Kustec Lipicerjeva pričakuje, da se bo zavez držala tudi Hrvaška. Foto: BoBo
Kustec Lipicerjeva pričakuje, da se bo zavez držala tudi Hrvaška. Foto: BoBo

Vodje poslanskih skupin koalicije so že sklenili pozvati k sklicu vrha koalicije, na katerem jim bo premier Cerar predstavil podrobne informacije z minivrha. Cerar je tudi že opozoril, da je zdaj ključno spoštovati sprejete zaveze. Če se to ne bo zgodilo, bo Slovenija morala storiti vse, da poskrbi za svojo varnost in interese, je poudaril. Kaj natančno to pomeni, ni povedal.

To izjavo je ponovila tudi Kustec Lipicerjeva in spomnila, da je Slovenija že sprejela niz različnih, tudi stopnjevalnih ukrepov za reševanje begunske krize. Na vprašanje, ali to pomeni tudi postavitev varovalnih ograj, je odgovorila z besedami, da so mogoči številni ukrepi.

Spomnila je tudi na potrditev dopolnitve zakona o obrambi in se obregnila ob pobudo Radia Študent za zbiranje podpisov volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma o dopolnitvi zakona. "Ko se bodo iskali stopnjevalni ukrepi - če bo to potrebno -, moramo upoštevati tudi vse okoliščine, ki so pogosto žal z državotvornega vidika izjemno nekonstruktivne," je dejala.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: V nedeljo v Slovenijo vstopilo rekordnih 15.000 prebežnikov