Nemec: Hojs prekoračil pooblastila; koalicija kritična

Na sejo Knovsa sta bila povabljena tako notranji minister Aleš Hojs kot Miroslav Žaberl s fakultete za varnostne vede kot eden od avtorjev zakonodaje. Stališča so bila deljena, a po besedah predsednika komisije Matjaža Nemca (SD) se je treba v tem primeru vprašati, kaj je več vredno, mnenje politika ali mnenje strokovnjaka s tega področja. Pri tem je Nemec spomnil, da je pooblaščena skupina Knovsa konec preteklega meseca opravila nadzor na

Generalni policijski upravi, na upravi kriminalistične policije in NPU-ju ter pridobila dokument usmeritve in obvezna navodila, ki jih je minister izdal generalnemu direktorju policije.

Kot je dejal, je dokument sprožil strokovno razpravo in so se do njega opredelile številne institucije, pri čemer je izpostavil mnenje urada generalnega tožilstva, društva kriminalistov in njegovega predsednika ter Policijskega sindikata Slovenije. Oglasili so se tudi avtorji zakona in strokovnjaki s tega področja, ki so se po Nemčevih besedah javno izrekli, da je takšno početje v neskladju z zakonodajo in da minister zanj nima zakonske podlage.

Ministra Hojsa v petek čaka interpelacija. Foto: BoBo
Ministra Hojsa v petek čaka interpelacija. Foto: BoBo

Kot je povzel Nemec, lahko iz izjav strokovnjakov sklepamo, da v nobenem primeru – ne glede na to, ali so primeri v predkazenskem in kazenskem postopku zaključeni ali ne – minister ne sme posegati v avtonomijo delovanja tako tožilstva na eni strani kot policije na drugi strani.
Njegova presoja pa je, da je minister, glede na to, da nima zakonske podlage za tako početje, prekoračil pooblastila in deloval nezakonito, o čemer bodo v petek razpravljali tudi pri obravnavi interpelacije ministra.

Na komisiji so sicer predlagali tudi določene ugotovitve in sklepe, a so odločanje o njih

prenesli na naslednjo sejo, ker so jih dali prej v preučitev parlamentarni zakonodajno-pravni službi, da se opredeli, ali so v skladu s pristojnostmi Knovsa. S tem ko bodo dali dokumente javno na vpogled, pa bo mogoče dan pred interpelacijo "razpolagati z ugotovitvami, ki so strokovne, pravne narave", pravi Nemec.

Nemec je sicer izpostavil tudi Hojsovo navedbo, da so primeri, za katere je zahteval revizijo, zaključeni. Zato bodo v petek na interpelaciji iskali tudi odgovore, od kod mu informacija o tem, da so zaključene. Sicer pa je predsednik Knovsa še pojasnil, da so glede ministrovega obiska Operativno-komunikacijskega centra v času protestov in morebitnega usmerjanja dela policije v času protestov prosili za vpogled v magnetogram, a so jim z GPU-ja odgovorili, da magnetograma o tem ni.

Komisija sicer od policije pričakuje še nekatere odgovore. Želijo si tudi možnosti primerjave, koliko takšnih usmeritev je še bilo oziroma ali je minister ravnal enako tudi v drugih primerih.
Hojs pa je v današnji izjavi novinarjem na vprašanje, kaj se je dogajalo na današnji seji Knovsa, odgovoril, da "nič posebnega". Nemca pa je okrcal, češ da mora najprej na policijo pravilno nasloviti zahtevo po določenih papirjih. "Vse, kar zahteva prek Knovsa, bi lahko kot poslanec dobil že pred meseci," je dejal Hojs.

Ob novinarskem vprašanju pa se je dotaknil še pisanja portala Necenzurirano.si v povezavi z nadzorom, ki ga je pooblaščena skupina komisije s takratnim predsednikom Žanom Mahničem na policiji opravila februarja, in navedbami, da naj bi Zvonko Černač, zdajšnji minister, pristojen za razvoj in kohezijsko politiko EU-ja, v času, ko se je formirala zdajšnja vlada, postavljal vprašanja, povezana s predsednikom SMC-ja in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. "Seja je še odprta, ta trenutek lahko rečem le, da v pisanju portala nisem zaznal kakršnih koli večjih odmikov od tistega, kar dejansko piše v zapisniku, ki ga poseduje Knovs," je dejal Nemec.

Člani Knovsa iz vrst koalicije Nemcu očitajo zlorabo komisije

Člani Knovsa Anja Bah Žibert (SDS), Monika Gregorčič (SMC) in Blaž Pavlin (NSi) so dogajanje na jutranji seji Knovsa komentirali na novinarski konferenci in predsedniku komisije Matjašu Nemcu (SD) očitali konfuzno in včasih nerazumno delovanje. Anja Bah Žibert (SDS) je izpostavila, da Nemec na seji ni želel dati na glasovanje predlogov sklepov, ki so jih vložili člani iz strank SDS, SMC in NSi. Ti so med drugim predlagali, naj Knovs sprejme sklepe, da podpira izredni nadzor nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil ter nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov v Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Po njihovem predlogu bi moral Knovs tudi podpreti usmeritve in obvezna navodila ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevanih kaznivih dejanj, zlasti s področij gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja Nacionalni preiskovalni urad. Poslanci koalicije pa so želeli tudi, da Knovs pozove ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da zagotovi ustrezne pogoje za zakonito delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada.

V zadnjem od predlaganih sklepov so člani iz strank SDS, SMC in NSi želeli, da Knovs pozove predsednika Matjaža Nemca, "da preneha z zlorabljanjem Knovsa v politične namene." Po mnenju Bah Žibertove je bila izjava za medije predsednika Knovsa Matjaža Nemca zavajajoča, saj ni povedal, da je članom predstavil le eno pravno mnenje od številnih, ki naj bi jih pridobil. O pridobitvi pravnih mnenj pa se ni posvetoval s člani Knovsa in je zanje zaprosil sam.

Zmotilo jih je tudi, da Nemec "velikokrat raje kot da o zadevah obvešča člane Knovsa, to počne na družbenih omrežjih". To se jim zdi nedopustno, ker gre za občutljive zadeve, je še dejala poslanka SDS-a. Obregnila se je tudi ob to, da je bila seja predstavljena na en dan pred interpelacijo ministra Hojsa, kar po njenih besedah "nakazuje, da gre za politično potezo".