Preiskovalna komisija o policiji

Pred komisijo DZ-ja, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije, so pričali nekdanji vodilni v NPU-ju, ki so spregovorili o pritiskih v času nadzorov nad NPU-jem in svojih razrešitvah ter premestitvah.

Pred poslance je kot prva priča stopil nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič, ki ga je takratni generalni direktor policije Anton Travner razrešil maja lani, po sklepu sodišča pa je bila njegova razrešitev nezakonita. Pojasnjeval je okoliščine svoje razrešitve in članom preiskovalne komisije povedal, da je Travner od njega najprej zahteval, da podpiše odstopno izjavo, pri čemer mu je ponujal druga delovna mesta, tudi takšna, ki sploh niso v njegovi pristojnosti, denimo na konzularnih predstavništvih v tujini. Muženič je odstop zavrnil, nato pa so ga razrešili s položaja.

Nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič. Foto: BoBo
Nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič. Foto: BoBo

Kdo se je odločil za njegovo zamenjavo, Muženič ne more sklepati, saj se je pogovarjal le s Travnerjem, pa še ta mu je dejal le, da "tako ne moremo delati skupaj". Poleg tega se je tedaj s Travnerjem srečal prvič ali drugič, saj se s tedanjim direktorjem policije nikoli ni pogovarjal o delu NPU-ja. Da predstojnika "eno leto ne zanima, kaj dela ena od njegovih enot", je po Muženičevem mnenju nenavadno.

Po razrešitvi je bil Muženič najprej premeščen v službo generalnega direktorja policije, kjer naj bi se ukvarjal s pripravo zakonodaje, a je v nekem trenutku prenehal dobivati gradiva in pozneje izvedel, da pri tem ne sodeluje več. Nato pa so ga premestili v Policijsko akademijo v Tacnu, a mu niso dodelili nalog, ki bi jih tam opravljal. Potem pa je na iniciativo Policijske akademije in lasten interes pridobil habilitacijo za visokošolskega učitelja in tam zdaj predava.

V Tacnu so se znašle tudi druge današnje priče, nekatere so imenovali v delovni skupini za migracije in za reševanje zaostankov na Policijski upravi Ljubljana. Tja sta bila premeščena tudi pomočnik direktorja NPU-ja David Antolovič in vodja preiskav na NPU-ju Igor Kekec, ki sicer uradno še zasedata svoji mesti, a tega dela ne opravljata več. Antolovič je pojasnil, da so dobili le elektronsko sporočilo s sklepom o imenovanju v skupino za reševanje zaostankov, vse prejšnje naloge pa so morali opustiti in se preseliti v Tacen.

Že prej je bil imenovan v delovno skupino za migracije, pri čemer je tedanji v. d. generalnega direktorja NPU-ja Uroš Lepoša poskušal doseči, da njegovega imena na seznamu ne bi bilo, a se je to "čudežno" pojavilo v sklepu vlade. Vseh šest imenovanih v to skupino, med njimi tudi nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, so od tedanjega v. d. direktorja policije Andreja Juriča zahtevali pojasnila, a jih niso dobili, je povedal Antolovič. Glede domnevnega seznama "za odstrel", na katerem naj bi bili moteči zaposleni, ki bi jih premestili v Tacen, pa je Antolovič dejal, da je dobil osebno opozorilo, "naj pazi nase, ker je na vrhu".

Priče so spregovorile tudi o številnih nadzorih nad NPU-jem, ki so se zvrstili v kratkem času. Po Antolovičevih besedah so hromili delo NPU-ja, saj jim je ob pojasnjevanju preteklega dela zmanjkovalo časa za sprotno. Enako je potrdil nekdanji v. d. direktorja NPU-ja Lepoša, ki je opozoril, da so bili v dveh mesecih na NPU-ju trije nadzori, kar je enako številu nadzorov od začetka delovanja NPU-ja. Lepoša je sicer kot v. d. direktorja NPU-ja odstopil po dveh mesecih, kot je danes pojasnil, se je za to odločil ravno zaradi nadzorov, ki so hromili delo NPU-ja, nekaterih kadrovskih potez. Zmotila ga je namreč Antolovičeva premestitev v Tacen, kdo in zakaj se je zanjo odločil, pa Lepoša ne ve.

Antolovič je še pojasnil, da je bil prvi nadzor odrejen na dan preiskovalnih dejavnosti v povezavi z nabavo zaščitne opreme, ko so kriminalisti NPU-ja opravili hišno preiskavo pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. To preiskavo, pa tudi preiskavo v zadevi Roka Snežiča, je vodil Igor Kekec, ki pa dela v NPU-ju ne opravlja več. Tudi on je bil namreč premeščen v delovno skupino za odpravo zaostankov v Tacen in je bil s primerov umaknjen.

Na vprašanje predsednika komisije Rudija Medveda (LMŠ), ali so med samo preiskavo v zadevi ministra Počivalška zaznali kakšen dokaz, da je bil minister vnaprej obveščen o hišni preiskavi, je Kekec danes odgovoril: "Do hišnih preiskav zagotovo ne. Za stvari, ki smo jih izvajali v hišni preiskavi, lahko to domnevo potrdim. Vendar gre za predkazenski postopek, ki še vedno poteka. O teh zadevah ne morem govoriti, saj bi s tem razkril, kaj vse je bilo najdeno pri hišnih preiskavah oziroma ugotovljeno pri teh hišnih preiskavah."

Povedal je, da so v hišni preiskavi zasegli tudi ministrov telefon, a Počivalšek ni dal dovoljenja za njegovo odklepanje oziroma vstopnega gesla, zato so telefon na odklepanje poslali v tujino. Kekca so spraševali tudi, ali drži, da so pri Počivalšku našli list papirja z navodili, kako ravnati v primeru hišnih preiskav, a tega ni mogel potrditi.

Kot je v izjavi za medije po seji povedal Medved, imajo zanesljive informacije, ki niso "iz trte izvite", da takšen papir res obstaja. Potrditev so namreč dobili iz več med seboj nepovezanih virov, zato bodo v komisiji ta dokument tudi uradno zahtevali.

Kekec je odgovarjal tudi na vprašanje glede domneve, da je bil tudi Snežič vnaprej obveščen o hišni preiskavi. V. d direktorja NPU-ja Petra Grah Lazar se je sicer zaradi poznanstva s Snežičem umaknila iz preiskave, a je po Kekčevih besedah za hišno preiskavo morala vedeti, saj so morali na NPU-ju zagotoviti spremembe v organizaciji dela. "Kaj je povedala, če je povedala, to so moje domneve, špekulacije, ne vem," je dodal Kekec.

Današnja zaslišanja so po Medvedovih besedah pokazala, da se domneve, ki so jih predstavili ob ustanovitvi komisije, potrjujejo še v bistveno večjih razsežnostih. "Že to, kar smo slišali danes, je dovolj, da lahko trdimo, da gre za brutalno kadrovanje v vrstah policije," je poudaril Medved. Po njegovih besedah vse skupaj vpliva na potek preiskav, ki so za vladajočo politiko moteče. Vodstvo policije namreč ljudi umika "v neke delovne skupine, ki niso popolnoma nič drugega kot odlagališče profesionalnih policistov, ki niso všeč vladajoči politiki".

Preiskovalna komisija o policiji
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister: Igor Kekec je lagal

Z zapisom na svetovnem spletu se je odzval minister Počivalšek. Podal je več navedb. Prvič, Kekec je "lagal glede tega, da naj preiskovalcem ne bi dal gesla za odklepanje telefona in so ga zato poslali na odklepanje v tujino. Mene osebno sicer glede tega nihče ni kontaktiral, vsa gesla pa so pridobili od mojega pooblaščenca. Ko so mu dejali, da imajo težave z odklepanjem telefona, jih je usmeril na ustrezne službe na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je šlo za službeni telefon."

Polege tega je Kekec po Počivalškovih trditvah zavajal glede odredbe, ki naj bi bila podlaga za to, da so službeni telefon poslali na odklepanje tujemu zasebnemu podjetju. Počivalšku vročena odredba dopušča izvedbo preiskave telefona izključno strokovno usposobljenim osebam slovenske policije.

Iz uredništva 24ur.com so v odzivu na besede ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška zapisali, da je ponovno obtožil njihovo medijsko hišo, da so bili o načrtovanih hišnih preiskavah na njegovem domu obveščeni vnaprej, in da je bil pred njegovo hišo dan pred preiskavami viden tudi njihov reportažni avtomobil. Kot navajajo, so te neresnične navedbe zanikali že takrat, zanikajo tudi njegove današnje navedbe, da ga je o hišnih preiskavah obvestila kar odgovorna urednica POP TV sama. Kot navajajo, so za načrtovane hišne preiskave izvedeli na portali blizu stranki SDS, ki je novico o preiskavah objavil še pred izvedenimi preiskavami.

Počivalšek se čudi, da vodja preiskave na NPU-ju javno komentira predkazenske postopke, v katerih dejstva niso v celoti razčiščena. "Edini podatek glede hišne preiskave sem dobil od odgovorne urednice POP TV Tjaše Slokar Kos. Verjetno bi bilo koristno njo vprašati, od kod ji te informacije. Sicer pa se je v preteklosti že pogosto izkazalo, da je imela ta televizijska hiša notranje informacije glede preiskovalnih dejavnosti NPU-ja."

Zapisal je še: "V moji dolgi karieri menedžerja nimam ene same črne pike, zato me še toliko bolj bolijo vse laži, ki sem jih bil deležen zaradi vstopa v sedanjo koalicijo. Od preiskovalcev pričakujem, da se namesto javnega komentiranja zadeve osredotočijo na njihovo delo in bodisi zaključijo postopek ali pa pridejo na dan z argumenti in dokazi."