Premier Marjan Šarec opozarja, da je
Premier Marjan Šarec opozarja, da je "odgovornost in pristojnost imenovanja in razrešitve funkcionarjev na koalicijskih strankah in pristojnih ministrih". Foto: BoBo

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer je namreč na predvečer božiča na Twitterju objavil fotografijo z angleškim citatom iz božičnega filma Sam doma: "Vesel božič, ve umazane živali." Objava je močno razburila del javnosti.

Med drugim je nanjo sredi preteklega tedna opozoril predsednik NSi-ja Matej Tonin in Šarca pozval, naj se odzove. Ocenjuje namreč, da takšna komunikacija državnega sekretarja ne prispeva k povezanosti in razumevanju v družbi.

V kabinetu predsednika vlade so na vprašanje, ali se bo Šarec na Toninovo pismo odzval, zapisali, da je bila Štromajerjeva objava po premierjevem mnenju za visokega državnega uslužbenca "skrajno neprimerna". Predsednik vlade sicer ob tem opozarja, da je "odgovornost in pristojnost imenovanja in razrešitve funkcionarjev na koalicijskih strankah in pristojnih ministrih".

Zaradi zapisa je pred kratkim po spletu zaokrožila peticija za Štromajerjev odstop, pod katero sta se v imenu koordinacijskega odbora podpisala Metka Zevnik in Aleš Primc. V njej je napovedana tudi podpora protestom, ki naj bi jih začeli v sredo pred vlado, če ta do takrat državnega sekretarja ne bo odstavila. Kot je povedal Primc, protest zagotovo bo, koliko ljudi pričakujejo, pa ni znal povedati. "Upam, da jih bo prišlo čim več, posebej glede na to, da se je pod peticijo do zdaj podpisalo že skoraj pet tisoč ljudi," je dejal.

Štromajer, ki prihaja iz vrst SD-ja, se je sicer za svoj tvit opravičil, z njim se je pogovoril tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Po pogovoru je Pikalo na Twitterju zapisal: "Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva."

Minister Pikalo je v izjavi zapisal, da se delo državnega sekretarja ocenjuje po njegovem delu, ki ga Štromajer opravlja dobro in odgovorno. Poudaril je, da se je Štromajer že opravičil. "Verjamem, da je bilo s tem storjeno vse potrebno za njegovo nadaljnje delo," je še zapisal Pikalo.

Šarec se bo pogovoril z Erjavcem

Predsednik vlade Šarec je tudi napovedal, da se bo po kongresu DeSUS-a z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem temeljito pogovoril o razmerah na ministrstvu in v Slovenski vojski, so pojasnili v Šarčevem kabinetu. S tem so se odzvali na različne interpretacije Šarčeve kritike ravnanja nekaterih politikov ob predčasni rotaciji slovenskih vojakov v Iraku.

Šarec je namreč v soboto prek Twitterja opozoril, da je bil medijski pomp okrog slovenskih vojakov zadnje, kar so si želeli. "Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti. Z mednarodnim ugledom se ne gre igrati," je med drugim navedel premier, ki je bil do vključevanja javnosti v odločanje o predčasni rotaciji slovenskih vojakov kritičen že nekaj dni pred tem.

Erjavec je navedel, da tvita ne razume kot kritike, ki bi letela nanj, in pozornost preusmeril na odnos med premierjem in predsednikom republike Borutom Pahorjem.

V LMŠ-ju ne razmišljajo o rekonstrukciji vlade