Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Klemen Grošelj je povedal, da dokument odraža nove varnostne izzive. Foto: BoBo
Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Klemen Grošelj je povedal, da dokument odraža nove varnostne izzive. Foto: BoBo

Kot so navedli v sporočilu po seji vlade, sta v okviru odzivanja na terorizem in nasilni ekstremizem predvidena sprejetje Nacionalne strategije za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma ter povečanje pooblastil Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), s hkratno ustanovitvijo organa za preprečevanje zlorab pooblastil.

Pooblastila Sove bodo določena v novem zakonu o Sovi, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil državni sekretar Klemen Grošelj. Po njegovih besedah so pri vprašanju povečanih pooblastil Sove, o čemer je potekalo največ razprave, predlog dopolnili tako, da so še okrepili sodni nadzor.

Poleg sodnega in političnega nadzora (slednjega v obliki parlamentarne komisije), so zdaj predvideli še t. i. tretji nadzorni steber, strokovni nadzor, ki po njegovih besedah ne bo imel vpliva na uporabo teh pooblastil, ampak bo to organ, ki bo retroaktivno preverjal, kako so bila ta pooblastila uporabljena. Sestavljalo pa ga bo verjetno več strokovnjakov s področja obveščevalne dejavnosti.

Kot novost je državni sekretar izpostavil tudi oblikovanje obveščevalno-varnostne skupnosti, s čimer naš sistem po Grošljevih besedah približujemo prevladujoči ureditvi v zahodnem svetu.

Nova resolucija o strategiji nacionalne varnosti opredeljuje tudi vire ogrožanja in tveganja nacionalne varnosti. Dodane so hibridne grožnje, nekatere druge oblike groženj, kot na primer informacijsko-kibernetske, terorizem in nasilni ekstremizem, nezakonite migracije, pa so ustrezno dopolnjene in prilagojene. V sklopu vojaških groženj je poudarjena ponovna izpostavljenost evroatlantskega prostora tovrstnim grožnjam, "ki poleg tradicionalnih oblik vedno bolj vključujejo tudi neregularne oblike delovanja".

Za odzivanje na nezakonito prehajanje meje je predvidena vzpostavitev skladnega upravljanja meja z odzivanjem na različne vrste migracij.

"Preprečevanje in odzivanje na vojaške grožnje je prilagojeno spremenjenemu varnostnemu okolju, vključuje pa tudi civilno obrambo, ki je vsebinsko prilagojena sodobnim trendom v Natu in EU-ju. Pri odzivanju na ogrožanje javne varnosti je dodano ogrožanje suverenosti in demokratične ureditve Republike Slovenije," so med drugim še zapisali v vladnem sporočilu.

Vlada imenovala državne sekretarje na ministrstvih za okolje in zdravje

Vlada je potrdila predlog ministra za zdravje Aleša Šabedra in za njegovega državnega sekretarja imenovala Tomaža Pliberška. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da Pliberšek ni član LMŠ-ja in je bil osebna izbira ministra Šabedra, ki ga je k sodelovanju povabil zaradi njegovih izkušenj. Namerava pa minister svojo najožjo ekipo okrepiti tudi s poznavalcem zdravniške stroke.

Prav tako je ministrski zbor prikimal predlogu okoljskega ministra Simona Zajca in za državna sekretarja potrdil Aleša Prijona in Marka Mavra. V premierjevem kabinetu bo nov državni sekretar za malo gospodarstvo Franc Vesel.