Vlada je pripravila predlog novega razreza delovnih teles DZ-ja, ki vključuje štiri poslance NeP-a. Foto: Državni zbor
Vlada je pripravila predlog novega razreza delovnih teles DZ-ja, ki vključuje štiri poslance NeP-a. Foto: Državni zbor
Predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Foto: BoBo
Predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Foto: BoBo

Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec je pojasnil, da se s predsednikom parlamenta Igorjem Zorčičem po tistem, ko so ga pretekli teden s podpisi 47 poslancev pozvali k odstopu, niso več pogovarjali. Tako bo odločanje o njegovi razrešitvi v skladu s poslovnikom DZ-ja na naslednji redni seji, ki se bo začela v ponedeljek. Na petkovem kolegiju predsednika DZ-ja bo predlagan dnevni red seje in tedaj bodo videli, kdaj bo glasovanje.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je danes v izjavi v DZ-ju dejal, da pričakuje od tistih, ki želijo Zorčiča razrešiti, da na seji to storijo. Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec in predsednica SAB-a Alenka Bratušek sta spomnila, da je koalicija pretekli teden zavrnila Zorčičev predlog, da bi o njegovi razrešitvi glasovali v okviru današnje izredne seje. "Zdaj se stvari v DZ-ju že odvijajo kot farsa. Čas bi bil, da se zgodba tega mandata konča in začnemo na novo," je menila Bratušek.

Vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič sicer ne vidi neposredne povezave med glasovanjem o Zorčičevi razrešitvi in prerazporeditvijo mest v delovnih telesih DZ-ja. Je pa v izjavi v DZ-ju ugotavljal, da se je danes težko sklicevati na parlamentarno prakso, saj so v zadnjem obdobju postavili nekaj novih. Spomnil je, da ima trenutno opozicija predsednika DZ-ja.

Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec. Foto: BoBo
Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec. Foto: BoBo

Krivec: Ničesar ne kršimo

Po zadnji odločitvi kolegija predsednika DZ-ja štirje poslanci NeP-a ne morejo sodelovati v delovnih telesih. Po besedah Krivca je pravnik Rajko Pirnat v torek v Odmevih jasno povedal, da s tem ničesar ne kršijo, ker je ta pravica opredeljena v poslovniku DZ-ja.

Pirnat je sicer v oddaji ugotavljal, da poslovnik poslancem NeP-a pravice sodelovanja v delovnih telesih res ne zagotavlja, je pa to po njegovi oceni najmanj v neskladju z namenom reprezentativnega mandata, ki ga ima poslanec. Ali je določba poslovnika neustavna, pa bi bilo treba še preučiti, je dejal.

Krivec je sicer pojasnil, da so v koaliciji pripravili predlog novega razreza po delovnih telesih, a odločanje o tem vsaj na petkovi seji kolegija ni predvideno. Verjetno bo prihodnji teden. V vsakem primeru bodo po njegovih napovedih iskali kompromis, kar so tudi od začetka predlagali.

Opozicija je nov razrez delovnih teles pričakovala že v torek. Foto: BoBo
Opozicija je nov razrez delovnih teles pričakovala že v torek. Foto: BoBo

Opozicija nov predlog razdelitve pričakovala že v torek

Po besedah Periča so bili nekoliko presenečeni nad tem, ko se je zlasti večji del opozicije, tudi z obstrukcijami, močno ukvarjal s sklicevanjem sej kolegija na to temo dejansko vsak torek, ta torek pa kolegija ni bilo. Povedal je, da so se v koaliciji uskladili in našli rešitev, ki bo omogočila delo tako skupini nepovezanih poslancev kot koaliciji.

Po njegovih besedah gre za to, da zakonodajni proces v DZ-ju zaradi tega ne bo blokiran ali oviran. Zorčič je Periču poslal tudi dopis, v katerem ga poziva, naj to uredijo. Predlog naj bi vložili v kratkem. Kot zagotavlja Perič, ga bodo predstavili pravočasno, da ga bodo lahko obravnavali na kolegiju.

V opoziciji pa poudarjajo, da so nov predlog razdelitve v delovnih telesih pričakovali v torek. Spomnili so, da je bilo pretekli teden tako razumeti Peričevo napoved. "Vsak dan, ko DZ deluje s porušenimi razmerji, s tem ko so neupoštevani odnosi med koalicijo in opozicijo, je dan v nasprotju s poslovnikom in ustavo," je dejal Vatovec.