Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je zato že opravil sestanek z vodji poslanskih skupin; dogovorili so se, da bodo morali skupaj s policijo očitno okrepiti varovanje v okolici parlamenta.

"Na vogalu poslopja Državnega zbora je stal policist, ki sem ga pozdravil. Ob njem je bila skupina vpijočih ljudi. Na prehodu čez cesto (pri Maximarketu) so me že pričakali zelo agresivni ljudje z druge strani ceste. Vpili so name in me spraševali, kako sem glasoval. Moj edini odziv je bil, da "tako kot vedno, po vesti" in "vsa moja glasovanja so vidna na spletnem portalu Državnega zbora". Agresivneži so mi zaprli pot, me obkolili, grozili "boš že plačal" in pljuvali vame. Ko sem dobil pljunek v obraz, sem se ustavil, agresivneži pa so mi končno sprostili pot," je v pismu predsedniku državnega zbora svojo izkušnjo opisal Jožef Horvat.

Pričakali naj bi ga nasprotniki zakona o nalezljivih boleznih, Horvat je zahteval takojšnje ukrepanje predsednika državnega zbora. In ta je popoldne že sklical posvet z vodji poslanskih skupin. "Nekateri poslanci in zaposleni so bili deležni šikaniranja, pljuvanja, nekih pripadnikov neke Facebookove skupine. Poenotili smo se, ne glede na politične barve, da je treba ta režim in varovanje v tem delu nekoliko spremeniti in izboljšati," je dejal Zorčič.

Da je bila deležna podobnega ravnanja, je na Twitterju poudarila Tadeja Šuštar, pljunke in zmerjanje naj bi doživel tudi Zmago Jelinčič Plemeniti. Ta pa danes krivdo za takšno obnašanje zvrača na medije. "Gre za krivdo levih medijev, ki ščuvajo k nasilju. In to je, kar je, in bojim se, da bo vedno huje."

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so zaznali približno 40 protestnikov, ki so ob odhodu ljudi iz poslopja kršili javni red in mir, proti trem je bil uveden prekrškovni postopek.

Agresivno dogajanje pred poslopjem parlamenta