Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Državni svet je marca izglasoval zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije DZ-ja, ki bi pod drobnogled vzela poslovanje podjetij Gen-I in Star Solar in financiranje največje vladne stranke premierja Roberta Goloba Gibanje Svoboda.

DZ mora skladno s poslovnikom komisijo tudi ustanoviti. Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je državni svet pozvala k dopolnitvi zahteve. Zakonodajnopravna služba DZ-ja je presodila, da je opredelitev in obrazložitev javnega interesa preveč splošna, nedoločna in pomanjkljiva ter ne dosega zahtevanega standarda opredelitve javnega interesa.

Državni svet zahteve ne bo dopolnjeval

Predsednica DZ-ja je državni svet pozvala k dopolnitvi zaradi potencialne nezakonitosti ali celo neustavnosti, a dobila odgovor, da državni svet zahteve ne bo dopolnjeval, je pojasnila v današnji izjavi. Po njenih navedbah so odgovor dobili 16. aprila, zato odreditve komisije tudi še ni uvrstila na redno aprilsko sejo. Kolegij predsednice DZ-ja se je namreč o sklicu slednje dogovoril že pred tem.

Tonin izrazil pričakovanje, da bo preiskava odrejena nemudoma

Klakočar Zupančič bo to točko uvrstila na eno od prihodnjih sej, pri čemer bodo spoštovani vsi poslovniški roki, je zatrdila in zavrnila očitke o zavlačevanju z odreditvijo parlamentarne preiskave. To ji očitajo v SDS-u, predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je danes izrazil pričakovanje, da bo parlamentarna preiskava odrejena nemudoma. "Vse ostalo bi pomenilo kršitve samega poslovnika in tudi parlamentarnih postopkov. V zadnjih tednih pa zelo pogosto opažamo, da se pravila igre prilagajajo glede na trenutno politično situacijo," je dejal. Janez Janša je v sredo ocenil, da gre za "eklatantno opustitev dolžnega ravnanja" po kazenski zakonodaji.

"Gospod Janša mora paziti na svoje lastne kazenske odgovornosti, ker je sam bil v več kazenskih postopkih, pa verjetno je še, ali pa morda se bo tudi še znašel v kakšnem. To so res težke besede," je danes odgovorila prva med poslanci.

Kot je poudarila, pa kot predsednica DZ-ja ne želi, da bi ta ustanavljal preiskovalne komisije, za katere bi se izkazalo, da so zahteve zanje oziroma akti, na podlagi katerega je komisija odrejena, neustavni.

Zato se je že zavzela za noveliranje zakona o parlamentarni preiskavi, da bi te izpolnjevale svoj namen in bi torej ugotavljale politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, in ne bi bile namenjene medsebojnemu političnemu obračunavanju. "Kot država smo zdaj že dovolj zreli, da bi to lahko razumeli," je poudarila.