Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Matej T. Vatovec (Levica) se je zaradi odsotnosti predstavnikov kabineta premierja ter ministrstev za gospodarstvo in finance v uvodu zavzel za prestavitev seje komisije, saj da poslanci "dialoga sami s sabo" ne morejo voditi, a njegov predlog ni bil izglasovan.

V nadaljevanju je opozoril, da bi morala biti skrb države ob velikih udarcih najprej usmerjena v vprašanje, kako se bo v prihodnje razvijalo slovensko gospodarstvo. "Dajmo narediti vse, kar je v naši moči, da zagotovimo, da država ohrani oz. vzpostavi nadzor nad ključno gospodarsko panogo, turizmom, da poskrbi za strehe nad glavo ljudi, ki jih več kot potrebujemo," je pozval in izrazil zadovoljstvo, da se je vlada pod pritiskom javnosti in opozicije preko Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) odločila uveljaviti predkupno pravico za nakup deleža sklada York v turistični družbi Sava.

Ker Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) razpolaga še s pomembnim portfeljem hotelov, term, restavracij, barov in turistično namembnih zemljišč, med drugim družbo Istrabenz Turizem, se je zavzel za takojšen moratorij na prodajo teh turističnih zmogljivosti, tako da bodo lahko prenesene na SDH.

Zaradi pomanjkanja stanovanj v Levici predlagajo še moratorij na vse stanovanjske nepremičnine v lasti DUTB-ja in njihovo zaščito pred prodajo, tako da bodo lahko prenesene na republiški stanovanjski sklad.
Franc Breznik (SDS) se je v poslanski razpravi obregnil ob gradivo za sejo oz. "natolcevanja" spletnega portala Necenzurirano. Po njegovih besedah se je v zadevi York in Sava izkazalo, da vlada ne sodeluje z madžarskim skladom in da si želi strateških kupcev v panogi.

V zvezi s stanovanji pa je menil, da gre za politično in predvolilno temo. Po njegovih besedah ni države, kjer ne bi manjkalo stanovanj in kjer si ljudje ne bi želeli stanovanj "po normalnih cenah". Ob tem se je vprašal, zakaj v opoziciji moratorij na prodajo stanovanjskih nepremičnin predlagajo prav zdaj, če pa bi lahko ukrepali že pred leti.

Kritike iz opozicije

Alenka Bratušek (SAB) je spomnila, da bi bil lahko DUTB glede na predlog SDS-a iz časa njenega ustanavljanja že od marca lani dalje ukinjen, saj je prodal več kot 75 odstotkov sprejetih obveznosti. "Zakaj ne naredite tega, kar ste takrat sprejeli, obljubljali ljudem? Zato, ker je lažje na dveh koncih ribariti v kalnem," se je dotaknila delovanja v DUTB-ju in SDH-ju.

"Vaši prijatelji mešetarijo z državnim premoženjem, tudi to, da danes ni niti enega predstavnika DUTB, ministrstva za finance in ministrstva za gospodarstvo, kaže vaš odnos do državnega premoženja oz. skrivanje, ki se v teh dveh institucijah dogaja," je menila.

Moratorij je potreben, ker vlada nima strategije za državno premoženje, pa je ocenil Jože Lenart (LMŠ). Po njegovih besedah je potrebna strategija, ker da je bilo v preteklosti preveč napak. "Seveda smo zavozili, večkrat je bilo omenjeno, zakaj. Ker se je Slovenija v tranziciji nekontrolirano zadolževala, kjer ne bi bilo treba. Zato smo potem izgubljali javno premoženje. Danes to ni potrebno, lahko jasno nadzorujemo, zato pa je potrebna jasna strategija," je utemeljil.

Strategija naj bi dala odgovor, kako bomo gospodarili s preostalim premoženjem, ali bomo to počeli sami ali bodo to počeli tujci. "Lahko sami, če ne bomo politično kadrovali, če bo jasno določeno, da bodo gospodarili tisti, ki znajo," je dejal Lenart.

Vlada ni prodajala državnega premoženja

Marko Pogačnik (SDS) ga je zavrnil z besedami, da Slovenija ima strategijo upravljanja državnega premoženja, ki jo je sprejela vlada Mira Cerarja in je SDS ob sprejemanju ni podprl.

"Zdaj se izvaja napad na SDS. Ne druga ne tretja vlada Janeza Janše ni prodala nobenega državnega premoženja. In ne vem, da bi bilo kaj v prodajnem postopku," je zavrnil navedbe iz opozicijskih vrst glede nezaupanja koaliciji na tem področju.