Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenija je zaradi slabše epidemiološke slike, tako v državi kot v okolici, v zadnjih tednih zaostrila pogoje vstopa v državo za potnike iz bolj tveganih držav, ki so uvrščene na rumene in rdeče sezname. Za potnike iz rumenih držav še veljajo nekatere izjeme, zaradi katerih jim ni odrejena obvezna karantena. Potniki iz rdečih držav pa morajo ne glede na državljanstvo, torej tudi slovenski državljani, v obvezno 14-dnevno karanteno.

Od 4. julija se karantenske odločbe vročajo že na posebnih vstopnih točkah na mejnih prehodih. Medtem ko je za prišleke iz rdečih držav karantena obvezna, pa imajo tisti, ki so bili na območju Slovenije v stiku z okuženimi osebami z novim koronavirusom, precej manj možnosti, da jim bo odrejena karantena, temveč jim zgolj svetujejo prostovoljno osamitev.

Najbolj znan tovrsten primer v zadnjih dneh je bil ljubljanski župan Zoran Janković. Kot so poročali nekateri mediji pretekli teden, naj bi bil zaradi okuženosti svojega sina z novim koronavirusom v karanteni in naj bi jo kršil, saj so ga opazili na sprehodu na Golovcu. Janković je pozneje pojasnil, da se je zgolj sam odločil za prostovoljno in preventivno nekajdnevno izolacijo.

Večina karantenskih odločb je izdanih na meji

V katerih primerih minister za zdravje izda odločbo za karanteno, če je prišlo do stika z okuženo osebo? Glede na število karantenskih odločb, izdanih na meji in zaradi stikov z okuženimi osebami, je bilo glede na podatke ministrstva za zdravje na meji izdanih več kot 20-krat več karantenskih odločb.

Na ministrstvu za zdravje so za MMC pojasnili, da je "karantena posamezniku odrejena na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ-ja) in po presoji epidemiologa za visokorizične kontakte. Kontakte kot visokorizične pa opredeli epidemiolog."

"Ko gre za prostovoljno samoizolacijo kontaktov, ki niso visokorizični, ti dosledno upoštevajo priporočila NIJZ-ja za preprečevanje okužb, dostopna na: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019, in skrbno opazujejo svoje zdravtsveno stanje," še dodajajo na ministrstvu za zdravje.

Na NIJZ-ju so natančneje pojasnili, da se karantena „odredi osebam, ki so bile v visoko tveganem tesnem stiku z bolnikom s covidom-19 v času njegove kužnosti (npr. osebe iz skupnega gospodinjstva, neposredni stik na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut, tesen fizični stik ...), o čemer presodi epidemiolog.“

"Preostalim osebam, ki so bile v manj tveganem tesnem stiku z osebo s potrjenim covidom-19 in jim ni bila odrejena karantena, priporočamo izogibanje vsem nenujnim tesnim stikom z drugimi ljudmi in samoopazovanje v obdobju 14 dni od tesnega stika z osebo s potrjenim covidom-19. Če se v tem obdobju pri njih pojavijo znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje), naj ostanejo doma in pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika," pa glede omejitev oz. priporočil vedenja v času samoizolacije še pojasnjujejo na NIJZ-ju.

Foto: Ministrstvo za zdravje
Foto: Ministrstvo za zdravje

Ali lahko zahtevamo karantensko odločbo?

S četrtim svežnjem ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, natančneje z zakonom "o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19", je do konca septembra država prevzela tudi nadomestila plač za delavce v karanteni, ki jim delodajalec ne bo mogel organizirati dela na domu.

Višina nadomestila je odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni. Tisti, ki jim je karantena odrejena zaradi stika z okuženo osebo v času opravljanja dela, prejemajo nadomestilo v višini, kot če bi delali.

Nadomestilo država krije le, če je bila delavcu odrejena karantena, ne pa če mu je bila priporočena zgolj samoizolacija. Ali lahko oseba, ki je bila v tesnem stiku z okuženo osebo doma ali na delovnem mestu, zaprosi za karantensko odločbo? Glede na pojasnilo NIJZ-ja je tudi to odvisno odločitve epidemiologov.

"Predlog za karanteno za osebe, ki so bile v visoko tveganem tesnem stiku, poda epidemiolog na podlagi informacij, ki jih pridobi od osebe s potrjenim covidom-19. Karanteno odredi Ministrstvo za zdravje. Odločbo za karanteno prejme oseba po pošti z Ministrstva za zdravje. Izvajanje karantene se začne ob seznanitvi osebe s predlogom karantene s strani epidemiologa," pojasnjujejo na NIJZ-ju.

Naslov infografike: karantena