Klavdija Perger, nekdanja poslanka SMC-ja in ministrica pod imenom Klavdija Markež. Foto: BoBo
Klavdija Perger, nekdanja poslanka SMC-ja in ministrica pod imenom Klavdija Markež. Foto: BoBo

Kot smo poročali prejšnji teden, je gospodarsko ministrstvo okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sum kaznivih dejanj pri projektu SRIPT.

Zbornica je na razpis gospodarskega ministrstva za podporo strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom prijavila projekt Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), za kar je prejela 390.000 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Junija letos pa je ministrstvo pri preverjanju izpolnjevanja pogodbe o sofinanciranju projekta zaznalo okoliščine, na podlagi katerih je pred kratkim zoper zbornico, njeno direktorico in še dve fizični osebi vložilo naznanitev suma kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU-ja in ponarejanja listin. Zadržalo je tudi izplačilo tretjega dela druge faze projekta SRIPT, zaradi česar je upravni odbor septembra naročil izredno revizijo izvajanja tega projekta.

Na podlagi preliminarnih ugotovitev revizorjev družbe Deloitte je upravni odbor zbornice na dopisni seji 25. oktobra Pergerjevo razrešil z mesta koordinatorice projekta SRIPT in na to mesto začasno imenoval Dimitrija Picigo, danes pa so se člani upravnega odbora na izredni seji seznanili s končnim poročilom. Soglasno so sklenili, da razrešijo Pergerjevo z mesta direktorice zbornice, na njeno mesto pa so začasno imenovali Fedjo Pobegajla, dolgoletnega turističnega delavca in nekdanjega člana upravnega odbora zbornice.

Ob tem na zbornici poudarjajo, da je projekt SRIPT tako za zbornico kot za slovenski turizem strateškega pomena, saj gre za prvi projekt v slovenskem turizmu, ki je vanj umestil funkcijo raziskav in razvoja ter tako dvignil dodano vrednost v panogi in prvič začel interdisciplinarno povezovanje med različnimi panogami.

Kot zatrjujejo v zbornici, je bilo v projektu, pri katerem sodeluje veliko gospodarskih subjektov, izpeljanih veliko uspešnih dejavnosti. Na podlagi posameznih nepravilnosti so bili že sprejeti nekateri interni ukrepi, poleg tega se bo z imenovanjem novega v. d. direktorja zbornice in novega koordinatorja projekta SRIPT zagotovilo, da v prihodnje ne bo prihajalo do nepravilnosti, še zagotavljajo na zbornici.

Klavdija Perger razrešena