V Elanu bo brez dela ostalo 180 delavcev. Foto: MMC RTV SLO
V Elanu bo brez dela ostalo 180 delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Cimos je letos že odpustil 150 delavcev, do konca leta pa jih bo brez dela ostalo še 150. Foto: Cimos
Mariborska livarna
V Mariborski livarni bo brez dela ostalo 60 delavcev. Foto: MLM

Za MMC so na zavodu za zaposlovanje pojasnili, da se delavec lahko prijavi na zavodu za zaposlovanje in uveljavlja pravice iz zavarovanja za primer brezposelnosti. Zavod nato brezposelnim nudi različna svetovanja, pomoč pri iskanju zaposlitve, možnost za vključitev v programe aktivne politike zaposlovanja.

Na zavod v 30 dneh po odpustitvi


Do nadomestila za čas brezposelnosti je delavec upravičen, ko postane brezposelna oseba in če delovno razmerje ni prenehalo po njegovi krivdi ali volji, če je bil pred nastankom brezposelnosti zavarovan za primer brezposelnosti, če zanj ni na voljo ustrezne zaposlitve in je bil v delovnem razmerju pred prenehanjem tega vsaj 12 mesecev v zadnjih 18 mesecih. Na zavodu se mora delavec prijaviti v 30 dneh po prenehanju obveznega zavarovanja.

Ob prijavi na zavodu za zaposlovanje mora delavec predložiti osebni dokument in delovno knjižico, če uveljavlja pravico do nadomestila za primer brezposelnosti, pa še pogodbo o zaposlitvi za določen čas ali odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma drugo listino, iz katere je viden razlog prenehanja pogodbe. S seboj mora prinesti tudi obrazec o povprečni plači za zadnjih 12 mesecev pred nastankom brezposelnosti, ki ga potrdi delodajalec.

Avgusta je bila stopnja registrirane brezposelnosti 6,5-odstotna. Registriranih brezposelnih oseb je bilo 60.669.

Če delavec prejme odpravnino, se pravica do nadomestila zamrzne
Če je delavec prejel odpravnino, ki presega višino, določeno v predpisih o delovnih razmerjih, mu pravica do denarnega nadomestila miruje toliko mesecev, za kolikor osnovnih mesečnih plač je presežena zakonsko predpisana višina.

Ker se bo na cesti znašlo tudi precej delavcev, ki so nekaj let pred upokojitvijo in zato težje zaposljivi, nas je zanimalo tudi, ali so takim delavcem namenjeni posebni programi. Na zavodu za zaposlovanje so za MMC pojasnili, da so v zadnjih letih posebej izvajali program spodbujanja zaposlovanja starejših oseb, v skladu s katerim delodajalec prejme subvencijo, če zaposli osebo, starejšo od 50 let.

Številna podjetja že napovedala odpuščanja
Odpuščanje je pretekli teden napovedal Elan, ki bo odpustil 180 delavcev. Brez dela bo ostalo tudi več kot 140 delavcev Mehana, saj se je lastnik odločil za opustitev proizvodnje. Družba TCG Unitech LTH je 150 delavcev letos že odpustila, 150 pa jih bo do konca leta, v Mariborski livarni pa 60 delavcem ne bodo podaljšali pogodbe. Enako se bo zgodilo 100 delavcem v Cimosu. Zaradi likvidacije bo delo izgubilo tudi 38 zaposlenih v škofjeloškem Kroju, nekaj deset zaposlenih pa bo delo izgubilo tudi v Loški tovarni hladilnikov. Del zaposlenih bo odpustil tudi Revoz, napovedim odpuščanj pa še ni videti konca.

Številna podjetja so že zmanjšala proizvodnjo. V Industriji usnja Vrhnika, denimo, so delavci ta teden na prisilnem dopustu, v Adrii Mobilu pa bodo novembra delali le tri tedne na mesec.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si