Kandidature s podpisi sicer ni vložil še nobeden izmed kandidatov, prvi bodo po napovedih to storili ta teden. Foto: BoBo
Kandidature s podpisi sicer ni vložil še nobeden izmed kandidatov, prvi bodo po napovedih to storili ta teden. Foto: BoBo

Kandidate za predsednika republike lahko sicer predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev. Politične stranke kandidate določijo po postopku, določenem z njihovimi pravili, kandidature pa mora s podpisi podpreti najmanj 3000 volivcev ali trije poslanci.

Da je zbral zadostno število podpisov podpore, je prvi med kandidati sporočil poslanec SDS-a in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Pri kandidaturi ga bo podprla tudi matična stranka, o tem mora sicer formalno odločiti še svet stranke, a presenečenj ni pričakovati. Logar bo kandidaturo vložil prihodnjo sredo, dan pred uradnim začetkom volilne kampanje, so za STA navedli v njegovem štabu.

Medtem pravnica Nataša Pirc Musar, ki se ob Logarju uvršča na vrh javnomnenjskih anket, podpise podpore na terenu še zbira. V volilnem štabu števila zbranih podpisov niso razkrili, a so zatrdili, da zbiranje "poteka po načrtu". Kandidaturo bo Pirc Musar vložila prihodnji teden, so še navedli v štabu. Podporo kandidatki so sicer izrazili tudi v Stranki mladih - Zeleni Evrope. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so po pogovoru s Pirc Musar ugotovili, da delijo iste vrednote, kot so svoboda, demokracija, solidarnost, človekove pravice, zavzemanje za vladavino prava in pravno državo, prav tako pa poglede na razvojne, politične, družbene in varnostne izzive Slovenije in Evrope ter se zavzemajo za iste ideale na področju zelenega prehoda in trajnostnega razvoja.

Nekateri kandidati pa bodo kandidaturo vložili že ta teden. Med njimi sta tako denimo vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj, ki se v predsedniško tekmo podaja s podporo stranke in podpisi poslancev, ter glasbenik Gregor Bezenšek, ki je čez konec tedna sporočil, da je zbral zadostno število podpisov podpore, kandidaturo pa bo vložil v torek.

Potrebne podpise je zbral tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki ga sicer podpira tudi 45 neodvisnih županov in stranka Vesna. Kandidaturo bo predvidoma vložil prihodnji teden.

V štabu nekdanjega evropskega poslanca in zunanjega ministra Iva Vajgla, ki so ga podprli v strankah Naša prihodnost in LDS, navajajo le, da bodo kandidaturo vložili, ko bodo zbrali zadostno število podpisov.

Kljub velikemu številu napovedanih kandidatov pa v strankah koalicije premisleki o tem, kako na predsedniške volitve, še potekajo. Svet stranke Gibanje Svoboda bo po odstopu njihove kandidatke Marte Kos o tem razpravljal v četrtek, v tem tednu bi utegnili biti bližje tudi kandidatu Levice, ki je pretekli teden sporočila, da bo ponudila svojega kandidata. V SD-ju načeloma ostajajo pri sklepu predsedstva, da ne bodo ponudili svojega kandidata.