Paul Gosar in Borut Pahor. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Daniel Novakovič/STA
Paul Gosar in Borut Pahor. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Daniel Novakovič/STA

Republikanski kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar je uvrščen med glavne hujskače iz republikanskih vrst, ki naj bi s svojim obnašanjem spodbudili napad protestnikov na ameriški kongres.

Zato se tudi že pojavljajo zahteve po preiskavi o njegovi vpletenosti v izgrede, v katerih je umrlo pet ljudi. Gosar je namreč pozival Trumpove podpornike, naj 6. januarja pridejo v Washington branit ustavo in Belo hišo. Zaradi tega so ga celo njegovi ožji sorodniki pozvali k odstopu.

Gosar je sicer precej čislan pri delu slovenske politike in je prejemnik najvišjega slovenskega državnega odlikovanja, ki ga lahko prejmejo tuji državljani, zlatega reda za zasluge.

Ta se podeljuje za izjemne zasluge, dosežene za Slovenijo na civilnem, diplomatsko-mednarodnem in vojaškem oziroma varnostnem področju Prejmejo pa ga lahko državljani Republike Slovenije, tuji državljani ter izjemoma domače, tuje in mednarodne organizacije.

Višje rangiran je red za izredne zasluge, ki pa ga lahko, kar se tiče tujih državljanov, prejmejo le najvišji tuji državniki.

Krepitev odnosov med Slovenijo in ZDA

Gosarju je zlati red za zasluge pred nekaj manj kot dvema letoma podelil predsednik republike Borut Pahor.

"Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ameriškega kongresnika Paula A. Gosarja 13. 4. 2019 odlikoval z zlatim redom za zasluge za njegov prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike ter krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov. Kongresnik Gosar je odlikovanje prejel zlasti zaradi zaslug, ki jih je imel za ustanovitev skupine prijateljev Slovenije v Kongresu (House Friends of Slovenia Caucus)," so v predsednikovem uradu pojasnili merila, na podlagi katerih so se odločili za podelitev enega najvišjih državnih odlikovanj precej kontroverznemu ameriškemu kongresniku.

Predsednik republike sicer nima samo možnosti podeljevanja državnih odlikovanj, temveč jih lahko v nekaterih primerih tudi odvzame. Toda v primeru Paula Gosarja, če bi padel v politično nemilost in bil morda deležen celo kazenskih sankcij, najbrž do tega ne bo prišlo.

Zaporniki ne smejo nositi državnih odlikovanj med prestajanjem kazni

"Zakon o odlikovanjih v V. poglavju ureja možnosti odvzema podeljenega odlikovanja, in sicer lahko predsednik republike odlikovanje odvzame, če je odlikovanec s pravnomočno sodbo sodišča obsojen na kazen zapora za kaznivo dejanje zoper človekove pravice in svoboščine, zoper varnost Republike Slovenije in njeno ustavno ureditev ter zoper človečnost in mednarodno pravo. Odlikovanec, ki je s pravnomočno sodbo sodišča obsojen na kazen zapora, ne sme nositi odlikovanja med prestajanjem kazni," so navedli v Pahorjevem uradu ter dodali, da je predsednik republike v odzivu na dogajanja v ameriškem kongresu zelo jasno poudaril odgovornost političnih voditeljev za posledice njihovih ravnanj ter obsodil napad na simbol ameriške demokracije.

Kongresnik Paul Gosar je Slovenijo obiskal ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva in bil poleg predsednika republike Boruta Pahorja govorec na osrednji prireditvi v Andražu nad Polzelo. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Daniel Novakovič/STA
Kongresnik Paul Gosar je Slovenijo obiskal ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva in bil poleg predsednika republike Boruta Pahorja govorec na osrednji prireditvi v Andražu nad Polzelo. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Daniel Novakovič/STA

Številna odlikovanja slovenskim Američanom

Gosar sicer ni edini Američan slovenskega rodu, ki je prejel slovensko državno odlikovanje. Vendar je edini prejemnik zlatega reda za zasluge, drugi so prejeli nekoliko nižje rangirana slovenska državna odlikovanja

Odlikovanja Republike Slovenije so doslej prejeli naslednji senatorji in kongresniki slovenskega rodu, ki so obiskali Slovenijo: William V. Roth, senator iz Delawara (srebrni častni znak, 2002), kongresniki James L. Oberstar, Tom Harkin in George Vojnovich (vsi srebrni častni znak, 2004) in kongresnik Paul A. Gosar (zlati red za zasluge, 2019).

Predsednik Pahor je tudi odlikoval več ameriških državljanov. Poleg omenjenih tudi astronavtko slovenskih korenin Sunito Williams, v ZDA delujoča Slovenca Antona Mavretiča in Edvarda Gobca in častnega konzula RS v Kaliforniji Thomasa J. Brandija, so še pojasnili v Pahorjevem uradu.