Foto: BoBo
Foto: BoBo

Notranji minister Aleš Hojs je v petek na tiskovni konferenci pojasnil, da bo postopek vročanja karantenskih odločb ljudem, ki prihajajo iz držav s t. i. rdečega seznama, od ponedeljka spremenjen.

Po novem policisti ob prihodu posameznika na mejni prehod optično posname njegov osebni dokument, na podlagi katerega se samodejno oblikuje predpripravljena karantenska odločba. To nato elektronsko pošlje ministrstvu za zdravje, kjer jo pooblaščeni podpiše in v najkrajšem mogočem času oz. nekaj minutah (Hojs je dejal, da bo trajalo približno 5‒7 minut) vrne na mejni prehod, kjer jo policist vroči posamezniku.

Čakalne dobe na nekaterih mejnih prehodih

Čakalna doba za vstop osebnih vozil je trenutno - po podatkih Prometnoinformacijskega centra - na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja (do pol ure).

Hojs je ob tem opozoril, da se v primeru večjega števila izdanih karantenskih odločb, kar pričakujejo glede na prometne tokove zlasti na Obrežju in Gruškovju, lahko zgodi, da bo na omenjenih dveh prehodih nekoliko daljši čakalni čas za prehod meje. Zato so se s policijo dogovorili, da bo, če bo treba, organizirala posebno vstopno kolono za tiste, ki vedo, da jih čaka izdaja karantenske odločbe. Tako bodo omogočili hitrejši pretok čez mejo tudi drugim potnikom. Navedel je še, da je bilo v četrtek na naših mejnih prehodih vročenih več kot 300 karantenskih odločb, znotraj Slovenije le 22.

Minister je opozoril še, da želijo zagotoviti vročanje karantenskih odločb tako na mejnih prehodih kot v notranjosti države v razumnem roku oziroma takoj. S tem se želijo izogniti prepoznemu vročanju karantenskih odločb.

Število okuženih v Sloveniji je medtem v nedeljo na podlagi sobotnih testiranj zraslo za šest, en okuženi bolnik je umrl. V soboto je bilo hospitaliziranih 18 bolnikov, dva sta na intenzivni negi.

Na meji karantenske odločbe