Renata Salecl Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Renata Salecl Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl pravi, da neodvisna in strokovno podkrepljena javna radiotelevizija, ki ni obremenjena ne s političnimi in ne z ekonomskimi kanali, ne sme biti odvisna izključno od trga: "Na javni RTV imamo oddaje, ki jih v komercialnih medijih ni."

Na sosednjem Madžarskem so javni mediji prišli pod popolno kontrolo vladajoče stranke. Težava je, da Evropa to mirno opazuje. Ko se vladajoča stranka enkrat polasti medijev, pride do konca demokracije.

Renata Salecl

Če bo tudi Slovenska tiskovna agencija izgubila svojo neodvisno vlogo in postala podaljšek ideologije vladajoče stranke, smo po prepričanju Renate Salecl na poti v zelo avtoritarno družbo: "Zelo se bojim, da bo dejansko prišlo do orbanizacije Slovenije."

V zahodnih demokratičnih družbah se ne dogaja, da bi se stranka, ki je v nekem trenutku na oblasti, želela tako hitro polastiti ključnih javnih medijev, Saleclova pa vidi nevarnost, da se bo koronavirus izkoristil za tektonske politične in gospodarske spremembe v družbi: "Hitrost spreminjanja tako pomembne zakonodaje, kot je medijska, kaže na to, da trenutna slovenska politika izkorišča pandemijo za konsolidiranje oblasti in ideološki nadzor nad ključnimi mediji."

Strah me je, da bo prišlo še do kakšnih drugih preobratov v časih družbene krize, napetosti. Če prihaja do takšnega radikalnega posega nad mediji, se lahko zgodi, da bo prišlo tudi do zahteve po privatizaciji zdravstva.

Renata Salecl

Renata Salecl predlog zakona ocenjuje kot eklatanten napad na javni medij, ki je v času najhujše krize imel zelo veliko podpore, in poudarja, da je kritičnost ključna stvar demokracije.

"S pomočjo medijev moramo kritično preverjati oblast. Hkrati pa mora javnost preverjati tudi delovanje samih medijev," še pravi filozofinja.

Dr. Renata Salecl: Ko se enkrat stranka polasti medijev, pride do konca demokracije