Goran Klemenčič je javnosti predstavil novo spletno aplikacijo - Supervizor. Foto: MMC RTV SLO
Goran Klemenčič je javnosti predstavil novo spletno aplikacijo - Supervizor. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Aplikacija prikazuje pogodbene stranke sektorja države, največje prejemnike sredstev, povezane pravne osebe, datum in znesek transakcij in namen nakazila ... Foto: MMC RTV SLO
Protikorupcijska komisija predstavila Supervizorja

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je novinarjem pojasnil, da je komisija v okviru projekta Transparentnost zasnovala in izdelala spletno aplikacijo Supervizor.

Klemenčič obžaluje, da bo Supervizor objavljal samo podatke od leta 2003 naprej, ker prej podatki niso bili v digitalni obliki. Zatrdil je, da bodo podatki ažurirani vsak mesec, in dodal, da aplikacija žal tudi ne bo vsebovala podatkov poslovanja državnih družb, kot je Dars, ter zasebnih podjetij v lasti občin, univerz in podobnih.

Aplikacija je že dostopna prek spletne strani Komisije za preprečevanje korupcije.

Javnost - nadzornik porabe javnega denarja
Sicer zakonitost in v manjši meri tudi smotrnost uporabe javnofinančnih sredstev v Sloveniji nadzira oziroma regulira kar nekaj institucij. Od internih revizijskih služb do Računskega sodišča. Z aplikacijo Supervizor se bodo tem nadzornim organom pridružili zainteresirana javnost, mediji, zunanja stroka, zasebni subjekti, ponudniki blaga in storitev, obenem pa bo odravljenih precej birokratskih ovir za boljše delo državnih organov, so prepričani v komisiji.

"To, kar smo mi naredili v letnem poročilu, lahko zdaj naredi vsak državljan," je dejal Klemenčič, ki je prepričan, da s "to aplikacijo lahko vsak postane nadzornik porabe javnega denarja".

Aplikacija dostopna tudi državljanom
Aplikacija bo splošni javnosti dostopna prek spletne strani Komisije za preprečevanje korupcije in bo "odprla povsem nove možnosti dostopa javnosti do vpogleda v odhodke sektorja države". Na komisiji izpostavljajo predvsem del, ko "gre za blago in storitve, kjer se letno v povprečju porabi okoli 4,7 milijarda evrov javnih, torej davkoplačevalskih sredstev".

Na podlagi vnosa iskalnih pojmov aplikacija namreč prikazuje pogodbene stranke sektorja države, največje prejemnike sredstev, povezane pravne osebe, datum in znesek transakcij in namen nakazila, omogoča pa tudi različne grafične prikaze, izpise za časovno določena obdobja in podobno, pojasnjujejo.

V primeru razkritja določenih osebnih podatkov v aplikaciji se bodo na komisiji obrnili na informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, ki po Klemenčičevih besedah aplikacijo podpira in meni, da ni sporna.

Komisija bo objavljala tudi podatke o lobističnih stikih
"S tem odpiramo novo paradigmo dostopa do informacij javnega značaja, nadzora in odgovornosti nad porabo javnega denarja ter ponujamo orodje za analizo delovanja pomembnega segmenta države v zadnjem desetletju," so prepričani v Komisiji za preprečevanje korupcije.

Komisija dodaja, da bo v okviru projekta Transparentnost objavljala tudi podatke o lobističnih stikih pri posameznih organih oziroma o tem, pri katerih organih lobiranci o lobističnih stikih sploh ne poročajo, čeprav bi morali biti vsi takšni stiki prijavljeni komisiji. Klemenčič se je ob tem vprašal, ali lobiranja v Sloveniji sploh ni, in doda: "Niti enega poročila o lobiranju nismo dobili iz nobene od mestnih niti preostalih občin. Tu lahko rečem samo, kot sem že nekajkrat, in potem zavije svizec čokolado v folijo."

Razkrito premoženje članov komisije
Poudaril je, da je tretji segment Supervizorja podrobno razkritje premoženjskega stanja članov protikorupcijske komisije.

Razvoj aplikacije Supervizor po besedah predsednika protikorupcijske komisije ni davkoplačevalcev stal nič, saj so aplikacijo razvili s pomočjo razpoložljivega denarja komisije. Mnogi so pri razvoju programa delali zastonj, je poudaril Klemenčič.

Protikorupcijska komisija predstavila Supervizorja