Prihodnji teden se bo spremenila sestava kar treh poslanskih skupin. Foto: BoBo
Prihodnji teden se bo spremenila sestava kar treh poslanskih skupin. Foto: BoBo

Prihodnji teden se bo spremenila sestava treh poslanskih skupin. Med poslance LMŠ-ja prihaja Nina Maurovič, ki jo je javnost pred dobrim desetletjem spoznala v resničnostnem šovu. Že od konca avgusta pa je med LMŠ-jevimi poslanci Karla Urh, učiteljica, ki je politične izkušnje nabirala na lokalni ravni. "S predsednikom vlade sva začela skupaj politično pot," je povedala Urhova.

SMC-jevo poslansko vrsto bo okrepil upokojeni nogometaš Gregor Židan. Med poslance pa se vrača prekaljen politik, ki je v minulem mandatu do konca pripeljal preiskavo o pranju denarja v NLB-ju, Jani Möderndorfer (SMC).

"Izzivov je ogromno. Glede na to, da sem že bil v parlamentu, približno vem, kje bom začel, marsikje bom tudi nadaljeval," je dejal. Po nekajletnem premoru bo v parlamentu spet nekdanja Möderndorferjeva strankarska kolegica Maša Kociper (SAB).

"Bila sem prepričana, da nikoli več ne bom v aktivni politiki, ampak prišlo je tako, da se je pač zgodilo, kot se je, in vračam se z mešanimi občutki," je pojasnila.

Nadomestila bo najstarejšega poslanca in predvidoma prevzela vodenje poslanske skupine. Namesto dosedanjega vodje poslanske skupine SAB-a bo imenovan profesor biologije Andrej Šušmelj.

Poslanska skupina SAB-a z menjavami dobiva edino žensko predstavnico, skupno število žensk v parlamentu pa se zvišuje na 25. A to je še vedno precej manj kot v prejšnjih dveh mandatih, na kar je opozoril tudi Ženski lobi Slovenije.

"Želim si čim več žensk v politiki, ker mislim, da vnašajo neko drugo kvaliteto, mogoče mehkejši pristop, več dialoga," je dejala Kociperjeva. "Tudi v šoli, s katere prihajam, je bil vedno boljši rezultat v mešani ekipi," pa meni Urhova. V tej prenovljeni parlamentarni ekipi bo titulo najstarejšega poslanca nosil Zmago Jelinčič.

Šest nadomestnih poslancev
Šest nadomestnih poslancev