Janez Janša (SDS) ima Šarčevo vlado za klinično mrtvo, Matej Tonin (NSi) pa je razkril, da naj bi potekali pogovori o alternativni koaliciji, vendar še ni razkril, kdo se o tem dogovarja. Foto: BoBo
Janez Janša (SDS) ima Šarčevo vlado za klinično mrtvo, Matej Tonin (NSi) pa je razkril, da naj bi potekali pogovori o alternativni koaliciji, vendar še ni razkril, kdo se o tem dogovarja. Foto: BoBo

Ugibanja o morebitni novi vladi so se obudila po nedeljskih izjavah predsednika SDS-a Janeza Janše v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija, da je zdajšnja vladna koalicija klinično mrtva. Kot možnost vidi sestavo koalicije, ki bi preprečevala škodo. Da pogovori o alternativnih koalicijah ves čas potekajo, je nato razkril predsednika NSi-ja Matej Tonin, vendar je poudaril, da je treba imeti 46 glasov.

SMC v pogovorih za novo koalicijo trenutno ni udeležen, prav tako ne predsednik stranke Zdravo Počivalšek, je zatrdil vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Nedavne Janševe kritične izjave o aktualni koaliciji je označil za vzbujanje pozornosti, dvigovanje prahu in vnašanje nestabilnosti v politično ozračje.

Zagotovil je, da SMC ne bo rušil vlade in da so konstruktiven člen koalicije. Po Zorčičevi oceni bo naslednji izziv koalicije, da se po sobotnem kongresu DeSUS-a usede in preveri, na katerih področjih je delovanje treba izboljšati.

Tudi predsednica SAB-a Alenka Bratušek in generalni sekretar stranke Jernej Pavlič sta zagotovila, da so trden člen koalicije. Bratuškova je poudarila, da se ukvarjajo z vsebino, želi pa si, da bi v tem letu naredili določene premike na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe. "Mislim, da je pred to vlado še kar nekaj izzivov," je ocenila.

Pavlič je zatrdil, da se z drugimi strankami pogovarjajo zgolj zaradi iskanja večine za podporo zakonskim predlogom. Na vprašanje, ali bi o vstopu v novo koalicijo razmišljali le v primeru padca aktualne vlade, je odgovoril, da verjetno šele takrat, a o tem za zdaj niso razmišljali.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han ugotavlja, da delajo v naporni koaliciji, a dokler so v njej, je njihova odgovornost reševanje težav ljudi. Na vprašanje, ali koalicija še lahko deluje, je odvrnil, da je glede na komunikacijo prek Twitterja, Facebooka in medijev delo oteženo. Verjame, da bo po kongresu DeSUS-a lažje in se bodo morali tudi pogovoriti ter najti rešitev, "kako priti iz te krize".

Han sicer ne verjame, da bo kateri od koalicijskih partnerjev zapustil koalicijo in šel v kakšno drugo vlado. Poudaril pa je odgovornost koalicije, zlasti Šarca, da si prizadevajo iskati skupne točke, ne pa napak. "Lahko se tudi pokličemo, se dobimo in na sestanku sklenemo: ne gre več naprej, gremo narazen," je dejal in opozoril, da pa država ne sme biti ujetnik njihovih dejanj.

DeSUS gladi nestrinjanja

V poslanski skupini DeSUS-a so se pogovorili tudi s poslancem Robertom Polnarjem, ki večkrat v DZ-ju ravna drugače kot drugi poslanci. Kot kažejo izjave vodje poslancev Franca Jurše, pa so večino nestrinjanj zgladili.

Janša o umiku vojakov: "Dogajanje je bilo na meji med komedijo in tragikomedijo"

Pogovarjali so se tudi o kongresu DeSUS-a, pred katerim trije od petih poslancev v tekmi za predsednika podpirajo Erjavca, ki ga je izzvala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Jurša ocenjuje, da bo Erjavca težko premagati, stranka pa da bo ostala enotna tudi po kongresu.

Kongres bo pomemben tudi zaradi vloge Erjavca na mestu obrambnega ministra. Šarec je napovedal, da se bo z njim pogovoril zaradi poteka dogodkov ob vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka. Jurša je Erjavcu stopil v bran in ocenil, da si premier v zadnjem obdobju morda odpira preveč front, je pa veliko drugih zadev, o katerih je treba govoriti.

Ob vprašanju ravnanja DeSUS-a, če bi se Šarec odločil za zamenjavo Erjavca na mestu ministra, pa je Jurša spomnil, da to ni tako preprosto, še posebej v manjšinski vladi. "Za zamenjavo moraš imeti dovolj glasov," je dodal.

Zatrdil je še, da se v DeSUS-u niso pogovarjali o morebitnem oblikovanju nove koalicije in o tem niso govorili na organih stranke. Morda pa bo kakšna zadeva izpostavljena na kongresu, je dejal.

Tudi SNS ne sodeluje v pogovorih o novi koaliciji

Po oceni predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča za zdaj ni dobrega povoda, da bi šli v rekonstrukcijo vlade, saj da na drugi strani ni nobene pozitivne rešitve. Po njegovem mnenju zadeva ni resna, dokler ne bo jasno, kdo bi bil novi mandatar. V SNS-u, ki v pogovorih o potencialni novi koaliciji ne sodeluje, bi sicer podprli "katero koli vlado, če bi delovala v korist Slovenije".

Ali se res oblikuje nova koalicija?