Kolesarska čelada za odrasle ni obvezna, je pa priporočljiva. Foto: BoBo
Kolesarska čelada za odrasle ni obvezna, je pa priporočljiva. Foto: BoBo

Vozniki motornih vozil so medtem storili 181 kršitev, s katerimi so ogrožali varnost kolesarjev. V tem času so policisti obravnavali 126 nesreč, v katerih se je 17 kolesarjev hudo poškodovalo, 85 pa je bilo lažje poškodovanih, navajajo na spletni strani Generalne policijske uprave.

Policisti so med preventivno akcijo preizkus z alkotestom opravili pri 1608 kolesarjih in pri 145 ugotovili, da so vozili kolo pod vplivom alkohola. Odredili so tudi 15 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog ali drugih prepovedanih psihoaktivnih substanc.

"Kolesarji sodijo med ranljivejše udeležence cestnega prometa. Ugotavljamo pa, da velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali pravilni strani kolesarske steze in pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem," so izpostavili na policiji.

S sprostitvijo ukrepov, povezanih s preprečevanjem epidemije covida-19, zaključkom šolskega leta, bližajočimi se počitnicami in lepšim vremenom, policisti pričakujejo, da bo število kolesarjev v cestnem prometu naraslo. Zato bodo tudi v prihodnje ob rednem delu pozorni na to, ali kolesarji spoštujejo cestnoprometne predpise.

Kolesarjem policija sporoča, da lahko za lastno varnost največ storijo sami. "Vožnjo prilagodite razmeram na cestah in lastnim sposobnostim. Priporočljiva, za otroke pa obvezna, je uporaba čelade in svetlih oziroma odsevnih oblačil, s pomočjo katerih so kolesarji v prometu bolj vidni," so izpostavili.

Ostale udeležence v cestnem prometu policija poziva, naj bodo pozorni na vse šibkejše udeležence, naj spoštujejo predpise, vozijo odgovorno in strpno ter tako vsem, tudi kolesarjem, omogočijo varno udeležbo v prometu.