Foto: BoBo
Foto: BoBo

Skupina ljudi je preteklo sredo zvečer po sprejetju zakona o nalezljivih boleznih pred DZ-jem obstopila vodjo poslanske skupine Jožefa Horvata (NSi) in bila do njega nasilna. Kot je v dopisu predsedniku DZ-ja Igorju Zorčiču zapisal Horvat, so ga protestniki pričakali po prihodu iz DZ-ja na prehodu čez cesto pri Maximarketu. Vpili so nanj in ga spraševali, kako je glasoval. Odgovoril jim je, da tako kot vedno, po vesti, nasilneži pa so mu zaprli pot, ga obkolili in mu grozili, češ da bo že plačal. Vanj so tudi pljuvali.

Zaradi dogodka je Zorčič v petek sklical posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem so se poenotili, da je treba režim varovanja "v tem delu nekoliko spremeniti in izboljšati". Povedal je še, da so imeli tudi sestanek s policijo, ki je zadolžena za varovanje DZ-ja.

Po Zorčičevih navedbah je dejstvo, da so takšni napadi specifičnih skupin, ki izražajo nestrinjanje z določenimi zakoni, nedopustni. "Kolikor je videti na nekaterih videoposnetkih, ki so objavljeni na spletnih omrežjih, gre za ščuvanje in pozivanje k nasilju," je pojasnil.

Da je bila deležna podobnega ravnanja, je na Twitterju zapisala tudi poslanka Tadeja Šuštar (NSi), zmerjanje in pljunke pa je za TV Slovenija potrdil tudi Zmago Jelinčič.

V nedeljo popoldne pa so neznanci v Žalcu skozi zadnje okno osebnega vozila poslanca SDS-a Ljuba Žnidarja polili neznano tekočino, je poročal spletni portal Nova24TV. Verbalnega napada in grožnje s smrtjo ter umorom njegove družine pa je bil v ponedeljek deležen tudi poslanec SDS-a Janez Moškrič, ki je grožnje že prijavil policiji.