Nekateri koalicijski partnerji so zadržani, nastajajo celo napetosti med njimi. Foto: BoBo
Nekateri koalicijski partnerji so zadržani, nastajajo celo napetosti med njimi. Foto: BoBo

Predstavniki slabe banke (DUTB) so danes poslanskim skupinam začeli predstavljati predlog preoblikovanja DUTB-ja, ki mu mandat poteče z letom 2022 po devetih letih ustanovitve. DUTB ima v portfelju za 180 milijonov evrov lastnih nepremičnin, zlasti zemljišč, od tod ideja, da bi lahko priskrbel več tisoč najemnih stanovanj, ki jih v državi močno primanjkuje. V načrtu je tudi podaljšanje njegove življenjske dobe.

Nekateri koalicijski partnerji so zadržani, nastajajo celo napetosti med njimi.

Danes so bile zamisli predstavljene poslancem LMŠ-ja, SD-ja in Desusa. Že pred časom je izvršni direktor DUTB-ja Andraž Grum v parlamentu o znanju in načrtih DUTB-ja povedal: "Imamo ideje, imamo znanja, akumulirano znanje je veliko … Govorimo nekje o 4.500 stanovanjih. Ker imamo v zavarovanju tudi domove za ostarele, smo dodali še približno dobrih 500 postelj v domovih za ostarele in pa približno 120 oskrbovanih stanovanj."

Po današnji predstavitvi smo stranke prosili za mnenje. Oglasili so se Socialni demokrati, zelo zadržani do DUTB-jevih načrtov. Navsezadnje, našteva Matjaž Han, mandat za gradnjo stanovanj ima veliko drugih državnih institucij: "Podaljševati življenjsko dobo DUTB-ja, spreminjati vlogo DUTB-ja pri vseh aferah, ki so bile do zdaj, in pri 43 oziroma 42 glasovih, ki jih imamo v parlamentu, je Sizifovo delo."

LMŠ oziroma njegovi vidni člani (Tomaž Besek, sicer predsednik upravnega odbora DUTB-ja) so tista vladna sila, ki v ospredje potiska idejo o podaljšanju delovanja slabe banke in o novi vlogi. Pri predstavljanju ideje poslancem ni bilo nikogar, ki ne bi bil član LMŠ-ja ali slabe banke. In jutri jih čaka verjetno najtežje soočenje – s poslansko skupino SMC-ja, ki je že večkrat povedala, naj se DUTB zapre in naj vlogo za stanovanjsko preskrbo odigrajo stanovanjski skladi. Napetosti v koaliciji zaradi vprašanja prihodnosti DUTB-ja naraščajo.

V oddaji Studio ob sedemnajstih na Prvem programu Radia Slovenija so soočili akterje: v studio so prišli Matej Pirc (DUTB), Aleš Prijon (ministrstvo za okolje in prostor) in Črtomir Remec, Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Celotno oddajo lahko poslušate spodaj.

Z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za finance se poslavlja Metod Dragonja. Z marcem odhaja v pokoj. V njegov portfelj zadolžitev sodi tudi nadzor nad delovanjem slabe banke (DUTB). Prav v teh dneh si najvidnejši člani DUTB-ja prizadevajo za spremembo mandata DUTB-ja, ki bi drugače moral ugasniti po letu 2021. Dragonja nam je sicer po telefonu povedal, da je svoj odhod ministru Bertonclju najavil že pred meseci.

Kako do 10 tisoč najemnih stanovanj?