Komisija se s Podbregarjem najprej ni hotela pogovoriti ob prisotnosti odvetnika, zdaj pa se Podbregar zaradi njegovega dopusta noče pogovoriti s komisijo. Foto:
Komisija se s Podbregarjem najprej ni hotela pogovoriti ob prisotnosti odvetnika, zdaj pa se Podbregar zaradi njegovega dopusta noče pogovoriti s komisijo. Foto:
Komisija se bo z nekdanjim direktorjem Sove lahko pogovorila šele po 15. avgustu. Foto: RTV SLO
Pogovora s Podbregarjem ni bilo

Predsednik komisije Pavel Gantar je (NP) je po zasedanju povedal, da bodo sejo nadaljevali "takrat in takoj, ko bo pogovor s Podbregarjem mogoč".

Sklic nujne seje je zahtevala poslanska skupina SDS-a, ki želi, da Podbregar čim prej pojasni, kako je Sova leta 2004 spremljala mednarodne zveze. Gre za navedbe v medijih, ki jih je pred časom potrdil nekdanji premier Anton Rop, o prisluškovanju pogovorom Sanaderja in Janše glede incidentov v Piranskem zalivu.

Čeferin je na dopustu
Podbregar se pogovora ni udeležil, ker je njegov odvetnik Aleksander Čeferin, za katerega želi, da je pri pogovoru prisoten, na dopustu. Podbregar je že konec junija tako kot Rop prišel na pogovor s komisijo, vendar ga takrat ni opravil, ker mu zaradi varovanja tajnosti niso dovolili prisotnosti odvetnika.

V SDS-u obžalujejo, da tako pomembna odvetniška pisarna ne more zagotoviti uslug svojemu klientu tudi v času dopusta, še posebaj ko gre za tako pomembno zadevoo, ki vpliva tudi na odnose s sosedo. Poslanec SD-ja Dušan Kumer pa je povedal, da ne razume nervoze in nestrpnosti predlagateljev izredne seje, glede na to, da vsak dan desetkrat povedo, da ničesar ni, istočasno pa sklicujejo izreden seje komisij in odborov.

Podbregar na voljo šele po 15. avgustu
Po strokovnem mnenju, ki sta ga za tam pripravila pravnika Rajko Pirnat in Igor Kavčič, je lahko s Podbregarjem zdaj prisoten tudi njegov zagovornik, ki ne rabi dovoljenja za dostop do tajnih podatkov.

Vendar sta nato Podbregar in Čeferin komisiji sporočila, da se pogovora zaradi dopustov udeležita šele po 15. avgustu. V SDS so zaradi tega najprej protestirali, potem pa zahtevali sklic nujne seje komisije še pred počitnicami.

Sicer pa SDS zahteva tudi, naj o Ropovih izjavah razpravlja komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti, saj naj bi šlo za blatenje dobrega imena premierja Janeza Janše.

Pogovora s Podbregarjem ni bilo