Premier Marjan Šarec, ministrica Aleksandra Pivec in evropski komisar Phil Hogan (tretji, četrta in peti z leve). Foto: Urad predsednika vlade
Premier Marjan Šarec, ministrica Aleksandra Pivec in evropski komisar Phil Hogan (tretji, četrta in peti z leve). Foto: Urad predsednika vlade

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan meni, da se je pomembno pogovarjati z vsemi deležniki, zlasti pa prisluhniti kmetom, ki jim moramo priznati tudi pomembno vlogo pri pridelovanju varne hrane. Hogan, ki je pristojen tudi za razvoj podeželja, pravi, da je to področje pomembno tudi za Slovenijo, pri čemer je poudaril koncept pametne vasi, kjer je Slovenija prevzela vodilno vlogo že s konferenco aprila 2018 na Bledu.

Sorodna novica Šarec zanikal navedbe SLS-a o vladnih zagotovilih: "To je larifari"

Tudi Hogan namreč podpira prizadevanja za podporo podeželju, kjer bi tako ostalo več prebivalstva. Zagotoviti je namreč treba sodoben način kmetovanja, je navedel Hogan, ki pri pozornem poslušanju slovenskih kmetov opaža, da ti veliko govorijo predvsem o denarju, a tega bo iz evropske blagajne v prihodnosti vendarle manj kot do zdaj.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pa je dejala, da so v petek gostili 15 delegacij ministrstev iz različnih članic EU-ja in držav pristopnic k Uniji ter obravnavali zelo pomembno temo, ki je tudi rdeča nit sejma. "Podpisali smo skupno deklaracijo, s katero se zavezujemo k sodelovanju in usmerjenemu delu pri ustvarjanju in prenosu znanj v prakso, pri modernizaciji in tehnološkem napredku kmetijstva," je povedala, današnji uvodni del srečanja, na katerem so gostili tudi komisarja Hogana, ki je bil na Agri prvič, pa je ocenila kot znak dobrega sodelovanja in dogovorov.

Agra: Kako pomladiti kmečke vrste?
Na sejmu letos sodeluje 1.850 razstavljavcev iz 32 držav. Foto: BoBo
Na sejmu letos sodeluje 1.850 razstavljavcev iz 32 držav. Foto: BoBo

Pivčeva: Ključno sodelovanje vseh deležnikov

Po besedah ministrice je Agra eden od evropsko najpomembnejših dogodkov za promocijo in srečevanje različnih deležnikov v kmetijskem ter agroživilskem prostoru. "Mislim, da ta dogodek ustvarja tudi prostor številnih strokovnih diskusij o aktualnih tematikah in je priložnost za poslovna srečanja, na katerih sklepamo številne pomembne poslovne dogovore," je povedala Pivčeva in pozvala k sodelovanju pri oblikovanju nove strategije slovenskega kmetijstva.

"Potrebujemo veliko mero sodelovanja, usmerjenost v pridobivanje novih znanj, generacijsko prenovo, veliko podjetniškega duha in najbolj veliko mero zaupanja ter sodelovanja med vsemi deležniki v verigi preskrbe s hrano," je dejala. Prepričana je, "da to vsi skupaj zmoremo, da bomo tukaj dobili odgovore na številna odprta vprašanja".

Šarec: Težave v kmetijstvu rešljive, a ne čez noč

Premier Marjan Šarec je v Gornji Radgoni odprl sejem Agra in ob tem dejal, da je sejem izrednega pomena za Slovenijo. V uvodu je premier dejal, da s kmetijsko ministrico prihajata s podeželja in se dobro zavedata, kaj je slovensko podeželje in kaj je slovenski kmet. Vendar pa se mora kmetijstvo po njegovih besedah usmeriti v nove izzive, v digitalizacijo, v posodobitev kmetij in v poenostavitev delovnih procesov.

Brez politike, ampak s stroko. In vedno bomo delali za slovenskega kmeta, ker je to naša naloga. Če ne bo slovenskega kmeta, ne bo slovenske hrane, posledično ne bo zdravja. In če ne bo zdravja, na koncu ne bo tudi Republike Slovenije.

Šarec o zdravi hrani

O aktualnih vprašanjih zveri, ki napadajo rejne živali, se strinja, da je populacija medvedov in volkov prevelika, a da jo je treba najprej spraviti na sprejemljivo število, potem "pa se bomo pogovarjali tudi o sobivanju, vendar na tistih območjih, kjer je to mogoče".

Šarec: Vladni sogovornik je sindikat, ne pa politika

Vladni sogovornik je po Šarčevih besedah Sindikat kmetov Slovenije, s katerim so vzpostavili zelo dober dialog, s kmeti pa namerava vlada sodelovati tudi v prihodnje. "Brez politike, ampak s stroko. In vedno bomo delali za slovenskega kmeta, ker je to naša naloga. Če ne bo slovenskega kmeta, ne bo slovenske hrane, posledično ne bo zdravja. In če ne bo zdravja, na koncu ne bo tudi Republike Slovenije," je poudaril premier.

Ob tem je obljubil, da bosta država in vlada podprli slovenskega kmeta, vendar pa se mora tudi ta strinjati z dialogom in se zavedati, da nakopičenega v 25 letih ni mogoče spremeniti čez noč. "Voljo in energijo za reševanje težav pa imamo," je dodal.

Premier Šarec se strinja, da je populacija medvedov in volkov prevelika. Foto: BoBo
Premier Šarec se strinja, da je populacija medvedov in volkov prevelika. Foto: BoBo

Sejem kot priložnost za kmete

Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Hogan je v nagovoru povedal, da so dogodki, kot je sejem, zelo pomembni, saj dajejo priložnost kmetom, da predstavijo hrano in druge izdelke, ki jih proizvajajo v dobro celotne Slovenije. Pohvalil je tudi izvrsten primer sodelovanja med Slovenijo in avstrijsko Štajersko ter čestital Sloveniji za podeljeni naziv Evropska gastronomska regija 2021.

Hogan je dejal tudi, da je kljub zapletom zaradi izstopanja Združenega kraljestva iz EU-ja 96 odstotkov proračuna za skupno kmetijsko politiko zagotovljenega, prizadevati pa si je treba, skupaj s predsedniki vlad in evropskimi poslanci, da bo zagotovljenih vseh 100 odstotkov.
Po njegovih besedah bi morali več govoriti o mladih in spodbudah za mlade, ob posodabljanju skupne kmetijske politike pa razmišljati o novih orodjih, sodobnih tehnologijah in digitalizaciji, da bo kmetijstvo privlačno za mlade.

"Prizadevati si moramo ohraniti ravnotežje, da bomo imeli kmete, ki ne bodo le pametni, ampak bodo lahko tudi preživeli. Sicer se lahko kmetje znajdejo v težavah. Kmetom moramo zagotoviti spoštovanje," je še povedal Hogan.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je opozorila na konflikt med mestom in podeželjem, ki ga je politika neupravičeno zanemarjala. Foto: BoBo
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je opozorila na konflikt med mestom in podeželjem, ki ga je politika neupravičeno zanemarjala. Foto: BoBo

Konflikt med mestom in podeželjem

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je medtem opozorila na konflikt med mestom in podeželjem, ki ga je politika neupravičeno zanemarjala, saj je po njenem mnenju ključnega pomena zavedanje o položaju kmetijstva. Njegove prenove v dobro razvoja Slovenije pa se je treba po njenih besedah lotiti skupaj s kmeti.

Deželna sekretarka za gospodarstvo, turizem, Evropo, znanost in razvoj Štajerske Barbara Eibinger-Miedl pa je pohvalila dobro sodelovanje Slovenije in Avstrije, pri čemer nastajajo tudi uspešni projekti, ki jih sofinancira EU. Omenila je tudi povezavo med zdravstvom in kmetijstvom na Štajerskem, da bi pridelali živila, ki bi omogočala dobro preživetje kmetovalcem in zagotovila prehransko varnost.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec pa vidi pomen sejma tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru, saj so tam vse ustanove, ki so s kmetijstvom povezane, pa tudi – ob deželi partnerici, avstrijski Štajerski – 20 tujih delegacij, kar po njegovem mnenju potrjuje pomen Agre.

57. Agra stičišče pomembnih srečanj

Agra, tokrat že 57. po vrsti, že nekaj časa ni več samo kmetijsko-živilski sejem, pač pa tudi prizorišče pomembnih dogodkov in srečanj, ki ne zadevajo zgolj kmetijstva, temveč tudi širšo politiko, je za Radio Slovenija poročala Lidija Kosi.

Tako poleg evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja Hogana na sejmu pričakujejo kmetijske ministre iz 10 držav članic Evropske unije, pa tudi iz Turčije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Kosova ter Črne gore, ki so v petek na Ptuju sodelovali na mednarodni ministrski konferenci o krepitvi oblikovanja in prenosa znanja za napredek kmetijstva in podeželja, pa tudi razstavljavci iz Bolgarije, Vietnama in Poljske.

Začel se je 57. kmetijski sejem Agra

V ospredju varna, lokalna hrana

Do prihodnjega četrtka se bo na Agri zvrstilo več kot 150 dogodkov, pri katerih sodelujejo državne, strokovne, gospodarske in stanovske ustanove ter organizacije na čelu z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Osrednja tema predstavitve ministrstva bo ozaveščanje potrošnikov o pomenu lokalne in varne hrane ter izdelkih, ekološkem kmetijstvu in shemah kakovosti, novih tehnologijah in digitalizaciji ter slovenskem ribištvu.

Kmetijstvo in živilstvo nove generacije

V skladu s sloganom Sejem novih generacij bodo poleg digitalizacije težišča Agre še na mladih kmetih, hrani iz bližine, inovativnosti, znanju in povezovanju, trajnostnem gospodarjenju z gozdovi, kmetijski tehniki za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje ter ekološkem kmetijstvu.

Sejem Agra je odprl premier Marjan Šarec. Foto: BoBo
Sejem Agra je odprl premier Marjan Šarec. Foto: BoBo

Slovenski kmet v povprečju star toliko kot sejem Agra

Vseh šest dni si bo Agro poleg sto tisoč obiskovalcev ogledalo tudi veliko politikov in gospodarstvenikov od blizu in daleč, organizatorji pa upajo, da tudi čim več mladih, saj letošnjo Agro posvečajo kmetijstvu in živilstvu nove generacije, pravi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec: "Da govorimo o sejmu nove generacije, ima globlji pomen. Prvič zato, ker je starostna struktura v slovenskem, pa tudi evropskem kmetijstvu neugodna – v povprečju starost znaša 57 let. Kar pomeni, da smo slovenski kmetje stari v povprečju toliko, kot je star sejem Agra."

V skrbi za okolje in umno kmetovanje bodo na sejmu izpeljali kar 80 strokovnih dogodkov, na strokovni razstavi živali pa bodo tudi letos zaradi bojazni pred afriško prašičjo kugo manjkali prašiči.