Priporočilo SDS-a, po katerem bi DZ pozval vlado, naj v treh mesecih pripravi analizo plačnega sistema in predloge ukrepov, tudi z možnostjo izločitve zaposlenih v zdravstvu in vojski iz sistema, je v sredo že zavrnil parlamentarni odbor, zato poslanci o njem niso glasovali. Le razpravljali so.

Minister za javno upravo Rudi Medved pravi, da je analiza plačnega sistema praktično že pripravljena in jo bo vlada obravnavala na začetku junija. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Rudi Medved pravi, da je analiza plačnega sistema praktično že pripravljena in jo bo vlada obravnavala na začetku junija. Foto: BoBo

Poslanci SDS-a so sicer prepričani, da enotni plačni sistem javnega sektorja povzroča nezadovoljstvo, zlasti pri nagrajevanju zaposlenih, ki so produktivnejši in bolj obremenjeni. Enotni plačni sistem je bil sicer uveden leta 2008 v času prve vlade Janeza Janše in pod vodstvom resornega ministra Gregorja Viranta.

Na vladni strani priznavajo, da so v sistemu pomanjkljivosti in so potrebne spremembe, a menijo, da je treba sistem popraviti za vse. Usklajevanja že potekajo, prav tako naj bi bila do 30. maja pripravljena tudi analiza kariernih napredovanj. Prepričani so, da bi dvig plač v posamezni skupini, tudi če bi izstopila iz enotnega plačnega sistema, povzročil spiralo zahtev preostalih, kot se je to dogajalo pred uvedbo enotnega sistema.

Po letih varčevanja in krčenja sredstev so se sicer plače v javnem sektorju v zadnjih letih zvišale, med tistimi, ki so dobili višje dvige, so tudi skupine, za katere SDS predlaga razmislek o izstopu iz sistema.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pozivi k prenovi sistema

V razpravi so se predstavniki poslanskih skupin strinjali, da je potrebna prenova sistema nagrajevanja zaposlenih, manj pa so bili enotni glede možnosti izstopa posameznih poklicnih skupin iz javnega sektorja.

Janez Janša (SDS) je zatrdil, da je sistem plač v javnem sektorju danes potreben reforme, ki bo morala iti v dveh smereh - nameniti več sredstev za fleksibilni del plačila in sistemski popravki oz. različna obravnava administrativnega in storitvenega dela javnega sektorja. Janša je sicer dopustil možnost, da se rešitve najdejo tudi znotraj enotnega sistema.

V SD-ju po besedah poslanke Bojane Muršič nimajo težav s tem, da bi v skladu s predlogom SDS-a vladi priporočili pripravo analize potrebnih sprememb v javnem sektorju, a njihovega priporočila niso sprejeli, ker se "prikrito nagiba k razbitju enotnega plačnega sistema".

Po mnenju poslanca LMŠ-ja Nika Prebila je treba popraviti nagrajevanje zaposlenih v javnem sektorju. Nujna je večja možnost finančnih spodbud, predstojnikom pa je treba dati primerne vzvode za to.

Kako razplesti javni plačni sistem

Po mnenju Gregorja Periča iz SMC-ja se možnost izstopa dveh poklicnih skupin iz enotnega plačnega sistema lahko razume tudi kot pritisk na ministra za zdravje Aleša Šabedra in obrambnega ministra Karla Erjavca. Prvi se namreč sooča s podobno zahtevo zdravniškega sindikata Fides, drugi pa z interpelacijo, ki so jo zoper njega napovedali prav v SDS-u.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je ocenil, da gre za pospeševanje privatizacije javnih storitev. Bistveni problem so po njegovem mnenju prevelike razlike med najbolje in najslabše zaposlenimi.

Da je veljavni plačni sistem izrazito destimulativen za dobre javne uslužbence, meni poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec. Njihova plača je namreč odvisna od uvrstitve v naziv in manj od delovnih rezultatov.

Poslanec SAB-a Vojko Starivić je medtem izpostavil, da je vlada vendarle prisluhnila zaposlenim v zdravstvu in v vojski, saj so se njihovi prejemki dvignili. Sicer pa se strinja, da bi izstop iz enotnega sistema povzročil verižno reakcijo.

Neprimerljivost poklicev in plač zaposlenih v javnem sektorju ostaja večna dilema, je dodal poslanec DeSUS-a Robert Polnar. "Vsak resnejši preboj lahko pomeni razpad sistema in zato imamo danes plačni sistem, ki ga kar naprej popravljamo in povečujemo zmedo," je pojasnil.

Tudi Dušan Šiško iz SNS-a se je v svojem nastopu zavzel za spodbuditev nagrajevanja dobrih uslužbencev. Bolj kot v koaliciji pa so v SNS naklonjeni tudi razmisleku o izstopu uslužbencev v vojski in zdravstvu iz enotnega sistema.

23. izredna seja Državnega zbora, 1. del
23. izredna seja Državnega zbora, 2. del
23. izredna seja Državnega zbora, 3. del