Vladna koalicija se je sto dni pred volitvami sešla na Brdu pri Kranju in razpravlja o zadnjih projektih, ki jih je še mogoče izpeljati do 24. aprila. Foto: BoBo
Vladna koalicija se je sto dni pred volitvami sešla na Brdu pri Kranju in razpravlja o zadnjih projektih, ki jih je še mogoče izpeljati do 24. aprila. Foto: BoBo

Premier Janez Janša je po koncu sestanka pojasnil, da so se na sestanku s koalicijskimi partnerji osredotočili na tri teme: na dosežke iztekajočega se mandata, na razvoj epidemije in na energetske vavčerje. "Po dveh letih lahko ta koalicija skupaj s partnerji, ki so sodelovali v okviru partnerstva za razvoj oziroma so tako ali drugače podpirali razvojne projekte vlade, zelo veliko pokaže. Izražena je bila tudi skupna volja po sodelovanju v prihodnje."

Predsednik NSi-ja in podpredsednik vlade Matej Tonin je po sestanku dejal, da je bilo srečanje koalicije zelo produktivno. "Vsekakor pa se je razprava najbolj vrtela okoli zakona o dohodnini in o energetskih bonih." Vlada bo, tako Tonin, odgovorila na energetske podražitve. Zakon o dohodnini pa po njegovih besedah odloča o tem, ali bo Slovenija lahko šla naprej v prihodnost in se ne bo "vračala nazaj v Jugoslavijo".

"Iz Slovenije vsako leto odide več tisoč mladih ljudi, ki so visoko izobraženi, ki iz Slovenije odidejo zato, ker nimajo priložnosti, ker ne morejo izkoristiti svojih talentov, in prav njim je namenjen zakon o dohodnini," je nadaljeval Tonin. "Težko je razumeti, zakaj stranka Levica nasprotuje temu, da bi ljudje imeli višje neto plače," je še pristavil in dodal, da bodo naredili vse, da ta zakon ugleda luč sveta.

Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

Janša je v povezavi z zakonom o dohodnini dejal, da so bili na sestanku podani tudi predlogi, da koalicija sprejme izziv glede nekaterih zakonov, kjer so predlagani posvetovalni referendumi. Takšen je tudi zakon o dohodnini, "ki vsem dviga plače, da se končno Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače, ali ne", je dejal Janša. Nato je dodal, da bodo najprej preverili, kakšne so terminske in proceduralne možnosti, da bi referendum potekal skupaj z volitvami, saj bi se tako izognili dodatnim stroškom. Ne glede na to, da je na novinarsko vprašanje, ali ima koalicija dovolj glasov, da sprejme zakon o dohodnini v DZ-ju, Janša odgovoril pritrdilno.

"Podatki kažejo, da smo gospodarski zmagovalci te krize. Osredotočili smo se na to, kaj bomo še na tej odlični osnovi naredili do konca mandata te vlade. Gre za to, da imamo na razpolago veliko virov, s katerimi bomo lahko intervenirali in pomagali gospodarstvu v smeri, da bomo, ko se v Evropi in svetu na novo mešajo karte, naše gospodarstvo in podjetja naredili maksimalno konkurenčna za nove izzive," pa je dejal predsednik Konkretno in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek.

Zakon o demografskem skladu je Počivalšek komentiral z besedami, da je stranka, ki je bila zadolžena in je imela interes zadevo izpeljati do konca, zašla v težave. "Od nje so ostali samo deli poslancev, zato verjamem, da bo to zadeva, ki bo nujen predmet razprave prihodnje vlade, katera koli že bo," je dejal.

Na sestanek so bili poleg predsednikov koalicijskih strank Mateja Tonina in Zdravka Počivalška vabljeni tudi ministri za zdravje Janez Poklukar, za finance Andrej Šircelj, za izobraževanje Simona Kustec, za okolje Andrej Vizjak, za infrastrukturo Jernej Vrtovec, za delo Janez Cigler Kralj ter za kohezijo Zvone Černač.

Premierjevo vabilo so poleg koalicijskih poslancev dobili tudi tisti opozicijski poslanci, ki v parlamentu večinoma podpirajo predloge koalicije, torej poslanske skupine DeSUS-a, SNS-a in predstavnika narodnih skupnosti, a sta se sestanka udeležila le predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti in poslanec poslanske skupine DeSUS-a Robert Polnar.