Zneski, ki naj bi bili potrebni za pomoč in ki bi se lahko še spremenili. Foto: MMC RTV SLO
Zneski, ki naj bi bili potrebni za pomoč in ki bi se lahko še spremenili. Foto: MMC RTV SLO

Po tem datumu, ko bo jasno, kolikšna je luknja v bančnem sistemu, bo tudi razvidno, ali bomo banke sanirali sami ali bomo za pomoč zaprosili Bruselj. V vsakem primeru se bo zatem začel prenos slabih posojil na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po najbolj optimističnem scenariju bo ta prenos, vsaj za Novo Ljubljansko banko, stekel še letos.

V skladu z zahtevo Banke Slovenije morajo tri največje banke v neposredni oziroma posredni državni lasti do konca leta zagotoviti zahtevano kapitalsko ustreznost. Nova Ljubljanska banka, Nova KBM in Abanka so zato že v postopku za pridobitev državne pomoči, ki jo mora odobriti Evropska komisija. To državno pomoč bo komisija obravnavala v paketu, in sicer najprej prenos slabih terjatev omenjenih treh bank na Družbo za upravljanje slabih terjatev, ob tem pa tudi dokapitalizacijo in predstavitev prepričljivega načrta za vzdržnost bank v prihodnje.

Prav tako pa bodo konec leta, natančneje 13. decembra, objavljeni težko pričakovani rezultati stresnih testiranj in pregleda bančne aktive v osmih slovenskih bankah, med drugim tudi v omenjenih treh, pojasnjuje direktor oddelka za nadzor bančnega poslovanja na Banki Slovenije Matej Krumberger: "Pričakujemo, da bi imeli ob objavi rezultatov v rokah že odločbo o državni pomoči, ki bo hkrati vsebovala prenos. Ambicija je, da bi se to zgodilo že v letošnjem letu." To velja vsaj za Novo Ljubljansko banko, kjer so pregled bančne aktive že končali: "V veliki meri je zadeva končana, potekajo še določene cenitve, ki lahko vplivajo na končni rezultat."

Že zdaj, ko pregledi bank še potekajo in ko slaba banka še ni zaživela, pa bi morale biti državne banke dejavnejše, pa poudarja izvršni direktor Alte Skupine Simon Mastnak: "Vsako terjatev, ki jo je mogoče za razumno ceno prodati, je bolje prodati zasebnemu vlagatelju kot pa jo tako rekoč nacionalizirati v DUTB, ki se bo s tem ukvarjal nekaj mesecev ali leto in na koncu storil isto - prodal naprej zasebnim vlagateljem."

Kot je znano, je država postopek za odprodajo ene banke - NKBM-ja - že začela, vendar je ta zaradi stresnih testiranj za zdaj ustavljen.

Urška Jereb Brankovič, Dogodki in odmevi