prijavo tako za predsednika kot za člana uprave.

Za mesto predsednika uprave RTV Slovenija se je prijavilo 7 kandidatov. Razpisna komisija je ob pregledu prijav ugotovila, da štirje kandidati izpolnjujejo razpisne pogoje. Tem štirim kandidatom za predsednika uprave bo razpisna komisija v ponedeljek poslala obvestilo o terminu pogovorov. 10. julija bo nato opravila pogovore s kandidati, Svetu zavoda se bodo predstavili 13. julija, sledilo bo glasovanje, po katerem bo znan nov predsednik uprave.

Za dva člana uprave RTV Slovenija je Svet prejel devet prijav, od katerih jih je sedem ustrezalo razpisnim pogojem. Novi predsednik uprave bo moral med prijavljenimi kandidati svetu zavoda predlagati dva kandidata do 17. julija. Svet bo o njiju glasoval dva dni pozneje.

Da sta se prijavila na razpis za predsednika uprave, sta za Večer potrdila Zvezdan Martić in trenutni odgovorni urednik informativnega drugega programa na TV Slovenija Rajko Gerič. Po informacijah Televizije Slovenija naj bi se prijavil tudi direktor Kina Šiška Simon Kardum, po informacijah Radia Slovenija pa Peter Dular, pomočnik nekdanjega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca.

Tretji član uprave bo delavski direktor. Izvolili ga bodo zaposleni zavoda na neposrednih volitvah. Kot so sporočili iz volilne komisije RTV Slovenija, so kandidati Jasmina Jamnik, Urban Laurenčič, Robert Pajek in Franci Pavšer.

Štiričlanska uprava (predsednik uprave, dva člana po njegovi izbiri in delavski direktor) bo vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov je odločilen glas predsednika uprave. Za predsednika in člane uprave se bodo smiselno uporabljale določbe o skrbnosti in odgovornosti, kot jih za člane organov vodenja oziroma nadzora določa zakon, ki ureja gospodarske družbe.

Svet RTV-ja je na izredni seji ustanovil še dve komisiji, in sicer za programsko-produkcijski načrt in za področje financ. V prvi komisiji so imenovani Ilinka Todorovski, ki bo tudi njena predsednica, Gaja Brecelj, Aleš Novak, Igor Prassel, Klaudija Sedar, Gregor Drnovšek in Boštjan Ogris. V drugi komisiji pa so Luka Zebec, ki jo bo tudi vodil, Andrea Bartole in Andraž Vehovar.

RTV SLO: Za predsednika uprave sedem kandidatov