Foto: BoBo
Foto: BoBo

Urška Klakočar Zupančič je v slavnostnem nagovoru zbranim na seji DZ-ja pred dnevom samostojnosti in enotnosti, ki ga kot prost dan praznujemo 26. decembra, poudarila, da se v teh dneh spominjamo enotnosti in zanosa, ki sta nas prevevala, da smo kljub razlikam skupaj udejanjili pravico do samoodločbe in tako prvič v zgodovini postali sami svoji gospodarji.

Slovenija, kot je dejala, ni nastala ne s plebiscitom ne z razglasitvijo neodvisnosti 25. junija 1991, temveč je stara toliko, kot je stara Evropa.

"Na majhnem koščku sveta, kjer so divjale vojne, kjer so potekale trgovske poti, kjer so se stikale religije, na majhnem koščku sveta, obdanem z različnimi narodnostnimi oziroma etničnimi skupinami, je majhnemu slovenskemu narodu uspelo preživeti in v zadnjem desetletju 20. stoletja je razglasil samostojnost in neodvisnost," je predsednica DZ-ja poudarila v nagovoru, v katerem se je sicer sprehodila čez celotno pot slovenskega naroda do samostojne države.

Čeprav je Slovenija v času samostojnosti dosegla veliko, smo hkrati "uspeli razprodati družbeno premoženje, nastalo v času skupne države Jugoslavije, razslojiti prebivalstvo, del ljudi celo izbrisati iz evidenc, izkoriščali smo gospodarske in zdravstvene krize za legalno bogatenje in za uveljavljanje avtokratskih teženj, širili smo neprimeren, včasih celo sovražen govor do drugačnih in manjšin," je poudarila in ocenila, da današnja Slovenija za številne verjetno ni tista obljubljena dežela, o kateri smo sanjali 23. decembra 1990.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ni prav, da politika razdvaja pri temeljnih vprašanjih

Dodala je, da bodo v politiki vedno različna prepričanja, kar je tudi prav, ni pa prav, da bi nas te politične razlike razdvajale pri temeljnih vrednostnih vprašanjih. Čas, v katerem živimo, namreč ni prijazen, zgodovina pa je večkrat pokazala, da so vrednote človeštva na težki preizkušnji v primeru vojne, gospodarske krize ali epidemije.

Zdaj imamo vse tri, zato je zelo pomembno, da kljub razlikam in kljub nerazrešenim vprašanjem iz preteklosti ostanemo povezani in močni. "Bodimo drzni, odločni in složni, tudi v vsej svoji različnosti, da bomo lahko premagovali izzive, ki nas čakajo v novem letu," je svoj govor sklenila predsednica DZ-ja.

Maša za domovino

Zore: Še vedno je veliko preveč ideologije in politike nasprotovanja

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v pridigi pri maši za domovino spomnil, da samostojna država Slovenija ni sama po sebi umevna, ampak je bilo treba zanjo trdo garati. Bližajoči se dan samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra, je zato tudi priložnost, da se spomnimo ljudi, ki so bili dejavno vključeni v oblikovanje ideje o samostojnosti Slovenije ter vseh, ki so samostojnost izglasovali in jo izpeljali.

V času osamosvojitve je bilo veliko ljudi, ki so verjeli v samostojno in neodvisno Slovenijo, zavedali pa so se tudi, da je osamosvojitev zahteven projekt. "To so bili ljudje, ki so znali predvideti težave in nasprotovanja, obenem pa so dovolj zaupali ljudem in dovolj so poznali narodov značaj, da so vedeli, da nam ne bo treba jesti trave," je povedal.

Podatki kažejo, da imamo danes veliko višji standard, kot smo ga imeli pred tridesetimi leti, s čimer pa po Zoretovem mnenju ne moremo biti zadovoljni. "Še vedno je veliko preveč ideologije in politike nasprotovanja. Kot da ne bi vedeli, da biti proti ne ustvarja dodane vrednosti," je poudaril.

Prav tako pa prihodnosti ne moremo graditi na tem, "komu bomo jemali in komu bomo delili," ampak samo z ustvarjanjem novih družbenih in ekonomskih pogojev, ki bodo vsem ljudem omogočili razvijanje njihovih sposobnosti in talentov.

Zore je v pridigi poudaril tudi, da je država zgolj skupek pojmov, zakonov in določil, ki je popolnoma brez pomena, če ni naroda, ki je nosilec te države. Zato si želi, da bi vsi skupaj spoznali, da so družine, ki imajo otroke in ki jih sprejemajo, najboljše zagotovilo samostojnosti naše države.

"Statistično je utemeljeno, da bruto družbeni proizvod lahko raste samo pod pogojem, da ima družina tri ali več otrok. Zato so neprimerna stališča, da naj bi bili otroci strošek in da je v Sloveniji preveč prebivalcev," je poudaril. Prazne vasi in območja v Sloveniji pa po njegovem mnenju govorijo tudi o nujnosti, da se zavzemamo za družinam, otrokom in ostarelim prijazno trajnostno družbo.

Nadškof se je v maši za domovino zahvalil tudi odhajajočemu predsedniku države Borutu Pahorju, novi predsednici Nataši Pirc Musar pa zaželel, da bo predsednica vseh, tudi kristjanov.